Iznenađujuća računica: Nemačka smanjila uvoz iz Rusije, ali plaća Moskvi više

13.09.2022

15:33

0

Istovremeno, nemački izvoz u Rusiju zabeležio je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu

Iznenađujuća računica: Nemačka smanjila uvoz iz Rusije, ali plaća Moskvi više
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nemački uvoz iz Rusije u julu je pao 45,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazali su u ponedeljak podaci Saveznog zavoda za statistiku Nemačke.

Međutim, u monetarnom smislu, nemačka kupovina ruskih proizvoda porasla je za 10,2 odsto na 2,9 milijardi evra, pokazuju podaci.

Disbalans je nastao zbog skoka cena nafte i gasa. Vrednost energenata iz Rusije povećana je za 1,6 odsto na 1,4 milijarde evra, pokazuju podaci, uprkos znatno manjem obimu nabavke u odnosu na isti period pre godinu dana.

Istovremeno, nemački izvoz u Rusiju zabeležio je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu od 56,8 odsto.

Nemačka, zajedno sa drugim zemljama EU, nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz ruskih fosilnih goriva, a pojačala je napore od kraja februara, kada je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Profimedia
 

Ranije ovog meseca finski Sentar za istraživanje energije i čistog vazduha izvestio je da su više od polovine od 158 milijardi evra koje je Rusija zaradila od izvoza nafte i gasa u proteklih šest meseci platile zemlje EU. Blok je navodno uvezao 54 odsto ​​ukupnog ruskog izvoza energije od kraja februara, u vrednosti od oko 85 milijardi evra.

Godišnja inflacija u Nemačkoj je u avgustu porasla na 8,8 odsto, što je najviši nivo u skoro 50 godina, pokazali su u utorak podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Prema saopštenju agencije za štampu, brojka je porasla sa 8,5 odsto u julu, podstaknuta rastućim cenama energenata i hrane. Kada se koriste nemački standardi, potrošačke cene su porasle za 7,9 odsto u skladu sa tržišnim prognozama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike