Ankara besna zbog antiturske kampanje u Ukrajini: Pominju se i sankcije

13.09.2022

12:45

0

Na sajtu „Rat i sankcije“ pojavili podaci o turskim kompanijama, uključujući državnu Ziraat banku, veliku privatnu banku Denizbank i pivaru Anadolu Efes, kao i o nizu privrednika u zemlji koji rade sa Rusijom

Ankara besna zbog antiturske kampanje u Ukrajini: Pominju se i sankcije
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ankara traži objašnjenja od Kijeva nakon što je nekoliko turskih banaka i biznismena dodato na veb-stranicu povezanu sa ukrajinskom vladom na kojoj se poziva da se sankcionišu oni koji podržavaju Rusiju, piše list Ajdinlik.

Turska se tokom vikenda obratila ukrajinskom ambasadoru u Ankari i „izrazila našu snažnu reakciju i konkretna očekivanja" u vezi sa situacijom, rekli su diplomatski izvori listu u utorak.

Turska misija u Kijevu takođe je zatražila objašnjenja od ukrajinskih vlasti, dodaju oni.

- S obzirom na naše postojeće strateško partnerstvo, solidarnost i saradnju sa Ukrajinom, očekuje se da turski pojedinci i organizacije neće biti na meti sankcija - rekli su izvori.

Ajdinlik je ranije izvestio da su se na sajtu „Rat i sankcije“ pojavili podaci o turskim kompanijama, uključujući državnu Ziraat banku, veliku privatnu banku Denizbank i pivaru Anadolu Efes, kao i o nizu privrednika u zemlji koji rade sa Rusijom.

Na onlajn platformi koju podržavaju ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalna agencija za prevenciju korupcije, navedeni su oni koji bi, prema Kijevu, trebalo da budu sankcionisani „zbog podrške ruskom ratu protiv Ukrajine“.

AP Photo/Burhan Ozbilici Alexei Nikolsky, Sputnik Profimedia
Putin, Erdogan i Zelenski

Ankara je osudila vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, ali se uzdržala od pridruživanja međunarodnim sankcijama protiv Rusije uprkos pritisku SAD i njenih saveznika. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je nekoliko sastanaka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim od izbijanja sukoba krajem februara.

Bivši turski diplomata Uluc Ozulker rekao je da je „luda" stvar za Kijev da zahteva ograničenja za turska preduzeća i preduzetnike.

- Turska je jedina zemlja koja može da pregovara i sa Ukrajinom i sa Rusijom… Ukrajina prodaje svoje žito uz posredovanje Turske i zarađuje… Ukrajini je potrebna Turska - kazao je Ozulker.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike