Kina upozorila na širenje nuklearnog oružja: Uperila prstom u SAD, Britaniju i Australiju

13.09.2022

10:31

0

Peking je nedavno već imao slične optužbe

Kina upozorila na širenje nuklearnog oružja: Uperila prstom u SAD, Britaniju i Australiju
explosion-gae0ee8e6d_1280 - Copyright Pixabay

Kina je optužila SAD, Veliku Britaniju i Australiju za rizične transfere nuklearnih materijala u okviru AUKUS pakta, a pekinški ambasador u Ujedinjenim nacijama pozvao je atomsku stražu da ugovor podvrgne većoj kontroli.

Govoreći nakon sastanka Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u ponedeljak, izaslanik UN Vang Kun rekao je da je kineska misija zatražila zvaničnu diskusiju o „prenosu nuklearnih materijala u kontekstu AUKUS-a i njegovih zaštitnih mera u svim aspektima prema NPT [Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja]“.

- AUKUS prevazilazi postojeći međunarodni režim neširenja i mandat Sekretarijata IAEA. Ovim pitanjem ne bi trebale da se bave same tri zemlje i njime moraju da se bave države članice IAEA - rekao je on, dodajući da su tri zemlje „ignorisale diskusije u vezi sa AUKUS-om na sastancima odbora IAEA“.

Sjedinjene Američke Države, Britanija i Australija potpisale su prošle godine trosmerni sporazum „AUKUS“, prema kojem su poslednje dve zemlje obećale da će pomoći Kanberi da dobije podmornice na nuklearni pogon. Dogovor je u to vreme bio veoma kontroverzan, što je dovelo do toga da Australija odustane od prethodno sklopljenog ugovora o primanju podmornica francuske proizvodnje, što je izazvao diplomatski gnev Pariza.

Odgovarajući na slične optužbe iz Kine u avgustu, SAD, Velika Britanija i Australija su insistirale da su posvećene izvršenju prenosa nuklearnih materijala - naime visoko obogaćenog uranijuma koji će se koristiti u reaktorima podmornica - „na način koji ispunjava najviše moguće standarde neširenja”.

Profimedia
 

Pogonske jedinice koje koriste podmornice „dizajnirane su tako da bi uklanjanje bilo kakvog nuklearnog materijala bilo izuzetno teško i učinilo bi pogonsku jedinicu i podmornicu neupotrebljivim“, navele su tri nacije u radnom dokumentu dostavljenom UN, osiguravajući transfer bi bio siguran.

Međutim, Vang je ipak pozvao IAEA da ostane politički „neutralna“ i da „nastavi da pruža platformu za rešavanje rizika od širenja nuklearnog oružja od strane AUKUS-a“, optužujući tri zemlje da „ometaju izvršavanje njenih dužnosti i podrivaju međunarodni red, multilateralizam i svetski mir“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike