Severna Koreja se proglasila državom koja ima nuklearno oružje: Legalno smo stekli sredstvo za odvraćanje od rata

09.09.2022

10:07

0

Kim Džong Un se obratio naciji nakon usvajanja novog zakona

Severna Koreja se proglasila državom koja ima nuklearno oružje: Legalno smo stekli sredstvo za odvraćanje od rata
koreja profimedia-0672905631 - Copyright 24sedam/Profimedia

Severna Koreja je usvojila novi zakon kojim se proglašava državom koja ima nuklearno oružje, što je potez koji lider Kim Džong Un smatra „nepovratnim“.

Kim je obećao da zemlja „nikada neće odustati" od svog nuklearnog oružja i rekao je da ne može biti pregovora o denuklearizaciji pošto je pozdravio usvajanje zakona, javili su u petak severnokorejski državni mediji.

Novi zakon takođe garantuje pravo Pjongjanga da koristi preventivne nuklearne udare da bi se zaštitio - ažurirajući prethodni stav da će zadržati svoje oružje samo dok se druge zemlje ne denuklearizuju i da ga neće preventivno koristiti protiv nenuklearnih država.

Nuklearno oružje predstavlja „dostojanstvo, telo i apsolutnu moć države", rekao je Kim pozdravljajući odluku državnog parlamenta - Vrhovne narodne skupštine - da se novi zakon usvoji jednoglasno.

- Usvajanje zakona i propisa koji se odnose na nacionalnu politiku nuklearnih snaga je izuzetan događaj jer je smo legalno stekli sredstvo za odvraćanje od rata - rekao je Kim.

- Sve dok nuklearno oružje postoji na Zemlji, a imperijalizam i antisevernokorejski manevri SAD i njihovih sledbenika ostaju, naš put ka jačanju nuklearnih snaga nikada neće biti okončan - dodao je on.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong Un

Novi zakon takođe zabranjuje deljenje nuklearne tehnologije sa drugim zemljama.

Ovo je usledilo usred rastućih regionalnih tenzija zbog proširenja Severnokorejskog programa nuklearnog oružja i raketa.

Kim je poslednjih meseci upućivao sve provokativnije pretnje nuklearnim sukobom prema Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima u Aziji.

Istovremeno, SAD su postale sve zabrinutije da se Severna Koreja možda sprema da izvrši svoj prvi podzemni nuklearni test u poslednjih nekoliko godina.

Jang Mu-džin, profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije u Seulu, rekao je da zakon pokazuje nadu Pjongjanga da ojača svoje odnose sa Kinom i Rusijom u vreme pojačanih globalnih tenzija.

- Severna Koreja pominje mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u slučaju napada na državu i lidera, iako navodi da je nuklearno oružje krajnje odbrambeno sredstvo - rekao je Jang.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike