Kadirov "spremio iznenađenje" Ukrajincima, DNR i LNR jedinice preuzele kontrolu nad Krasnim Limanom

12.09.2022

21:39

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Kadirov "spremio iznenađenje" Ukrajincima, DNR i LNR jedinice preuzele kontrolu nad Krasnim Limanom
zaporožje AP22245559509807 - Copyright AP Photo

Dvesta prvi dan rata u Ukrajini. Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice. Sa druge strane, načelnik te oblasti tvrdi da struje i vode nema zbog napada ruskih trupa na infrastrukturu.

Takođe, juče su ruski specijalci sprečili seriju terorističkih napada na teritoriji Hersonske oblasti, koje su planirali članovi ukrajinske ekstremističke organizacije „Desni sektor“ i „Nacionalni korpus“ pod rukovodstvom snaga za specijalne operacije Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine.

Šta znamo do sada?

U  toku je 201. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.40 Gocanjuk: Ukrajina neće nikada moći da destablizuje Krim

Ukrajina nikada neće moći da destabilizuje situaciju na Krimu, uprkos bilo kakvoj provokaciji koju može da izvede, izjavio je danas premijer Krima Jurij Gocanjuk.

-Kijevski režim nastoji da destabilizuje situaciju na poluostrvu, ali naše policijske agencije čine sve da osiguraju bezbednost u republici, rekao je on u intervjuu za krimsko-tatarski televizijski kanal Milet, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, nebo iznad Krima je zaštićeno PVO sistemima, a vode oko njega čuva Crnomorska flota.

23.15 Pušilin: Neutralisane UKR snage kod aerodroma u Donjecku

Skoro sve ukrajinske snage koje su pokušale da napreduju ka aerodromu u Donjecku su neutralisane, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Neprijatelj je, verovatno vođen medijskom pompom, pokušao da napreduje ka aerodromu u Donjecku. Ali ga je dočekala hrabra Sparta, koja je sve uradila kako treba. Neprijatelj, praktično cela grupa, je neutralisan", rekao je on u video obraćanju na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

 

22.49 - Drugi rezervni dalekovod do Zaporoške nuklearne elektrane popravljen

Ovo omogućava operateru da ostavi jednu liniju u rezervi, dok će druga obezbediti elektrani spoljno napajanje koje je potrebno za hlađenje reaktora i druge zaštitne funkcije dok je ugašena.

Drugi važan korak bila je činjenica da je energetski blok, koji je dan ranije bio isključen, prebačen u režim hladnog gašenja, u kojem se nalazi još pet reaktora u stanici.

Ovaj događaj je važan za nuklearnu bezbednost područja zaporoške nuklearke, jer je reaktorima u hladnom stanju potrebno manje energije za hlađenje, istakli su u IAEA.
 

21.55 Čižov: EU otišla predaleko sa antiruskim sankcijama

Evropska unija je otišla predaleko u svojim antiruskim sankcijama i ne može da se povuče, rekao je danas novinarima stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov uoči odlaska iz Brisela.

"One (zemlje EU) su otišle predaleko i ne mogu da se povuku. Jer na primer, mogli bi da otvore slavinu Severnog toka 2. i njihov problem će biti rešen. Ali to bi značilo neuspeh njihove celokupne politike, koja je usmerena na poraz Rusije i njenog predsednika", istako je Čižov, preneo je TASS.

Kako je objasnio uključivanje Severnog toka 2 u takvoj situaciji značilo bi priznavanje njihovog neuspeha.

20.51 - Kadirov najavljuje iznenađenje za ukrajinske snage

Borci tima "Akhmat" pripremaju "zanimljivo iznenađenje" za ukrajinske snage, napisao je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je naveo da "neće još da otkriva šta to ukrajinskim milicijama priprema tim za denacifikaciju Ukrajine predvođen Sultanom Rašajevim, jer će se to uskoro saznati".

Kadirov ističe da su sve akcije boraca precizno planirane i napomenuo da se specijalna vojna operacija uspešno odvija na području odgovornostI čečenskih snaga, zahvaljujući njihovom herojstvu, kao i racionalizovanoj saradnji sa zajedničkim snagama.

Profimedia
 

19.57 - Ukrajinska vojska se sprema da napadne zaporošku nuklearku

Ukrajinska vojska sprema veliku ofanzivu u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov televiziji „Rusija 1“.

U toku je prebacivanje artiljerije i raketnih sistema "Himars" i HIMARS i M 777.

18.30 Bela kuća obećala nastavak pomoći Ukrajini

Bela kuća je danas obećala nastavak pružanja pomoći Ukrajini.

"Ukrajina treba da obrazloži svoje operacije, ali je jasno da se ona žestoko bori da povrati teritoriju", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima dok je predsednik DŽozef Bajden leteo u Boston, preneo je Rojters.

Ona je naglasila da će "SAD nastaviti da pružaju podršku Ukrajini dok oni nastavljaju da brane svoju demokratiju protiv ruske agresije".

Profimedia
 

 

18.07 - Patrušev: Amerikanci dostavljaju Kijevu podatke za granatiranje Zaporoške nuklearke

Sjedinjene Američke Države dostavljaju Ukrajini podatke o lokaciji kritičnih objekata u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani za granatiranje, što može da uzrokuje katastrofu većih razmera od Černobilja i Fukušime, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Ozbiljnu pretnju radijacionoj bezbednosti predstavlja granatiranje kritičnih objekata Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista iz teškog oruđa koje isporučuju zemlje NATO-a, a čije ciljeve postavljaju Sjedinjene Američke Države, rekao je Patrušev na sastanku o nacionalnoj bezbednosti u Sibirskom federalnom okrugu.

16.27 - Tjotkino ponovo ima gas i struju

U selu Tjotkino u Kurskoj oblasti ponovo je obnovljeno snabdevanje gasom i strujom, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

15.58 - Narod i dalje trpi agresiju Ukrajine

U Voronješku oblast je sa teritorije Ukrajine tokom protekla 24 časa stiglo 625 interno raseljenih lica, saopštila je vlada ovog regiona. Oni su uglavnom stigli iz Harkovske oblasti.

Deo izbeglica razmešteno je u 14 centara za privremeni smeštaj, a deo je smešten kod svoje rodbine.

AP Photo/Nariman El-Mofty
 

14.40 - U Harkovu je prekinuto snabdevanje strujom i vodom

U gradu ne radi metro, ​​nestalo je i svetla. Postoje prekidi u radu interneta.

- Ne rade kritični infrastrukturni objekti, zbog čega je u Harkovu nestalo struje i obustavljeno je vodosnabdevanje - potvrdio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na svom Telegram kanalu.

13.15 - DNR i LNR jedinice preuzele kontrolu nad Krasnim Limanom

Krasni Liman je pod punom kontrolom jedinica narodne milicije DNR i LNR, kao i Oružanih snaga Rusije, saopštila je Narodne milicije DNR na svom Telegramu.

Ranije je lider DNR Denis Pušilin saopštio da je situacija u Krasnom Limanu "prilično teška", kao i u nekim drugim naseljima na severu republike.

12.05 - "Nema curenja u nuklearki Zaporožje"

Situacija u Zaporoškoj nuklearki nakon isključivanja poslednjeg bloka je kontrolisana, radijacioni fon je normalan, u granicama prirodnog, saopštio je član Glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je dodao da nije bilo novih napada. Nastavlja se proces hlađenja, odnosno hladnog gašenja stanice.

09.40 - Rusija prikazala uništavanje ukrajinske jedinice u Harkovu

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je danas snimak ruske izviđačke grupe koja je uništila ukrajinsku minobacačku jedinicu u regionu Harkov.

-Dok je bio na izviđačkoj misiji, poručnik Vitalij Vahrušev je naišao na ukrajinsku minobacačku jedinicu. Prijavio je to komandantu grupe i dobio naređenje da eliminiše minobacačku jedinicu. To uništenje je bilo neophodno kako bi naša izviđačka grupa mogla da napreduje duž utvrđene rute u regionu Harkov- saopšteno je iz ruskog ministarstva, preneo je TAS S.

Dodaje se da je neprijatelj eliminisan korišćenjem snajperskih pušaka.

Rusko ministarstvo je, takođe, objavilo snimak uništene ukrajinske vojne opreme u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog.

Prema izjavi zamenika komandanta vazdušnog jurišnog puka, ukrajinska vojska nije ostvarila planirani cilj u ovom pravcu, već je izgubila stotine vojnika i nekoliko jedinica.

Ranije, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je od 6. do 10. septembra ukrajinska vojska izgubila u Harkovu i na potezu Nikolajev-Krivoj Rog oko 4.000 vojnika, a ranjeno je više od 8.000.

08.15 - Predsednik mađarske skupstine:EU gubitnik u ratu u Ukrajini

Predsednik mađarske skupštine Laslo Kover rekao je da se Evropska unija može smatrati gubitnikom u ukrajinskom konfliktu, pošto je evropski blok sve vreme radio protiv svojih ekonomskih interesa.

-Danas, EU je pod unutrašnjim pritiskom i nesposobna da vrati mir diplomatskim putem. Ponaša se u suprotnosti sa osnovnim ekonomskim interesima i može se smatrati gubitnikom - rekao je Kover, a prenela mađarska agencija MTI.

Prema nejgovim rečima, u datim okolnostima, "Brisel je služio ne-evropskim interesnim grupama", što je osudilo EU i njene članice na "vojnu ranjivost, političku zavisnost, ekonomsku i energetsku neodrživost i društvenu dezintegraciju", prenosi TAS S.

 

08.00 - Zelenski: Pet ukrajinskih regiona bez struje

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

Pet ukrajinskih regiona je bilo delimično ili potpuno bez struje u nedelju, saopštio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je na Telegramu napisao da je region Harkov i deo Donjecka koji kontroliše Kijev bez struje.

"Delimična isključenja su prijavljena u regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi", naglasio je Zelenski, preneo je TAS S.

07.10 - Balicki: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

-Naš zadatak je da obezbedimo da se referendum održi fer i objektivno. Svi tehnički aspekti su rešeni, glasački listići su odštampani, biračka mesta opremljena, formirane komisije -  napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je Tas.

-Svi stanovnici Zaporoške oblasti razumeju da je referendum samo tehnički momenat kroz koji moramo da prođemo, pošto smo mi već deo Rusije - istakao je, dodajući da Rusija obnavlja infrastrukturu regiona, gradi puteve i oživljava postrojenja, isplaćuje socijalna davanja i penzije.

Balicki je ranije rekao da je u Zaporoškoj oblasti podržana ideja o organizovanju referenduma 4. novembra.

Sergej Juhin, ekspert Krimskog republičkog instituta za politička i sociološka istraživanja (RIPSI), izneo je rezultate ankete koji pokazuju da nivo proruskog raspoloženja pokazuje stabilan porast u Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, 83 odsto anketiranih u regionu Zaporožja spremno je da učestvuje u glasanju, a 86 odsto od njih podržava pripajanje regiona Rusiji.

 

07.05 - U Harkovu bez struje i vode

Načelnik regiona Harkova Oleg Sinehubov kaže da je struja i voda nestala u nekoliko oblasti te severoistočne ukrajinske oblasti, pošto je u ruskim napadima pogođena infrastruktura.

Kako je napisao na Telegramu, ruske snage su pogodile ključnu infrastrukturu u gradu i regionu Harkova.

Načelnik oblasti Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko saopštio je da su ruske snage pogodile energetsku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, prekinuvši snabdevanje električnom energijom nekoliko gradova. 

I načelnik regiona Sumi prijavio je probleme sa snabdevanjem električnom energijom. Pozvao je građane da isključe sve uređaje zbog pada napona u mreži. 

Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike