Srbi zaslužni za jedno od najvećih svemirskih otkrića 21. veka: "Uhvaćena" najveća crna rupa u univerzumu!

24.08.2022

10:30

0

Autor: A. B.

Ovo istraživanje vodi doktorand Velibor Velović sa Univerziteta Zapadni Sidnej, a sve nadgleda profesor Miroslav Filipović

Srbi zaslužni za jedno od najvećih svemirskih otkrića 21. veka: "Uhvaćena" najveća crna rupa u univerzumu!
universe-g0f79ce6ca_1280 - Copyright Pixabay

Astronomi sa Univerziteta Zapadni Sidnej otkrili su jednu od najvećih crnih rupa na nebu koja se prostire na više od milion svetlosnih godina sa jednog kraja na drugi.

Na samo 93 miliona svetlosnih godina od nas, galaksija NGC2663 nalazi se u našem susedstvu, kosmički govoreći.

Da je naša galaksija kuća, NGC2663 bi bio predgrađe, objašnjavaju astronomi.

Gledajući u svetlost njenih zvezda običnim teleskopom, vidi se poznati ovalni oblik "tipične" eliptične galaksije, sa oko deset puta više zvezda od našeg Mlečnog puta.

Ovo istraživanje vodi doktorand Velibor Velović sa Univerziteta Zapadni Sidnej, a sve nadgleda profesor Miroslav Filipović.

Ko je profesor Filipović?

Dr Filipović je svoje astronomsko obrazovanje započeo u Beogradu kao student astrofizike. Nakon tri godine na BG Univerzitetu dobija stipendiju za studije u Australiji. U novoj zemlji uči i radi, a 1996. je doktorirao sa tezom Više frekvencijsko istraživanje objekata u Magelanovim Oblacima. Zatim nastavlja stručno usavršavanje u Maks-Plankovom Institutu za vanzemaljsku fiziku.

Sledi uobičajena karijera uspešnog astronoma. Drži predavanja na svim većim univerzitetima širom sveta, radi sa svim važnijim astronomskim instrumentima (SAD, Čile, Afrika), objavljuje (do sada) blizu 60 radova u najeminentnijim stručnim časopisima širom sveta...

Radio talasi otkrivaju mlaz materije, izbačen iz galaksije centralnom crnom rupom. Ovaj snažan tok materijala je oko 50 puta veći od galaksije: Kada bi naše oči mogle da ga vide na noćnom nebu, bio bi veći od Meseca.

Pixabay/AlexAntropov86
 

Dok su astronomi ranije pronalazili takve mlazove, ogromna veličina (prečnik više od milion svetlosnih godina) i relativna blizina NGC2663 čine ove neke od najvećih poznatih mlaznica na nebu.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike