Upirali prstom u Ruse, pa se pohvalili uništenim: Ukrajina priznala da je granatirala područje oko nuklearke Zaporožje

02.09.2022

20:21

0

Energodar i Zaporožje su pod ruskom kontrolom od početka marta i funkcionisali su bez problema sve dok u julu nisu počeli napadi dronova i artiljerije

Upirali prstom u Ruse, pa se pohvalili uništenim: Ukrajina priznala da je granatirala područje oko nuklearke Zaporožje
Nuklearka u Zaporožju - Copyright Satellite image Maxar Technologies via AP

Ukrajinska vojska je javno priznala da je izvršila napad na područje oko nuklearne elektrane Zaporožje na zvaničnom brifingu Generalštaba u petak. Ranije je Kijev tvrdio da su ruske snage koristile fabriku kao vojnu bazu, a sada se navodi da su sve trupe premeštene zbog posete inspektora IAEA.

- U rejonima naselja Herson i Energodar preciznim udarima naših trupa uništena su tri neprijateljska artiljerijska sistema, kao i skladište municije i oko četa ljudstva - saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tokom dnevnog brifinga, prenosi RT.

Vojska je takođe tvrdila da su, zbog dolaska inspekcijskog tima IAEA, ruski „okupatori uklonili svu vojnu opremu sa teritorije nuklearke Zaporožje", kao i da je oko 100 jedinica prešlo u fabriku „Atom Energomaš“, a da su ostale razbacane po najbližim naseljima.

Energodar i Zaporožje su pod ruskom kontrolom od početka marta i funkcionisali su bez problema sve dok u julu nisu počeli napadi dronova i artiljerije. Kijev je tvrdio da je granatiranje bilo operacija pod lažnom zastavom Moskve kako bi Ukrajina izgledala loše, ali i da je Rusija koristila postrojenje kao bazu za tešku artiljeriju i opremu.

Moskva je dosledno negirala optužbe, rekavši da su u objektu bili raspoređeni samo lako naoružani stražari kako bi osigurali njegovu bezbednost. U petak je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su ukrajinske tvrdnje da Moskva koristi taj objekat za napad na ukrajinske položaje „sa dalekometnim artiljerijskim sistemima“ „očigledne laži“.

Satellite image Maxar Technologies via AP
Nuklearna elektrana Zaporožje

- Sa uverenjem konstatujem da nemamo teško naoružanje na teritoriji nuklearnih elektrana i u susednim naseljima - rekao je Šojgu na sastanku u Moskvi, dodajući da se nada da će i inspektori IAEA to posvedočiti.

Šojgu je takođe rekao da je od 18. jula bilo 29 napada na objekat u Zaporožju.

Misija IAEA stigla je u četvrtak u najveću evropsku nuklearnu elektranu, a predvodio ju je lično šef agencije Rafael Grosi. Grosi je rekao da IAEA planira da bude „stalno prisutna" na lokaciji. Dok je tim IAEA bio na putu, grupa ukrajinskih komandosa čamcima došla u Energodar i pokušala da upadne u elektranu. Njihov cilj je, prema ruskom Ministarstvu odbrane, bio da iskoriste inspektore IAEA kao „ljudi štit“. Međutim, ruske trupe su uništile i početnu udarnu grupu i njena pojačanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike