Sprema se veliki globalni obračun: Slede velike promene 2024. godine, Srbija će imati priliku da reši sva goruća pitanja

31.08.2022

19:13

0

Autor: Milan Ivanić

Jedini razuman i racionalan put jeste onaj kojim Srbija već ide – suverenizam, neutralnost i vođenje sopstvenim interesima

Sprema se veliki globalni obračun: Slede velike promene 2024. godine, Srbija će imati priliku da reši sva goruća pitanja
politika profimedia-0335542008(1) copy - Copyright 24sedam/Profimedia/Pexels

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je nedavno upozorio na ono što svako ko barem malo misli svojom glavom naslućuje, a to je da bi “politika Zapadne Evrope u vezi sa odbijanjem ruskih energenata, čak i u odsustvu odgovarajućih alternativa, mogla da dovede do kolapsa sistema kada javnost ove zime ostane bez grejanja”.

- Za razliku od nafte i gasa, ideološka uverenja neće zagrejati Evropljane zimi. Sve te izjave iz Zapadne Evrope po pitanju snabdevanja energijom jednostavno uopšte ne funkcionišu sa približavanjem zime - objasnio je Sijarto na sastanku diplomata svoje zemlje.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

On je istakao da, iako ideološke, političke, komunikacione izjave uz efektivnu podršku međunarodnih medija mogu lako da naduvaju balone koji ljudima pokrivaju oči, sva ideologija u svetu neće zagrejati građane EU kada se približi zima.

Sijarto je istakao da Mađarska još nije upala u ovu zamku i upozorio da će se pritisak drugih vlada EU samo pogoršati, jer se trenutni svetski poredak "približava ogromnom kolapsu, skoro brzinom asteroida".

- Ruski izvori su sastavni deo evropske energetske bezbednosti i bez njih socijalno nezadovoljstvo može dovesti do kolapsa sistema. Ne samo da Mađarska neće pregovarati o sankcijama kada je reč o ruskoj energetici, već će je i druge nacije tiho podržati po tom pitanju – čak i ako to neće učiniti javno - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Sijartova izjava samo je jedna u nizu najava iz Mađarske da ne samo da neće slepo slediti direktive iz Vašingtona i Brisela, nego i da će aktivno raditi protiv njih dokle god je to u mađarskom interesu. 

Orban najavio velike događaje

To i ne treba da čudi, s obzirom da je mađarski premijer Viktor Orban pre samo nekoliko meseci praktično najavio da se sprema veliki globalni okršaj između tradicionalnih i suverenističkih, s jedne, i levoliberalnih, globalističkih snaga, s druge strane. 

Naime, na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), najistaknutijem skupu američkih konzervativaca, koji je održan u Budimpešti, Orban je izjavio da konzervativci u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama moraju da se bore zajedno da „oslobode" i preuzmu institucije u Vašingtonu i Briselu od liberala koji prete zapadnoj civilizaciji uoči američkih izbora 2024. godine.

Profimedia
 

- Progresivni liberali, neomarksisti ošamućeni snom na javi, ljudi koje finansira Džordž Soroš i promoteri otvorenih društava silno žele da unište zapadni način života koji i vi i mi toliko volimo – kazao je mađarski premijer.

On je dodao da će sledeći predsednički izbori u SAD, na kojima bi Donald Tramp mogao da se kandiduje za drugi mandat u Beloj kući, i glasanje za Evropski parlament, 2024. godinu učiniti ključnom.

- Moramo da koordiniramo naše akcije, dok se suočavamo sa velikim testom, 2024. će biti odlučujuća godina. Moramo ponovo osvojiti institucije u Vašingtonu i Briselu - poručio je Orban.

Mađarski premijer je tada izneo 12 tačaka za koje je rekao da su ključne za obezbeđivanje dominacije konzervativizma, uključujući "igranje po sopstvenim pravilima, zalaganje za nacionalne interese u spoljnoj politici i sticanje kontrole nad medijima".

Tramp na meti duboke države

Ubrzo posle toga usledio je odgovor duboke države koji samo dokazuje da se, iza zavese, odvijaju velika borba i pripreme za konačni obračun 2024. godine. 

Agenti FBI izveli su 8. avgusta raciju na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi i tom prilikom obili sef. Navodno, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o “mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja”.

Profimedia
 

Tramp je poručio da akcija FBI predstavlja "nedozvoljeno ponašanje tužioca" i "naooružavanje pravosudnog sistema" s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD. On je ubrzo posle toga podneo i tužbu protiv američke vlade zbog pretresa njegovog imanja i zatražio od suda da privremeno blokira Federalni istražni biro (FBI) u pregledanju materijala koje je pre dve nedelje agencija zaplenila u njegovoj kući na Floridi, sve dok se ne imenuje specijalni službenik koji će nadgledati ovaj posao.

Tramp u tužbi, podnetoj federalnom sudu u Vest Palm Biču na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je FBI oduzeo iz njegove kuće u Mar-a-Lagu tokom pretresa, kao i da mu istražitelji vrate sve one koji prekoračuju okvire naloga za pretres, prenosi Rojters.

- Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde... Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe - navodi se u Trampovom podnesku.

AP Photo/Rebecca Blackwell, file
 

I zaista, veoma je simptomatično da je upad na Trampovo imanje izveden upravo u vreme kada sadašnji predsednik Džozef Bajden beleži rekordno malu podršku građana SAD u istoriji te zemlje. Ako se zna da je Tramp već najavio mogućnost da se ponovo kandiduje za mesto prvog čoveka SAD 2024. godine, stvari postaju još sumnjivije.

Pored Trampa, tu je i republikanski guverner Floride Ron Desantis, koji uživa sve više simpatija među konzervativnim Amerikancima, pa bi i on mogao da predstavlja opasnu pretnju dubokoj državi i demokratama na sledećim izborima.

Ruska pobeda neizbežna

Za to vreme, ruska vojska polako ali sigurno napreduje u specijalnoj opraciji u Ukrajini i taj sukob će, ma koliko Zapad pomagao Kijevu i odlagao kapitulaciju njihovog režima, do 2024. godine sigurno biti završen ruskom pobedom. 

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

To će značiti i pobedu tradicionalnih vrednosti, koje su jedna od glavnih meta Zapada prethodnih nekoliko decenija.

Zanimljivo je i da se sledeći predsednički izboru i Ruskoj Federaciji održavaju baš 2024. godine, s tim što će u toj zemlji pobedu sasvim sigurno odneti patriotski kadnidat, ma ko to bio.

Srpska uloga u novoj raspodeli moći

Pozicija naše zemlje, ma koliko trenutno bila teška, mogla bi 2024. godine da postane veoma značajna, ako ne i jedna od najpovoljnijih na Starom kontinentu. Naime, suverenistička politika koju vodi Srbija prethodnih 10 godina garantovaće nam odličnu pregovaračku poziciju u novoj globalnoj raspodeli moći koja nam verovatno sledi.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Za razliku od poslušništva i slepog prihvatanja naredbi sa Zapada, što je bio slučaj od obojene revolucije 5. oktobra, naša zemlja se konačno vratila svojoj istorijskoj ulozi suverene regionalne sile koja joj i pripada. Neuvođenje sankcija Rusiji samo je jedan od primera da Srbija donosi svoje odluke samo na osnovu sopstvenih interesa, ma koliko to ne odgovara američkoj dubokoj državi ili briselskoj birokratiji. To je i više nego dovoljan dokaz da smo, kao i uvek do sada, na pravoj strani istorije.

Ukoliko tradicionalne i konzervativne snage smognu snage i poraze globaliste u sukobu koji sledi, Srbija će definitivno biti na strani pobednika i onih koji odlučuju kako će izgledati nova geopolitička slika sveta. To će biti i prilika da konačno rešimo goruća pitanja koja nas pritiskaju već nekoliko decenija. 

Zato jedini razuman i racionalan put jeste onaj kojim Srbija već ide – suverenizam, neutralnost i vođenje sopstvenim interesima. Zbog pozicije na kojoj se nalazi naša zemlja, sada nam je, možda više nego ikada pre, potrebno jedinstvo i sloga pod barjakom naše zemlje. Istorijske prilike poput ove se retko pružaju i zato, zbog budućih generacija, ovaj put moramo da "odigramo" pametno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike