Tramp tuži vladu SAD zbog pretresa!

23.08.2022

05:51

0

Tramp u tužbi, podnetoj u ponedeljak federalnom sudu u Vest Palm Biču na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je FBI oduzeo iz njegove kuće u Mar-a-Lagu

Tramp tuži vladu SAD  zbog pretresa!
tramp - Copyright AP Photo/Joe Maiorana, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je tužbu protiv američke vlade zbog pretresa njegovog imanja i zatražio od suda da privremeno blokira Federalni istražni biro (FBI) u pregledanju materijala koje je pre dve nedelje agencija zaplenila u njegovoj kući na Floridi, sve dok se ne imenuje specijalni službenik koji će nadgledati ovaj posao.


Tramp u tužbi, podnetoj u ponedeljak federalnom sudu u Vest Palm Biču na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je FBI oduzeo iz njegove kuće u Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. avgusta, kao i da mu istražitelji vrate sve one koji su prekoračuju okvire naloga za pretres, prenosi Rojters.

-Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde...Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe - navodi se u Trampovom podnesku.

Ponekad se u veoma osetljivim slučajevima, od strane suda može imenovati poseban upravnik, najčešće penzionisani sudija ili advokat, koji će proći kroz zaplenjene materijale i obezbediti da istražitelji ne pregledaju zaštićene informacije, prenosi Rojters.

Tako je tokom FBI pretresa domova Trampovih bivših advokata Majkla Koena i Rudija Ðulijanija, kancelarija američkog tužioca na Menhetnu zatražila imenovanje specijalnog upravnika, navodi britanska agencija.

Pretres Mar-a-Laga od 8. avgusta predstavlja značajnu eskalaciju u jednoj od mnogih federalnih i državnih istraga sa kojima se Tramp suočava, i koje se odnose na vreme provedeno na funkciji, kao i na njegovo privatno poslovanje.

Nakon što su bivši američki predsednik požalio u medijima da je ovaj pretres politički motivisan, američki državni tužilac Merik Garland zatražio je od suda da objavi uređenu kopiju naloga za pretres i priznanice o imovini u kojima se navode oduzeti predmeti.

Američka vlada je pronašla više od 300 poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI-a, izvestio je u ponedeljak Njujork tajms, pozivajući se na više izvora obaveštenih o tom pitanju.

Pretres FBI je deo federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio dokumente kada je napuštao funkciju u januaru 2021, nakon što je izgubio na predsedničkim izborima od demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, prenosi Rojters.

Tokom pretresa, FBI je zaplenio 11 skupova poverljivih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki označeni kao "strogo poverljivo", što je najviši nivo poverljivosti rezervisan za najstrože čuvane informacije o nacionalnoj bezbednosti SAD i kojima se može pristupati samo u posebnim državnim objektima, navodi britanska agencija.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike