U toku intenzivne borbe na severu DNR: Holandija podržava ukidanje viza Rusima, Zelenski se sastao sa Grosijem

30.08.2022

21:15

0

Sva dešavanja u Ukrajini pratite uz 24sedam

U toku intenzivne borbe na severu DNR: Holandija podržava ukidanje viza Rusima, Zelenski se sastao sa Grosijem
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine -  sukob je ušao u 188. dan.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, obraćajući se putem video-linka na 17. Bledskom strateškom forumu, rekao da će Evropa snositi posledice ukoliko bude mirno posmatrala rusko "uništavanje" Starog kontinenta i ocenio da je Rusija veštački napravila energetsku krizu i krizu u prehrambenoj industriji kako bi to "podmuklo koristila".

- Visoke cene gasa, obustave isporuke gasa, obustave tranzita žitarica iz luka u Crnom moru, sve je to veštački stvoreno - istakao je ukrajinski predsednik.

Borbe oko elektrane Zaporožje i dalje traju.

Portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je saopštio da je ukrajinska vojska probila krov prostorije specijalne zgrade u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje gde se nalazi gorivo za reaktor.

Šta znamo do sada?

U  toku je 188. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.15 Rogov: Rizici od ukrajinske provokacije tokom posete IAEA Zaporozju

Rizici od ukrajinske provokacije tokom posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje visoki su kao nikada ranije, izjavio je danas član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

.

“Rizici od provokacija ukrajinskih nacista koji se upuštaju u nuklearni terorizam visoki su kao nikada ranije”, rekao je Rogov komentarišući izveštaje da će misija IAEA preći liniju fronta automobilima, prenela je agencija TASS.

 

Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev u ponedeljak uveče i od sutra će kontrolisati nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je ranije danas IAEA.

20.40 UN će pružiti pomoć u logistici misije IAEA do nuklearne elektrane  Zaporožje

Ujedinjene nacije će pružiti pomoć u logistici misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za put do nuklearne elektrane Zaporožje preko linije fronta, izjavio je danas portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

“Pretpostavljam da će preći liniju fronta vozilima. Sekretarijat UN pruža pomoć u logistici i bezbednosti. Kada i gde će preći linije fronta, to je nešto što IAEA treba da podeli sa vama. Mislim da je jasno da će strane koje kontrolišu oblasti u kojima će se misija naći takođe biti odgovorne za njenu bezbednost”, rekao je Dižarik na konferenciji za novinare, prenela je agencija TASS.

Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev u ponedeljak uveče i od sutra će kontrolisati nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je ranije danas IAEA.

18.43 - U Kijevu se sastali Zelenski i Rafael Grosi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Zelenski je tokom sastanka sa Grosijem istakao da Ukrajina od posete misije IAEA očekuje ne samo analizu situacije u NE Zaporožje, već i zahteve za demilitarizaciju zone oko elektrane i unutar nje, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je zahvalio na dolasku misije IAEA u Ukrajinu i istakao da zbog ruskog zauzimanja nuklearne elektrane Zaporožje postoje veliki rizici u vezi sa eksplozijama, prekidom rada nuklearnih reaktora i isključenjem blokova NE sa ukrajinske mreže, preneo je Bi-Bi-Si.

18.10 - Sijarto: Rizici prete EU ukoliko se nastavi rat u Ukrajini

Ukoliko se rat u Ukrajini uskoro ne završi, Evropa će se suočiti sa "nezapamćenim rizicima", kao što su novi izbeglički talasi i posledice ratnih razaranja, upozorio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Pragu.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

- Posledice oružanog sukoba postaju sve ozbiljnije. Sada je minut do dvanaest, ako već nije otkucao poslednji trenutak. Predlozi koji vode ka eskalaciji rata moraju se ostaviti po strani da bi se svi sada koncentrisali na uspostavljanje mira - upozorio je Sijarto u saopštenju, prenosi MTI.

17.25 - Moskva traži 24 godine zatvora za Safronova zbog izdaje

Rusko tužilaštvo zatražilo je danas 24-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg novinara Ivana Safronova optuženog za izdaju.

U izveštaju TASS se podseća da je Safronov izveštavao o vojnim temama za listove Vedomosti i Komersant pre nego što je dva meseca pre hapšenja u julu 2020. godine postao pomoćnik šefa ruske svemirske agencije, prenosi Rojters.

Safronov negira navode tužbe da je Češkoj Republici, članici NATO, predavao vojne tajne o prodaji ruskog oružja na Bliskom istoku i u Africi dok je radio kao reporter 2017. godine, ocenivši da je reč o "potpunoj pravnoj travestiji koja je u suprotnosti sa zdravim razumom".

Uskoro se očekuje izricanje presude u tom slučaju.

17.21 - Ponovo granatiran Energodar

 

 

17.04 - Inzenzivne borbe na severu DNR

Snage Donjecke Narodne Republike u ovom trenutku vode borbu na liniji od Artjomovska na severu, do Ugljedara na jugu, saopštio je zamenik komandanta narodne milicije DNR pukovnik Eduard Basurin.

- Na liniji fronta – počevši sa juga, od Ugljedara, pa na sever do Artjomovska (Bahmuta) – u toku je proces demilitarizacije. Uništava se ljudstvo protivnika, skladišta naoružanja i tehnike - izjavio je Basurin.

15.21 - Zelenski: Za obnovu Ukrajine biđe potrebno između 600 i 800 milijardi dolara 

Vladimir Zelenski smatra da će biti potrebno 600-800 milijardi dolara za obnovu Ukrajine, nakon okončanja sukoba.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

15.12 - Ukrajinska vojska pravi drvene kopije višecevnih raketnih bacača "Himars" u pokušaju da prevari ruske snage, piše "Vašington post", pozivajući se na neimenovane izvore.

Objavljene su i fotografije replika američkih sistema.

SAD su predale Ukrajini oko 20 sistema "Himars", zajedno sa raketama, dometa 80 kilometara.

14.31 - Na Novu Kahovku, u Hersonskoj oblasti, palo je u poslednja dva dana više od 100 ukrajinskih raketa

U potpunosti je uništeno pet kuća, oštećeno još 20, saopštile su lokalne vlasti.

14.19 - Šolc: Nemačka je dobro pripremljena za zimu i bez ruskog gasa

14.15 - Holandija podržava zabranu ulaska ruskih turista u EU

Holandija će podržati predlog da se ruskim turistima zabrani ulazak u Evropsku uniju, najavio je danas holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra. 

- Voleli bismo da napravimo razliku između ruske države i njenih građana, ali istovremeno vidimo da većinu ljudi koji ovde dolaze čine bogati Rusi koji su često povezani sa režimom - rekao je Hukstra za holandsku televiziju RTL.

12.16 - Peskov odgovara Zelenskom: Svi ciljevi specijalne operacije će biti ostvareni

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

11.30 - SAD: Rusija poseduje iranske bespilotne letelice

Sjedinjene Americke Države procenjuju da Rusija sada poseduje iranske bespilotne letelice, koje će verovatno rasporediti na bojnom polju u Ukrajini.

Pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, Si-En-En izveštava da je Rusija sredinom avgusta preuzela dronove sa iranskog aerodroma i prevezla ih u Rusiju teretnim avionima.

10.25 - Borelj: Danas odluka EU o zajedničkoj obuci za Ukrajinu

Ministri odbrane Evropske unije mogli bi danas načelno da se dogovore o uspostavljanju misije EU za obuku ukrajinskih trupa, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Nekoliko zemalja EU već samostalno obučava ukrajinske trupe neko vreme i na taj način im omogućava da koriste oružje koje zapadne države isporučuju Ukrajini kako bi pomogli njenu borbu nakon ruskog napada.

AP Photo/Olivier Matthys
 

9.25 - Misija IAEA stigla u Kijev, od sutra inspekcija NE Zaporožje

Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev i od sutra će kontrolisati od nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Direktor IAEA Rafael Grosi saopštio je da je tim eksperata, koji lično predvodi, stigao u Kijev u ponedeljak uveče, na svom putu do nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine gde je planirano da vrši inspekciju od srede do subote, prenosi Gardijan.

- Moramo zaštititi bezbednost najvećeg nuklearnog postrojenja Ukrajine i Evrope - napisao je Grosi na Tviteru.

8.10 - Ruske vlasti optužile Ukrajinu za novi napad na Zaporožje

Proruske vlasti u ukrajinskom gradu Energodar optužile su danas Ukrajinu da je ponovo granatirao prostor nuklearne elektrane Zaporožje.

Gradske vlasti su saopštile da su dve granate eksplodirale u blizini zgrade za skladištenje istrošenog goriva u fabrici, navodi ruska agencija.

- Danas u 06.50 sati ukrajinska vojska je granatirala prostorije nuklearne elektrane Zaporožje i priobalna područja grada uz reku Dnjepar. Korišćena je artiljerija velikog kalibra. Nakon toga, zabeležene su dve eksplozije u blizini zgrade u kojoj se nalazi istrošeno gorivo -precizira se u saopštenju proruskih vlasti Energodara..

7.30 - Zelenski: Ruska vojska da ide kući, Ukrajina vraća svoje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je rusku vojsku na povlačenje pred velikom ofanzivom koju je Kijev pokrenuo u blizini grada Hersona na jugu zemlje, i poručio da će Ukrajina povratiti svoju teritoriju, dok Rusija tvrdi da ovaj protivnapad nije uspeo.

Južna komanda Ukrajine saopštila je da su njene trupe pokrenule ofanzivne akcije u nekoliko pravaca, uključujući i oblast Herson severno od poluostrva Krim, koji je Rusija prisvojila od Ukrajine 2014, prenosi Rojters.

Zelenski je, u noćnom obraćanju, obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku „do granice“, navodi britanska agencija.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Ako žele da prežive, vreme je da ruska vojska beži. Idtite kući,Ukrajina vraća svoje - naglasio je Zelenski.

Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, saopštio je da je ruska odbrana „probijena za nekoliko sati“.

On je naveo da su ukrajinske snage granatirale ruske linije snabdevanja na zapadnoj obali Dnjepra u oblasti Herson.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u oblastima Nikolajeva i Hersona, ali da su imale značajne gubitke, prenela je agencija RIA.

- Pokušaj neprijateljske ofanzive je neuspešno propao - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

7.15 - SAD: Demilitarozovana zona oko Zaporožja najbezbednija opcija

Bela kuća pozvala je da pristane na formiranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da bi najbezbednija opcija bila kontrolisano gašenje tog postrojenja.

On je dodao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena podržava posetu Zaporožju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da bi misija IAEA, koja treba da obiđe Zaporožje, krenula iz Beča i da bi trebalo da stigne danas u Kijev.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike