Hezbolah proslavio 40 godina od osnivanja uz neobičnu feštu: Iako nikada nisu bili tako izolovani, jači su nego ikada ranije (VIDEO)

30.08.2022

19:13

0

Autor: N. Pavlović

Od samog početka bilo je jasno ko je njihov najveći neprijatelj

Hezbolah proslavio 40 godina od osnivanja uz neobičnu feštu: Iako nikada nisu bili tako izolovani, jači su nego ikada ranije (VIDEO)
hezbolah1 - Copyright AP Photo/Hussein Malla

Pokret Hezbolah je obeležio 40 godina od svog osnivanja velikom proslavom u južnom delu Bejruta, gde su bili prikazivani čak i hologrami palih boraca i brojni snimci dugogodišnjih borbi sa Izraelom. Upriličen je i poseban ples koji je opisao kako su oslobođeni zatvorenici Islamske države u Siriji.

Libanska šiitska grupa je tokom godina pokušavala da se udalji od imidža paramilitarne organizacije koju podržava Iran i predstavi se kao ozbiljan politički i regionalni igrač. Kako prenosi CNN, Hezbolah je moćniji nego ikada, ali globalno nikada nije bio tako izolovan.

Većina zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Nemačku, kao i države Arapskog zaliva i Arapske lige, označila je pokret terorističkom organizacijom, dok EU samo vojno krilo Hezbolaha vidi kao teroriste. Vašington je lidera Hasana Nasralaha označio kao teroristu i zato se nalazi na listi sankcija.

Mržnja prema Izraelu - velika motivacija

Pokret se prvi put pojavio 1982. kao odgovor na izraelsku invaziju Bejruta tokom krvavog građanskog rata u Libanu. Izraelci su postigli cilj kada su izbacili palestinske borce iz zemlje, ali su kao rezultat stekli zakletog neprijatelja u Hezbolahu. Iranski režim je u pokretu video velikog saveznika, ne samo što pripadaju šiitskom ogranku islama, već i zato što se Hezbolah nalazi u srcu arapskog sveta. Čim su se pojavili, Teheran je pružao pomoć u finansijama i obuci boraca.

Pokret se od tada raširio. Izraelske snage su se 2000. povukle iz južnog Libana, a kada je Izrael pokušao 2006. da ih razoruža, Hezbolah se dobro držao. Tokom rata u Siriji, intervenisali su u ime predsednika Bašara al Asada. Njihov politički uticaj se širio i van granica Libana.

Ipak, sami Libanci su podeljeni. Pedeset dva odsto građana ne veruje da Hezbolah doprinosi stabilnosti zemlji, prema anketi iz 2021. Sa druge strane, 80 odsto šiita je uvereno da pokret donosi stabilnost, kao i većina Druza (64 odsto) i hrišćana (56 odsto), dok nijedan sunitski musliman ne smatra tako.

Svet gleda propast Šri Lanke, a ove zemlje bi mogle da dožive njenu tužnu sudbinu (VIDEO)

Nekada je Nasralah posmatran kao heroj u arapskom svetu, ali Šibli Telhami, profesor na Univerzitetu u Merilendu koji je sproveo opsežna istraživanja među Arapima, kaže da su na mišljenje o Hezbolahu uticali Arapsko proleće, rat u Siriji, verske podele u Libanu i iransko-arapsko rivalstvo.

AP Photo/Hussein Malla
Nasralah

- Na zvaničnom nivou, Hezbolah je pokret otpora, međutim, njegova uloga je prevazišla granice Libana i on se pretvorio u regionalnog igrača. Nazivati Hezbolah pokretom otpora je netačno - rekao je Mohanad Hage Ali sa Karnegijevog bliskoistočnog centra u Bejrutu.

Transformacija

Hezbolah se pretvorio u velikog igrača na libanskoj političkoj sceni. Suparnici ga zovu državom unutar države. Nasralah ga predvodi od 1992, a viđen je kao neustrašivi harizmatični lider. Od rata sa Izraelom 2006. godine, retko se pojavljuje u javnosti, verovatno iz straha od likvidacije. Na nedavnoj proslavi govor je održao preko video-linka.

Burna 2006. godina

Rat sa Izraelom, koji je izbio 2006. godine, bio je podstaknut prekograničnim racijama Hezbolaha kada je ubijeno osam izraelskih vojnika, a dvoje kidnapovano. Tokom sukoba je ubijeno oko 120 izraelskih vojnika i 49 civila, kao i 270 boraca Hezbolaha, 50 libanskih vojnika i policajaca. U izraelskom napadu u Libanu je stradalo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

- Hezbolah je uvek želeo da libanska vojska bude slaba i poslušna. Da li je Liban bezbedniji zbog poteza Hezbolah, veoma je diskutabilno pitanje. Sa jedne strane, pokret je uspeo da uspostavi određen nivo zastrašivanja i odvraćanja Izraela. Sa druge strane, Liban je objektivno slab, izolovan, ekonomski nestabilan i u političkom haosu - rekao je Emil Hokajem, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, specijalizovan za bezbednost na Bliskom istoku.

AP Photo/Hassan Ammar
 

Izrael Hezbolah smatra većom pretnjom nego neke druge grupe koje podržava Iran, zbog njihovog naprednog naoružanja.

U poslednje vreme, Hezbolah je pojačao svoju ulogu u regionu, uključujući Irak i Jemen. Nasralah je često koristio oštru retoriku protiv zalivskih zemalja, naročito Saudijske Arabije.

Međutim, hiljade Libanaca radi u zalivskim zemljama bogatim naftom, što znači da milijarde šalju domovini.

- Nemamo problem da Liban održava veze sa arapskim zemljama i zemljama Zaliva i da te veze jačaju i menjaju se - rekao je Nasralah na obeležavanju 40 godina pokreta, očigledno ublažavajući svoj stav.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike