Šta se sve događalo u glavi napadača na Salmana Ruždija: Sve se promenilo nakon što je otputovao u Liban (VIDEO)

17.08.2022

19:15

0

Autor: N. Pavlović

Majka napadača opisala kako je provodio dane

Šta se sve događalo u glavi napadača na Salmana Ruždija: Sve se promenilo nakon što je otputovao u Liban (VIDEO)
Salman Ruždi - Copyright 24sedam/AP Photo/Gene J. Puskar

Tri dana pre nego što je Hadi Matar (24) upao na jednu javu tribinu u Njujorku i izbo poznatog pisca Salmana Ruždija, poslao je kasno uveče mejl teretani u Nju Džerziju da otkazuje svoje članstvo.

- Hej, ovde je Hadi. Želeo bih da pitam da li biste mogli da otkažete automatsko plaćanje na moje ime. Više neću moći da dolazim u teretanu. Hvala - poručio je 9. avgusta.

U mejlu, u koji je Dejli bist imao uvid, može se videti da je koristio sličicu ajatolaha Alija Homeinija kao avatar. Upravo je ovaj iranski verski vođa pre 30 godina na Ruždija bacio fatvu, odnosno, smrtnu presudu, kojom je pozvao na njegovo ubistvo zbog romana "Satanski stihovi".

- Nisam ništa pomislila kada sam videla kojom slikom se predstavlja. Sada to izgleda zastrašujuće, imajući u vidu šta se dogodilo - rekla je menadžerka teretane Rozarija Kalabreze.

Kako je navela, na njegov mejl nije odgovorila sve do 11. avgusta oko 18 sati rekavši Mataru da iako treba lično da dođe da bi otkazao članstvo, u njegovom slučaju će napraviti izuzetak.

Baš u to vreme, kako tvrde tužioci, Matar je ušao u autobus u Fervjuu, u Nju Džerziju, do Instituta Čatakva u zapadnom delu Njujorka gde je Ruždi držao tribinu o obezbeđivanju azila piscima. Matar je uredno kupio kartu za taj događaj.

Kao što smo već pisali, Matar je utrčao na scenu i nožem izbo slavnog spisatelja oko 10 puta naočigled publike. Uhapšen je na licu mesta, a na sudu je negirao krivicu. Optužen je za pokušaj drugostepenog ubistva.

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar
Matar je negirao krivicu

Ruždija je tri puta ubo u vrat, četiri u stomak, a naneo mu je i ozbiljnu povredu desnog oka. Pisac je zbog toga neko vreme proveo i na respiratoru.

- Ovo je bio ciljani, neisprovocirani, unapred isplanirani napad na gospodina Ruždija. Nije poneo novčanik. Imao je novca i lažna dokumenta kod sebe - rekao je okružni tužilac Džejson Šmit.

Tokom napada je ranjen i Henri Ris koji je trebalo da vodi razgovor sa Ruždijem.

Iako jasan motiv napada tek treba da se utvrdi, Matarova aktivnost na društvenim mrežama pokazuje da je bio simpatizer šiitskog ekstremizma i iranskog režima, posebno Iranske revolucionarne garde.

Poseta Libanu prekretnica

Ruždijevo delo  iz 1988. "Satanski stihovi" su izazvali velike proteste širom muslimanskog sveta, zbog čega je dobijao brojne pretnje smrću, a godinama je morao da se krije uz konstantnu pratnju telohranitelja. Ajatolah je pozvao na Ruždijevo ubistvo, a iako je fatva u međuvremenu "skinuta", nagrada od 4 miliona dolara za njegovu glavu i dalje je u igri.

Profimedia
Širom sveta su se palile Ruždijeve knjige

Iako je Matarov nekadašnji srednjoškolski drug kazao da je bio iznenađen kada je čuo za napad u Njujorku jer ga pamti kao "posvećenog muslimana", majka Silvana Fardos tvrdi drugačije. Kako je navela, njen sin je zapao u ekstremizam.

Uprkos tome što je bila veoma šokirana vešću da je njen "tihi sin" mogao da bude kriv za tako gnusan zločin, istakla je da se promenio nakon puta u Liban, gde je 2018. godine proveo mesec dana. Tamo je otišao da bi posetio oca. Iako je mislila da će put Matara navesti da završi školu, stekne diplomu i nađe posao, Fardos je priznala da se on posle toga povukao što dalje od društva i da je vreme provodio u podrumu. Sam bi sebi kuvao i bio je "noćna ptica". Jedva da je govorio sa majkom i drugim članovima porodice.

Kako je kazala, nedavno je stekla utisak da pokušava da se vrati u normalu. Zaposlio se i govorio je kako bi želeo da studira sajberbezbednost.

Chautauqua County Sheriff's Department via AP
 

U aprilu se učlanio u teretanu, a za razliku od mnogih drugih, tačno je znao koje treninge je želeo da pohađa. Menadžerka teretane je rekla da je Matar imao 27 časova boksa, između ostalog. Prema njenim rečima, iako nije bio atletske građe, činilo da zaista želi da stekne bokserske veštine.

- Dolazio bi ovde, bio je fin i pun poštovanja. Bio je prijateljski nastrojen, ali ne preterano pričljiv ili društven. Samo bi obavio trening i otišao - rekla je.

"Nikada više neću pričati sa njim!"

Majka Silvana Fardos, rođena u Libanu, rekla je da je njen sin odgovoran za svoje postupke i da će porodica "nastaviti dalje bez njega".

Kako je kazala, nikada nije čula za Salmana Ruždija dok je ćerka nije uspaničeno pozvala na dan napada.

Profimedia
Ruždi

- Nikad nisam čitala njegove knjige. Nisam znala ni da takav pisac postoji. Ne znam uopšte da li je moj sin ikada pročitao njegovu knjigu - poručila je Silvana (46).

- Ne mogu da verujem da je sposoban da učini ovako nešto. Bio je veoma miran, svi su ga voleli. Kao što sam rekla FBI, neću više razgovarati sa njim. Sam je odgovoran za svoje postupke - poručila je.

Iako nije imala predstavu šta je Matar tačno radio u podrumu, osetila je da su njegova religiozna osećanja postala radikalnija.

- Jednom je počeo sa mnom da se rapravlja što sam ga usmerila na obrazovanje, umesto da se posveti veri. Bio je ljut što ga nisam uvela u islam od detinjstva - rekla je Fardos koja je istakla da nije preterano ni politički ni religiozno orijentisana.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike