Američka mornarica razvija sistem za borbu protiv ruskih i kineskih hipersoničnih projektila: Fokusirani smo na pretnju

27.08.2022

08:59

0

Hipersonične rakete, koje putuju pet puta većom brzinom od zvuka ili brže, predstavljaju jedinstven izazov za američke odbrambene sisteme

Američka mornarica razvija sistem za borbu protiv ruskih i kineskih hipersoničnih projektila: Fokusirani smo na pretnju
rus - Copyright Printscreen Twitter

Američka mornarica razvija usmerene energetske sisteme kao potencijalnu odbranu od hipersoničnih projektila, rekao je najviši admiral mornarice, nazivajući napredak koji su Rusija i Kina postigle u tehnologiji hipersoničnog oružja „značajnim problemom“.

Admiral Majkl Gildej, šef pomorskih operacija, rekao je u četvrtak da je razvoj sistema koji bi koristili lasere velike energije ili mikrotalasne pećnice velike snage za uništavanje pretnje glavni prioritet za mornaricu.

- Sa odbrambenog stanovišta, fokusirani smo na pretnju. Nećemo to ignorisati - rekao je Gildej u četvrtak tokom događaja u Heritidž fondaciji.

Hipersonične rakete, koje putuju pet puta većom brzinom od zvuka ili brže, predstavljaju jedinstven izazov za američke odbrambene sisteme. One lete mnogo brže od tradicionalnih projektila i ne lete kao balističke rakete na predvidljivim putanjama, što ih čini mnogo težim za otkrivanje i presretanje.

Gildej je primetio napredak koji su protivnici poput Rusije i Kine napravili u hipersoničnom oružju.

- Oni su značajan bezbednosni problem. I Rusija i Kina razvijaju te sposobnosti i uskoro će ih primeniti - rekao je Gildej.

Rusija je koristila svoju hipersoničnu raketu Kinžal u ratu u Ukrajini, dok je Kina prošle godine testirala hipersonično klizno vozilo.

Sistemi usmerene energije, koji koriste lasere ili mikrotalasne emitere da unište sistem ili poremete njegovu elektroniku, potencijalna su opcija za odbranu od hipersoničnog oružja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike