Oficiri greškom ispalili krstareću raketu: Svi dobili otkaz

24.08.2022

21:26

0

Autor: 24sedam

Indija je otpustila tri oficira ratnog vazduhoplovstva jer su "greškom ispalili" krstareći projektil na Pakistan, čime su dodatno poremetili ionako složene odnose dve države

Oficiri greškom ispalili krstareću raketu: Svi dobili otkaz
profimedia-0159587680 - Copyright Foto:Profimedia

Indija je otpustila tri oficira ratnog vazduhoplovstva jer su "greškom ispalili" krstareći projektil na Pakistan, čime su dodatno poremetili ionako složene odnose dve države, javljaju indijski mediji.

- Oficiri odgovrni za incident koji se dogodio 9. marta su otpušteni - saopštilo je indijsko ratno vazduhoplovstvo, navodeći da je istragom utvrđeno da je projektil ispaljen posle serije ozbiljnih kršenja procedura.

Pakistanske vlasti su upozorile Indiju na "moguće neprijatne posledice takvog javašluka", te zatražile da se takve situacije, u budućnosti, izbegavaju.

Supersonični krstareći projektil "Brahmos", koji su zajednički razvili Indija i Rusija, preleteo je oko 120 kilometara pre nego što se srušio na pakistanskoj teritoriji.

 

 

Vlasti u Islamabadu su navele da je "Brahmos" ugrozio vojne i civilne letelice, kao i živote ljudi.

Odnosi Indije i Pakistana su već decenijama na ivici sukoba zbog statusa Kašmira, teritorije koju svojataju obe države.

U nekoliko navrata, oko Kašmira izbijali su ozbiljni sukobi Indije i Pakistana, a vlasti u Delhiju optužuju Islamabad da podržava tamošnje separatiste.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike