Ozbiljan pad prinosa neminovan: Zemlje EU nose se sa „najgorom sušom u poslednjih 500 godina"

24.08.2022

11:16

0

Avgustovski izveštaj je istakao kontinuirani uticaj ekstremnih vremenskih prilika na poljoprivredu

Ozbiljan pad prinosa neminovan: Zemlje EU nose se sa „najgorom sušom u poslednjih 500 godina"
AP22180516483647 - Copyright AP Photo/Luca Bruno

Evropa se trenutno bori sa najgorom sušom u poslednjih pet vekova, upozorila je u utorak Evropska komisija, pozivajući se na novu analizu koju je objavio Zajednički istraživački centar EU (JRC).

Avgustovski izveštaj je istakao kontinuirani uticaj ekstremnih vremenskih prilika na poljoprivredu.

Skoro polovina EU, ili 47 odsto, opstaje u uslovima upozorenja zbog nedostatka vlage u zemljištu, dok je 17 procenata teritorije EU u pripravnosti zbog negativnih efekata koje vreme ima na useve. Oni zajedno čine 64 odsto EU, ističe se u saopštenju.

Naučnici predviđaju pad prinosa letnjih useva zbog ekstremnih uslova, pri čemu je učinak na farmama kukuruza, suncokreta i soje bio najgori, pa je prinos opao za 16, 15 i 12 odsto. Međutim, postoji prednost u tome što su ozimi usevi dali nešto bolje prinose, saopštio je JRC.

- Prema ekspertima JRC-a, čini se da je trenutna suša i dalje najgora u poslednjih 500 godina. Konačni podaci na kraju sezone potvrdiće ovu preliminarnu procenu - saopštila je komisija.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel rekla je da je kombinacija jake suše i toplotnih talasa napravila „neviđeni stres“ na vodostaje širom EU.

AP Photo/Luca Bruno
 

- Trenutno primećujemo sezonu požara koja je znatno iznad proseka i mnogo utiče na useve - rekla je ona.

Uticaj prevazilazi sektor poljoprivrede, jer plitke evropske reke ne mogu da proizvedu toliko hidroenergije, da obezbede onoliko hlađenja za industrijska postrojenja ili da služe kao transportne linije kao što bi u normalnim okolnostima, dodaje se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike