Ništa nije ostalo u cevima: Francuska nema pijaću vodu, pogodila ih najgora suša u istoriji (VIDEO)

07.08.2022

09:11

0

Najsušniji jul u poslednjih nekoliko decenija

Ništa nije ostalo u cevima: Francuska nema pijaću vodu, pogodila ih najgora suša u istoriji (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia/Nicolas Guyonnet / Hans Lucas.

Francuska ostaje bez pijaće vode usled najgore suše u istoriji zemlje.

Više od 100 opština doživljava nestašice pijaće vode, a vlasti je dostavljaju kamionima.

- Ništa nije ostalo u cevima - rekao je ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu.

Suša je pogodila veći deo kopnene Francuske koja je imala samo desetak milimetara kiše tokom jula, što je rekord koji nije oboren od marta 1961. godine.

Pojedine nuklearne elektrane su morale da smanje kapacitete zato što je voda iz obližnjih reka pretopla da bi se njome hladili reaktori.

Drveće i nisko rastinje je već požutelo ili im je lišće otpalo kao da je već jesen. Navodnjavanje je zabranjeno u većem delu zemlje.

Osim toga, strahuje se da će suša uticati na ovogodišnje prinose, a pošto je uvoz hrane i žitarica iz Ukrajine i Rusije već opao, cene koje su već porasle, dodatno će rasti.

Farmeri iz okolina Alpa su primorani da se svakog dana voze do dolina kako bi prikupili vodu za svoje životinje što samo pojačava njihove troškove. Očekuje se da će porasti cene mesa, žitarica i povrća.

Krizni timovi

Premijerka Francuske Elizabet Born upozorila je da se ta država suočava sa najvećom sušom ikada zabeleženom u zemlji i najavila aktiviranje vladinih kriznih timova.

Born je rekla da mnoga područja u Francuskoj prolaze kroz "istorijsku situaciju", jer zemlja trpi treći toplotni talas ovog leta.

AP Photo/Francois Mori
 

- Izuzetna suša koju trenutno doživljavamo oduzima vodu mnogim opštinama i predstavlja tragediju za naše poljoprivrednike, ekosisteme i biodiverzitet - istakla je ona.

Vremenske prognoze sugerišu da bi vrućina, koja povećava isparavanje i potrebe za vodom, mogla da potraje narednih 15 dana, što bi stanje učinilo još komplikovanijom, ističe se u saopštenju.

AP objašnjava da bi vladina krizna jedinica bila zadužena za praćenje situacije u najteže pogođenim područjima i koordiniraće mere poput dovođenja vode za piće na neka mesta.

Stoga će biti praćen uticaj suše na francusku proizvodnju energije, transportnu infrastrukturu i poljoprivredu.

Dodaje se da Francuska sada ima 62 regiona sa ograničenjima upotrebe vode zbog nedostatka kiše.

Meteo Frans saopštio je i da je jul 2022. godine bio drugi najsušniji mesec od početka merenja 1958-1959.

Poljoprivrednici širom zemlje prijavljuju veće poteškoće u ishrani stoke zbog nedostatka sveže trave i primećuju pad prinosa, naročito na poljima koja se ne navodnjavaju i kod useva za koje je potrebno mnogo vode poput kukuruza.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike