Objavljene fotografije Jupitera kakve dosad nismo videli (FOTO)

14.07.2022

05:39

0

Autor: 24sedam

Spektakularni uspeh naučnika

Objavljene fotografije Jupitera kakve dosad nismo videli (FOTO)
jupiter - Copyright Profimedia

Svemirski teleskop Džejms Veb snimio je nekoliko veoma značajnih fotografija dubokog svemira, a među njima su bile i dve potpuno nove fotografije Jupitera.

Mogu se videti Jupiterovi prstenovi kao i njegova tri meseca – Evropa, Teba i Metis. Takođe, imamo priliku da vidimo i senku Evrope na fotografiji označenoj kao F212N, odmah pored Velike crvene pege.

NASA
 

Inače, velika crvena pega dugotrajni je olujni sistem koji se nalazi 22 stepena južno od Jupiterovog ekvatora, a proizvodi vetar brzine do 432 kilometara na sat.

Za ove fotografije korišćena je infracrvena kamera (NIRCam), koja koristi više filtera za isticanje posebnih talasnih dužina svetlosti.

NASA je odabrala devet meta za testiranje sposobnosti teleskopa da prati objekte koji se brzo kreću.

Jupiter je bio najsporija meta, a svi testovi su bili uspešni. Ove fotografije takođe pokazuju da je teleskop sposoban da snima detalje poput prstenova i meseca oko svetlih planeta.

Naučnici se nadaju da će fotografije pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska pre otprilike 13.8 milijardi godina. Razvoj teleskopa je trajao 30 godina, a koštao je oko 10 milijardi dolara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike