"Džejms Veb" teleskop dominira: Upravo je uhvatio najudaljeniju svetlost ikad viđenu! (FOTO)

21.07.2022

11:45

0

Uspeo je da uoči galaksiju koja je postojala kada je univerzum bio star samo 300 miliona godina, što je neverovatno postignuće

"Džejms Veb" teleskop dominira: Upravo je uhvatio najudaljeniju svetlost ikad viđenu! (FOTO)
Chris Gunn/NASA via AP, File

Svemirski teleskop Džejms Veb je pronašao galaksiju koja je postojala pre 13,4 milijardi godina i to samo nedelju dana nakon što su prve slike sa ovog teleskopa prikazane svetu, rekao je u sredu naučnik sa Harvarda koji je analizirao podatke.

- GLASS-z13 galaksija datira 300 miliona godina nakon Velikog praska, odnosno oko 100 miliona godina ranije od bilo čega što je ranije identifikovano - rekao je Rohan Naidu iz Harvardskog centra za astrofiziku.

On je dodao da "potencijalno gledamo u najudaljeniju svetlost zvezda koju je iko ikada video".

 

 

Što su pojedini objekti udaljeniji od Zemlje, to je više vremena potrebno da njihova svetlost dopre do nas, pa ih mi sada vidimo onako kako su izgledali stotinama miliona godina unazad, u ovom slučaju pre 13,4 milijardi godina.

Teleskop Džejms Veb, koji je već desetak dana glavna vest u naučnim krugovima u svetu, uspeo je da uoči galaksiju koja je postojala kada je univerzum bio star samo 300 miliona godina, što je neverovatno postignuće.

Svetlosti iz GLASS-z13 je trebalo 13,4 milijardi godina da stigne do nas, ali je zbog širenja univerzuma razdaljina između nas danas 33 milijarde svetlosnih godina, naravno u slučaju da galaksija GLASS-z13 uopšte danas postoji, što je malo verovatno.

GLASS-z13 je primetio glavni infracrveni snimač orbitalne opservatorije, a kada se prevede sa infracrvenog u vidljivi spektar, galaksija izgleda kao mrlja crvene boje sa belim u centru.

BONUS VIDEO:

Facebook/Grčka info

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam