Australija zaplenila 5 miliona doza opasne droge: 100 puta je jača od morfijuma, a u Americi ostavlja pustoš

22.08.2022

14:28

0

Autor: 24sedam

Droga je bila sakrivena u industrijskoj mašini

Australija zaplenila 5 miliona doza opasne droge: 100 puta je jača od morfijuma, a u Americi ostavlja pustoš
fentanil - Copyright Alameda County Sheriff's Office via AP

Australijska federalna policija navela je da je zaplenila više od 5 miliona doza fentanila, što je najveća isporuka opioda koja je ikada zabeležena u toj zemlji.

Droga je bila sakrivena u industrijskoj mašini koja je stigla u luku Melburna u decembru 2021. iz Kanade.

Međutim, tek u februaru je pokrenuta istraga kada su policajci pronašli narkotike, među kojima je bilo 11,2 kilograma čistog fentanila i 30 kilograma metamfetamina.

Fentanil je narkotik za ublažavanje bolova, koji stvara veoma veliku zavisnost, a 50 do 100 puta je snažniji od morfijuma.

Drug Enforcement Administration via AP, File
 

- Veoma je neobično pronaći ovu drogu u Australiji osim u medicinske svrhe. Zaplena 11 kilograma je ozbiljan razlog za zabrinutost u australijskoj zajednici - poručio je policijski narednik Entoni Hol.

Ranije su tamošnje vlasti presretale samo manje isporuke, 30 grama i manje.

Iako se fentanil u Australiji koristi prvenstveno u medicinske svrhe, često se meša sa drugim drogama, poput heroina, što često dovodi do smrtnih ishoda.

Droga koja je Ameriku bacila na kolena

U Sjedinjenim Američkim Državama predoziranje opiodima zvanično je vodeći uzrok smrti, a na ulicama sve više caruje opasni fentanil koji se proizvodi u Kini, a preko Meksika ubacuje u SAD.

Meksički narko-karteli okreću se ka većim i mnogo produktivnijim laboratorijama koje proizvode sintetičke droge, poput kristal meta i fentanila, udaljavajući se tako od "uobičajenog biznisa" sa opijumom i marihuanom.

Kina je godinama primarni izvor fentanila koji stiže u SAD. U pitanju je jak lek protiv bolova koji se pravi i prodaje na crnom tržištu. Odgovoran je za aktuelnu opioidnu krizu koja vlada Amerikom.

Pod međunarodnim pritiskom, kineske vlasti su zabranile proizvodnju i prodaju fentanila i njegovih varijanti u maju 2019. godine, što je rezultiralo značajnim smanjenjem trgovine tim narkotikom.

Profimedia
 

Međutim, godinu dana kasnije, Kinezi su stvorili onlajn mrežu, tačnije, tržište namenjeno fentanilu koji se potom brodovima direktno isporučuje američkim i evropskim mušterijama, kao i meksičkim kartelima.

Pojedine supstance su zabranjene u Kini i drugim zemljama, a neke su toliko nove da nisu još stavljene van upotrebe. Teško ih je uočiti, pa samim tim i regulisati njihov protok.

U SAD je više od 40 država prijavilo rast predoziranja povezanih sa opioidima. Fentanil, 100 puta jači od morfijuma, vodeći je uzrok smrti kada je reč o predoziranju.

Analitičari kažu da se u Americi sada pojavljuje čitava nova klasa sintetičkih droga - benzimidazola.

Po hemijskoj strukturi razlikuju se od fentanila, ali stručnjaci upozoravaju da su podjednako smrtonosni.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike