Reka Po nestaje, na Alpima snega nema: Veliki toplotni talas zahvatio Evropu, rekordna vrućina prži (VIDEO)

18.06.2022

12:21

0

Autor: N. Pavlović

Evropa na udaru paklenih temperatura

Reka Po nestaje, na Alpima snega nema: Veliki toplotni talas zahvatio Evropu, rekordna vrućina prži (VIDEO)
reka-po - Copyright AP Photo/Luca Bruno

Kada je amaterski fotograf, Alesio Bonin, hteo da "ubije" nekoliko sati jedne martovske večeri, odlučio je da prošeta prirodnim rezervatom u Gvaltijeriju, italijanskom gradiću na obali reke Po.

Suša je već uzela danak jer je zima bila jedna od najsuvljih, a nije bilo naznaka da će se situacija poboljšati.

Reka Po, dugačka 650 kilometara, teče od Alpa do Jadranskog mora. Međutim, neuobičajeno niski vodostaji su je potpuno transformisali, a uticaj se oseća od proizvodnje paradajza i lubenica do pijaće vode, ribolova i proizvodnje električne energije.

Boninov dron je snimio kako je teretni brod od 50 metara, potopljen u vreme Drugog svetskog rata, isplivao na površinu.

- Proteklih godina ste mogli videti pramac broda, tako da smo znali da je tu, ali videti ga celog u martu, kada je još carovala zima, bilo je veoma dramatično. Nikad nisam video takvu sušu u ovo doba godine, naše glavne brige su bile poplave, a danas da će reka nestati - rekao je Italijan.

Zbog novonastale situacije, pojavili su se i drugi relikti prošlosti, poput potonulog nemačkog tenka. U pitanju je najgora suša koja je pogodila reku Po u poslednjih 70 godina.

Temperature su više nego inače, a padavina je sve manje, snega ima malo tokom zime, pogotovo u južnim delovima Alpa.

AP Photo/Luca Bruno
 

Problem je toliko akutan da su lideri Lombardije, Pijemonta, Veneta i Emilije-Romanje kazali da će od države tražiti da se u tim oblastima proglasi vanredno stanje. Pojedinim gradovima na severu kamioni moraju da dostavljaju vodu, a 125 gradova je dobilo obaveštenje da ograničavaju upotrebu vode.

Trenutna dubina reke je ispod proseka za jun, a protok se usporio na 300 kubnih metara u sekundi što je petina prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Cveće zamenilo sneg 

Dolina reke Po je iskusila suše 2007, 2012. i 2017, ali naučnici kažu da je njihova učestalost još jedna indikacija klimatske krize.

- Ova suša je jedinstvena jer je kombinacija dve anomalije, manjka kiše, uz porast temperatura što je direktno povezano sa klimatskim promenama - rekao je predsednik Italijanskog meteorološkog društva Luka Merkali.

AP Photo/Luca Bruno
 

Merkali, koji živi u planinskim predelima Pijemonta, dodao je: "Krajem jula vode nestane jer je malo snega ostalo, a nekoliko nedelja nakon toga neće više biti rezervi. Nedavno smo merili nivo snega na visini od 3.000 metara, obično je u junu oko dva metra, ali ove godine ga nema, cveće cveta. Situacija će se samo pogoršati jer se predviđa da će naredni meseci biti suvi i topli".

Dolina reke Po je ključna ekonomska oblast za Italiju jer su tu razvijeni industrijski gradovi poput Torina i Milana, zajedno sa mnogim drugim sektorima, a u pitanju je i najvažnija poljoprivredna zona u Evropi.

Gvaltijeri je primer kako male zajednice zavise od reke. 

Požari u Španiji

Vatrogasci se bore da stave pod kontrolu velike šumske požare u nekoliko delova Španije, u trenutku kada je na Iberijsko poluostrvo stigao talas vetrovitog i suvog vremena sa rekordno visokim temperaturama.

AP Photo/Manu Fernandez
 

U Španiji su danas izmerene najviše rane letnje temperature u poslednjih nekoliko decenija, a u prognozama se najavljuje toplotni talas sa temperaturama između 40-42 stepena Celzijusa u Saragosi na severoistoku zemlje i u oblastima Navara i La Rioha na severu Španije.

Na zapadu Španije, u pograničnom području prema Portugaliji i u Katalonij, bukte ogromni požari i ta područja su najugroženija,

Za sada nema izveštaja o smrtnim slučajevima ili povređenima.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Francuska zabranila događaje na otvorenom

Javni događaji na otvorenom su zabranjeni u područjima Francuske gde su zabeležene rekordno visoke temperature. U departmanu Žironde, u okolini Bordoa, otkazani su koncerti i druga veća okupljanja.

Delovi Francuske su zabeležili temperaturu od 40 stepeni, ranije nego što je to uobičajeno.

Profimedia/Thomas Hubert/SIPA
 

- Imam 86 godina, ovde sam rođena, i mislim da je ovo najgori toplotni talas koji smo videli - rekla je Žaklin Bono iz Tuluza.

Zbog pojačanog korišćenja klima uređaja i ventilatora, Francuska mora da uvozi struju iz susednih zemalja.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike