Horor: U Odri više od 100 tona uginule ribe

16.08.2022

23:50

0

Poljski mještani bili su prvi koji su izvestili o masovnom pomoru ribe još 28. jula

Horor: U Odri više od 100 tona uginule ribe
Profimedia

Poljski vatrogasci saopštili su danas da su izvadili 100 tona uginule ribe iz reke Odre, koja protiče kroz Češku, Nemačku i Poljsku, produbivši zabrinutost da je reč o ekološkoj katastrofi većih razmera.

- Nikad ranije u reci nismo imali operaciju ovog opsega, rekla je Monika Novakovska-Drinda iz nacionalne vatrogasne službe.

Ona je navela da je oko 100 tona uginule ribe izvađeno iz Odre od petka, kao i da više od 500 vatrogasaca učestvuje u akciji čišćenja reke, preneli su poljski mediji.

Uzrok smrti ribe je nejasan iako zvaničnici veruju da je riba otrovana.

- Verovatno su u reku bačene ogromne količine hemijskog otpada, uz puno znanje o rizicima i posledicama, rekao je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Uzorci vode poslati su u laboratorije u Češkoj, Holandiji i Velikoj Brotaniji u nadi da će se otkriti uzrok trovanja, preneo je AP.

Poljski mještani bili su prvi koji su izvestili o masovnom pomoru ribe još 28. jula.

Nemački zvaničnici optužili su poljske vlasti da ih nisu obavestile o pomoru ribe, dok je u Poljskoj Vlada takođe na udaru žestokih kritike zbog toga što nije brže delovala.

Proteklih godina Odra, inače druga reka po dužini u Poljskoj posle Visle, važila je za relativno čistu reku sa 40 ribljih vrsta.

Odra ima ukupnu dužinu od 852 kilometra. Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug