Veliki pomor ribe kod Slavonskog Broda: Smrad se širi kilometrima, lešine plutaju rekom

02.07.2021

12:21 >> 12:24

0

Prijave su podnete i čekaju se odgovori od nadležnih institucija

Veliki pomor ribe kod Slavonskog Broda: Smrad se širi kilometrima, lešine plutaju rekom
Copyright Ilustracija Pixabay/ carolinlorenz

U mestu Ciglenik kod Slavonskog Broda u reci Orljavi poslednjih dana dogodio se velik pomor ribe. Stanovnici se žale na smrad i na lešine ribe koje plutaju rekom o čemu su obavestili i institucije, piše “Dnevnik.hr.”

Meštani kažu da se smrad širi kilometrima i da su kontaktirali nadležne institucije. Međutim, žale se da nisu dobili povratne informacije i tvrde da niko nije izašao na teren.

– Obavešteni su Ribolovni savez Brodsko-posavske županije, Hrvatske vode, županijski Športsko ribolovni savez, veterinarska inspekcija i Državno tužilaštvo, ali nema odgovora – rekao je Stjepan Bartolović, jedan od onih koji je prijavio slučaj.

Međutim, iz vodovodne inspekcije tvrde za “Dnevnik” da su odmah nakon dobijanja prijave s vodočuvarima i predstavnikom nadležne službe za mali sliv ”Šumetlica-Crnac” bili u obilasku vodotoka gde je uočena uginula riba.

– U vodotoku je uočena i živa riba i žabe što ukazuje na to da nema zagađenja. Pretpostavka je da je do navedenog pomora ribe došlo usled velike količine vode koja se za vreme nevremena slila s celog okolnog područja i donela nepoznatu vrstu i količinu zagađenje kao i razlike u temperaturi vode i naglog pada količine kiseonika u vodi – objasnili su iz Državnog inspektorata.

Bartolović upozorava da lešine ribe i dalje plutaju, a sekretar Sportsko-ribolovnog Saveza Brodsko posavske županije Saša Kusanić objasnio je da čeka službene odgovore od institucija nakon podnete prijave.

Pročitajte još

Dok to ne bude obavljeno i dok se ne vidi hoće li možda biti potrebno uzorkovanje vode, a o čemu ne odlučuje Savez, neće biti moguće niti pristupiti prikupljanju lešina koje obavlja za to odgovorna firma iz Zagreba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike