Šangaj tek sad otvara obrazovne ustanove: Rigorozna pravila za povrtak đaka u klupe

14.08.2022

06:26

0

Vlasti Šangaja zatvorile su sve škole sredinom marta

Šangaj tek sad otvara obrazovne ustanove: Rigorozna pravila za povrtak đaka u klupe
Tan2022-4-27_165048489_0 - Copyright Tanjug/Jin Liwang/Xinhua via AP

Gradske vlasti Šangaja saopštile su danas da će ponovo otvoriti sve osnovnem, srednje škole, fakultete kao i vrtiće od 1. septembra, nakon što su više meseci bili zatvoreni zbog koronavirusa.

Nakon početka semestra, svim profesorima i studentima je potrebno kontrolisati  telesnu temperaturu i zdravstveno stanje. Trebalo bi da uđu u kampuse sa negativnim izveštajima o testu u roku od 24 sata. Onima sa abnormalnom telesnom temperaturom neće biti dozvoljen ulazak.

Svakog dana takođe treba da urade test nukleinske kiseline pre nego što napuste kampus. Zahtev će se prilagođavati u skladu sa razvojem situacije u vezi sa pandemijom.

U školama u okruzima bez srednjeg i visokog rizika, nastavnici i učenici mogu da skinu maske na času.

Deca u vrtićima i jaslicama ne moraju da nose maske u sobi.

Od obrazovnih ustanova se zahteva da pripreme dovoljne zalihe materijala za prevenciju pandemije, poboljšaju bezbednost hrane i pojačaju praćenje životne sredine, ventilaciju i dezinfekciju u ključnim oblastima kao što su učionice, toaleti, menze i spavaonice.

Od njih se takođe traži da izvedu vežbe pre zvaničnog ponovnog otvaranja.

Većina učenika lokalnih škola je van kampusa od sredine marta zbog ponovnog izbijanja pandemije COVID-19. U škole su se u junu vratili samo maturanti srednjih škola i neki koji će diplomirati sledeće godine.

Roditelji su sa radošću prihvatili ovu vest.

- To su zaista dobre vesti za mene - rekla je Čen Jan, majka učenika četvrtog razreda osnovne škole u ​​okrugu Minhang.

- Verujem da je okruženje učenja i igre u grupama zdravije za sveukupni razvoj dece. Mojoj ćerki takođe mnogo nedostaju nastavnici i drugovi iz razreda. I ona je srećna što čuje za to.

Vlasti Šangaja zatvorile su sve škole sredinom marta, a potom je usledilo dvomesečno zaključavanje grada u aprilu i maju, u nastojanju da se suzbije širenje kovida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike