Kineski ministar spoljnih poslova upozorio SAD: "Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se završiti dobro"

12.08.2022

14:01

0

"Status kvo u Tajvanskom moreuzu ne menja Kina, već Sjedinjene Države"

Kineski ministar spoljnih poslova upozorio SAD:  "Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se završiti dobro"
kina - Copyright Printscreen/YouTube/ CGTN

Borba SAD protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se dobro završiti, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u intervjuu lokalnim medijima, čiji je tekst objavilo Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Pelosi je posetila Tajvan, Kinu, izvela političku provokaciju i stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu. Kršenje njenih obaveza i namerna provokacija po pitanju Tajvana mogu samo dodatno da potkopaju kredibilitet Sjedinjenih Država. Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza nikada se neće završiti dobro, izjavio je Ji.

Ministar je odgovor Kine na posetu jednog tako visokog američkog političara Tajvanu nazvao razumnim, racionalnim, neophodnim i primerenim.

- Status kvo u Tajvanskom moreuzu ne menja Kina, već Sjedinjene Države koje pokušavaju da kontrolišu Kinu uz pomoć Tajvana, kao i neostvarive težnje vlasti ostrva, koje se u svojoj potrazi za nezavisnist oslanjaju na SAD,istakao je Ji.

Diplomata je objasnio da su kontramere koje je preduzeo Peking usmerene na održavanje mira u Tajvanskom moreuzu i regionalnu stabilnost. On je naglasio i da je princip nemešanja u unutrašnje stvari "zlatno pravilo" međudržavnih odnosa.

- Mere koje je preduzela Kina takođe podržavaju osnovne norme međunarodnih odnosa, štite međunarodnu pravdu i nepristrasnost , zaključio je Vang Ji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike