Erdogan ponovo diže tenzije na Mediteranu: Ne moramo da tražimo dozvolu za istraživanje i bušenje ni od koga

09.08.2022

20:20

0

Autor: I. P.

Turska insistira da mala grčka ostrva u blizini turske obale ne bi trebalo da se uzimaju u obzir pri ocrtavanju morskih granica i optužuje Atinu da pokušava da prigrabi nepravedan deo resursa

Erdogan ponovo diže tenzije na Mediteranu: Ne moramo da tražimo dozvolu za istraživanje i bušenje ni od koga
erdogan - Copyright AP Photo/Lefteris Pitarakis, FILE

Turski predsednik  Redžep Tajip Erdogan pustio je u pogon u utorak najnoviji i najveći podmorski brod za bušenje ugljovodonika u zemlji za koji je rekao da će krenuti ka mestu severozapadno od Kipra u istočnom Mediteranu, na koje pravo ne polaže nijedna druga zemlja.

- Naše istraživanje i bušenje na Mediteranu su u okviru naše sopstvene suverene vlasti, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji u južnoj provinciji Mersin, samo da bi dodao: 
- Ne moramo da tražimo dozvolu ili ratifikaciju ni od koga.

Turska je upletena u žestoke sporove sa Grčkom i Kiprom oko pomorskih granica i prava na energiju na moru, što je pre dve godine izazvalo visoke tenzije u istočnom Mediteranu.

Erdogan je u utorak rekao da će novi brod Abdulhamid Han početi da buši na bušotini Jorukler-1 oko 55 kilometara (34 milje) od obale Gazipaše, u provinciji Antalija.

- Ni marionete ni oni koji drže njihove konce neće moći da nas spreče da ostvarimo svoja prava na Mediteranu, rekao je on, očigledno misleći na Grčku i Kipar s jedne strane, i njihove zapadne saveznike s druge.

 

 

U leto 2020. godine, tenzije su eskalirale nakon što je Turska poslala seizmički istražni brod u pratnji ratnih brodova u oblast u istočnom Mediteranu gde Grčka polaže ekskluzivna prava na potencijalna podmorska nalazišta nafte i gasa. Grčka je poslala svoje ratne brodove da prate tursku flotilu. Obe zemlje su kasnije izvele vojne vežbe kao demonstraciju sile.

Turska insistira da mala grčka ostrva u blizini turske obale ne bi trebalo da se uzimaju u obzir pri ocrtavanju morskih granica i optužuje Atinu da pokušava da prigrabi nepravedan deo resursa istočnog Mediterana.

 

 

NATO saveznici rutinski optužuju jedni druge za kršenje vazdušnog prostora. Turska takođe tvrdi da je Grčka prekršila međunarodne sporazume militarizujući ostrva u istočnom Egeju u blizini Turske.

Drugi turski brodovi za bušenje – Fatih, Kanuni i Iavuz – rade u Crnom moru gde je Turska otkrila rezerve prirodnog gasa. Sva četiri broda su nazvana po osmanskim sultanima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike