Predsednica Grčke traži istragu o prisluškivanju političara: "Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja"

09.08.2022

15:47

0

Sakelaropuluova je u saopštenju podsetila da je zaštita prava na privatnost osnovni preduslov demokratskog i liberalnog društva

Predsednica Grčke traži istragu o prisluškivanju političara: "Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja"
profimedia-0705261638 - Copyright Profimedia

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zatražila je danas istragu o prisluškivanju telefona jednog političkog lidera od strane grčke obaveštajne službe (EIP).

Prošle nedelje, u jeku zabrinutosti u EU zbog upotrebe špijunskog softvera, izbio je skandal i izazvao uzbunu u Grčkoj, a opozicione stranke su aferu o prisluškivanju nazvale "lični Votergejt premijera Kirijakosa Micotakisa", prenosi Rojters.

Sakelaropuluova je u saopštenju podsetila da je zaštita prava na privatnost osnovni preduslov demokratskog i liberalnog društva i da poštovanje demokratije prevazilazi politiku.

- Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja - rekla je predsednica Grčke.

Lider grčke socijalističke partije PASOK i poslanik u Evropskom parlamentu Nikos Andrulakis potvrdio je ranije da je saznao da je EIP prisluškivao njegove razgovore prošle godine, a potom su smenjeni načelnik EIP i šef kabineta premijera Kirijakosa Micotakisa.

Portparol vlade je potvrdio da je EIP prisluškivao Andrulakisov telefon, ali tvrdi da je taj nadzor, koji je odobrio tužilac, bio zakonit i da je premijer o tome obavešten prošle nedelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike