„Situacija je opasna, Ukrajinci mogu da izazovu katastrofu, a UN ćute": Erdogan otkrio o čemu je pričao sa Putinom (VIDEO/FOTO)

06.08.2022

21:49

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

„Situacija je opasna, Ukrajinci mogu da izazovu katastrofu, a UN ćute": Erdogan otkrio o čemu je pričao sa Putinom (VIDEO/FOTO)
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 164. dan ruske oslobodilačke akcije u Ukrajini.

SAD priprema jedan od najvećih paketa pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti oružje i medicinsku pomoć, a njegova vrednost procenjena je na milijardu dolara.

Ruska vlada uvela je zabranu ulaska u zemlju za 62 kanadska državljanina kao odgovor na sankcije koje je uvela ta država.

Rusija traži od međunarodnih organizacija da reaguju na nuklearni terorizam.

Nastavljeno granatiranje DNR.

Šta znamo do sad?

- U toku je 164. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite blog uživo


23.45 Kijev: Prvi strani brod od početka rata uplovio u Ukrajinu

Prvi inostrani brod od početka rata stigao je u Ukrajinu i biće natovaren žitaricama, saopštio je Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture.

Kubrakov je na Fejsbuku naveo da se teretni brod, koji plovi pod zastavom Barbadosa, nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, prenosi Rojters.

23.20 Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je danas da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

- Stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova se ne menja, istovremeno izražavamo zahvalnost zbog pozicije Prištine u vezi sa ratom u Ukrajini i pružanja pomoći. Mi smo uvek bili stabilni po pitanju spoljne politike i uvek podržavali svaku državu u onim granicama koje su međunarodno priznate, rekao je Tolkač za RTK.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ukrajinski ambasador je rekao da je najvažnije tragati za kompromisom.

22.15 Poljanski: Gutereš nije pomenuo ko je bombardovao Hirošimu

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je danas da generalni sekretar UN Antonio Gutereš treba da imenuje odgovorne za atomsko bombardovanje Hirošime, 6. avgusta 1945. godine.

Gutereš je danas u Japanu prisustvovao ceremoniji sećanja na žrtve bombardovanja Hirošime i Nagasakija, rekavši da tragedija nikada ne sme da se zaboravi i dodao da "nuklearnom oružju nije mesto na planeti", prenela je agencija RIA Novosti.

AP Photo/John Minchillo, Pool
 

 

- Poštovani generalni sekretaru, svet takođe nikada ne sme da zaboravi da su ovaj zločin počinile Sjedinjene Američke Države, jedina zemlja koja je upotrebila atomsku bombu protiv civila. Bilo bi u redu da ste i ovo pomenuli u svojim izjavama, istakao je Poljanski na Tviteru.

21.05 Grosi: Izuzetno sam zabrinut zbog granatiranja nuklearke

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi izrazio je danas duboku zabrinutost zbog granatiranja nukelarne elektrane Zaporižje u Ukrajini, rekavši da ta akcija pokazuje da postoji rizik od nuklearne katastrofe.

"Izuzetno sam zabrinut zbog jučerašnjeg granatiranja najveće evropske nukelarne elektrane, što pokazuje da postoji vrlo realan rizik od nuklearne katastrofe koja bi ugrozila javno zdravlje, životnu sredinu Ukrajine i šire", kazao je Grosi, preneo je Rojters.

Profimedia
 

 

On je apelovao na sve strane u ukrajinskom konfliktu da se "maksimalno suzdržavaju" u oblasti oko nukelarke.

19.35 Ukrajinske snage napustile još jedan položaj u Donbasu

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

"Ukrajinske oružane snage napustile su stratešku visoravan koja štiti Artjomovsk i povukle se u grad", napisao je Kislev na svom Telegram kanalu.

Dodao je da razlozi za povlačenje ukrajinskih trupa nisu poznati s obzirom na to da bi mogle dugo da se brane jer je većina rovova netaknuta, prenosi TASS.

Profimedia
 

 

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska neće moći dugo da zadrži kontrolu nad gradom jer više nije na toj visiji, odakle je mogla da drži situaciju pod kontrolom.

18.59 Ukrajinske "Latice" ranile dva muškarca

Dvojica muškaraca povređena su u Donjecku u eksplozijama protivpešadijskih mina "Latica", koje ukrajinska vojska baca na grad iz višecevnih raketnih bacača.

Ovo je saopšteno u Štabu Teritorijalne odbrane DNR.

- U Kirovskom okrugu grada u ulici Vozdušna, muškarac rođen 1968. godine nagazio je na zabranjenu protivpešadsku minu PFM-1 "Latica", sa ranom je odveden u Republički centar za traumatologiju. Slična situacija i u Ulici Birjuzova, muškarac rođen 1964. godine ranjen je i prebačen u gradsku bolnicu broj 9.

18.55 Kijev: Privedena dva muškarca, optuženi da su ruski agenti

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pritvorila je dva muškarca pod optužbom da su ruski obaveštajni agenti odgovorni za identifikovanje meta tokom ruskog raketnog napada koji je uništio brodogradilište u južnoj luci Nikolajev, saopštila je danas SBU.

U saopštenju se dodaje da su njih dvojica "sakupljali i slali neprijatelju obaveštajne podatke o važnim infrastrukturnim objektima, skladištima nafte, raspoređivanju i pokretu ukrajinske vojske", preneo je Rojters.

SBU je saopštila da su u ruskom raketnom napadu prostorije nekoliko preduzeća za brodogradnju oštećene ili uništene, ne precizirajući kada se taj napad dogodio.

17.55 Erdogan nudi da bude domaćin sastanka Putin-Zelenski

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom sastanka u Sočiju održanog u petak predložio da Turska bude domaćin susreta Putina sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Sada je ključno da se u potpunosti sprovede plan izvoza žita i da se preduzmu praktični koraci za povratak na pregovore u Istanbulu. Od početka ponavljam da rat u Ukrajini ne može imati pobednika u čvrsto sam uveren da se kriza može rešiti pregovorima, rekao je Erdogan, prenela je turska televizija TRT.

AP Photo/Vahid Salemi
 

 

Erdogan je istakao da će Turska nastaviti dijalog sa njenim crnomorskim susedom Rusijom u svim oblastima kako bi doprinela globalnom miru, preneo je TASS.

17.30 Gradonačelnik Harkova: Pogođen industrijiski okug Harkova

Ruske rakete pogodile su industrijski okrug Hrakova, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Prema njegovim rečima, srušen je krov jedne zgrade.

AP Photo/Felipe Dana
 

 

16.40 - Teretni brod sa 33.000 tona kukuruza iz Odese stigao u Istanbul, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane

- Plovilo "Navistar" pod zastavom Paname, koje je izašlo iz luke Odesa i sa 33 hiljade tona kukuruza krenulo u Irsku, stiglo je na određeno mesto na severu Istanbula i izbacilo sidro. Brod će biti pregleda u narednim satima - navodi se u saopštenju ministarstva.

15.02 - Ukrajinci u roku od 15 minuta dva puta gađali Kjubiševski okrug DNR

Ukrajinska vojska je u roku od 15 minuta dva puta gađala Kujbiševski okrug Donjecka.

Ispaljeno je 14 granata NATO kalibra (155 milimetara), saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

14.12 - Erdogan otkrio o čemu je sve pričao sa Putinom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je reč o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Na povratku iz Sočija, gde je juče razgovarao sa ruskim predsednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao da će Putin uvek biti uz Tursku u borbi protiv terorizma, preneo je Sputnjik.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

13.48 - Konašenkov: Preko 400 ukrajinskih vojnika poginulo u Hersonu

Više od 400 ukrajinskih vojnika poginulo je u ruskom napadu na privremenu ukrajinsku vojnu bazu u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov na brifingu.

Prema njegovim rečima, u ruskim vazdušnim udarima ranjeno je još 150 vojnika, preneo je TASS.

Konašenkov je rekao i da su Oružane snage Rusije uništile ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih bacača opremljenu sistemima ukrajinske proizvodnje Vilka i američkim HIMARS.

13.26 - Konašenkov: Ruske snage eliminisale ukrajinsku raketnu bateriju

Oružane snage Rusije su uništile ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih bacača opremljenu sistemima ukrajinske proizvodnje Vilka i američkim HIMARS, izjavio je na današnjem brigingu za novinare portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Ukrajinska baterija višecevnih raketnih bacača opremljena sistemima Vilka i HIMARS uništena je u blizini naselja Pjatigorskoje u Harkovskoj oblasti - rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, uništeni su i vatreni položaji pet sistema Grad, tri voda samohodnih haubica Gvozdika, artiljerijski vod sa topovima Giatsint-B, a četiri artiljerijska voda naoružana haubicama D-30 su potisnuta u Donjeckoj Narodnoj Republici kod Kalinovke i Dobroje.

13.05 - Nastavlja se granatiranje Donjecka

 

 

12.52 - Ukrajinska vojska prilikom povlačenja napustila strateški važna uzvišenja

Prilikom povlačenja ka Artjomovsku ukrajinska vojska je napustila strateški važna uzvišenja, rekao je Sputnjiku komandant 20. bataljona Narodne milicije LNR sa pozivnim imenom „Džekson“.

- To utvrđeno područje se prostire na nekoliko kilometara, takoreći na dominantnim, strateški važnim uzvišenjima. Dugi niz godina su ga utvrđivali i čuvali. Ili nisu hteli ili ipak nisu uspeli da ga odbrane. To nam je otvorilo put ka Artjomovsku - rekao je naš sagovornik.

12.31 - Ukrajinski poslanik predlaže priznanje nezavisnosti Kosova

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko podneo je ukrajinskom parlamentu nacrt rezolucije kojom se predlaže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Ukrajina deli zapadne vrednosti i podržaće demokratiju svuda u svetu. Nadam se da će Ukrajina priznati nezavisnost Kosova što pre - napisao je Gončarenko na Tviteru.

12.18 - Dve zemlje EU odbile plan o racionalizaciji korišćenja gasa

Poljska i Mađarska odbile su da podrže plan Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa za 15 odsto, preneo je Rojters u subotu, pozivajući se na dokument koji je objavila Češka Republika, koja trenutno predsedava pregovorima unutar bloka.

12.05 - Brod sa ukrajinskim žitom stiže sutra u luku Tripoli

Brod Razoni sa ukrajinskim žitom koji plovi pod zastavom Sijera Leonea stići će u libansku luku Tripoli u nedelju 7. avgusta, izvestio je list Al Akbar, citirajući izvor u ukrajinskoj ambasadi u Bejrutu.

12.01 - Ruska zastava podignuta je na TV tornju, na visini od 110 metara, u mestu Dnjeprorudno u Zaporoškoj oblasti

 

 

9.53 - „Situacija je opasna. Ukrajinci mogu da izazovu katastrofu"

Ukrajinsko granatiranje nuklearnih objekata u Ukrajini može da dovede do katastrofe, slične Černobilju, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Igor Višnevecki.

On je podsetio da je ukrajinska vojska 5. avgusta gađala Zaporošku nuklearnu elektranu i upozorio da „taj incident može imati dalekosežne posledice“.

- Situacija je veoma opasna. Ne znam kakve akcije još može da preduzme ukrajinska vojska ako ih ne zaustave. Može doći do katastrofe poput černobiljske, ali UN ćute - rekao je Višnevecki.

7.46 - Još 8 milijardi evra: EK pripremila novi plan finansijske pomoći za Ukrajinu

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool, File)
Ursula fon der Lajen

Evropska komisija pripremila je novi plan finansijske pomoći Ukrajini od osam milijardi evra u vodu grantova i kredita, piše „Politiko“pozivajući se na izvore u EK.

Novi plan se pojavio pošto je Berlin odbio da da kreditne garancije za Ukrajinu na sumu od devet milijardi evra.

- Berlin je tvrdio da je Kijevu, koji je „do guše u dugovima", bolje davati grantove - navodi se u članku.

7.20 - Kijev nespreman za pregovore

Kijev ne pokazuje spremnost da odgovorno pristupi pregovorima sa Moskvom, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je rekao, da, što se tiče mirovnih pregovora, Ukrajina ne daje nikakve signale o tome da ima odgovornu poziciju, prenosi RIA Novosti.

AP Photo/John Minchillo, Pool
Dmitrij Poljanski

- Imaju neke zahteve koji ne mogu biti stavljeni na sto tokom ozbiljnih pregovora. Zato smo još daleko (od pregovora) - istakao je Poljanski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina daje samo političke izjave o teorijskoj spremnosti da pregovara sa Rusijom, da je spremna da pregovara kada Rusija povuče svoje trupe, imajući u vidu i Donbas i Krim, što Poljanski ocenjuje kao "smešno samo po sebi".

7.10 - Isplovili brodovi iz ukrajinskih luka

Dva broda iz Turske i jedan iz Bugarske isplovili su iz ukrajinskih luka, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

U okviru sprovođenja inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom transportu žita iz ukrajinskih luka iz luke Odesa su isplovili brodovi Najvi Star (Turska, natovaren kukuruzom), Polarnet (Turska, natovaren kukuruzom) i Rožen (Bugarska, natovaren kukuruzom) koji je isplovio iz luke Černomorsk 5. avgusta 2022. Rusija je striktno posvećena svojim obavezama iz sporazuma u cilju obezbeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinske luke - rekao je Mizincev, preneo je TASS.

7.00 - Zelenski: Zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da je u Ukrajini već zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara.

- Prema rečima vladinih zvaničnika u Ukrajini je već nasilno zaplenjena imovina vredna 28 milijardi grivni (765 miliona dolara) - naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na sajtu njegove kancelarije.

Dodao je da se radi na zapleni ruske imovine nastavlja i da je predloženo da se konfiskuje više od 900 predmeta koji pripadaju ruskoj državi, prenosi RIA Novosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike