Dve zemlje EU odbile plan o racionalizaciji korišćenja gasa: U pitanje dovedena i njegova zakonitost!

06.08.2022

10:18

0

Za njegovo usvajanje bila je potrebna samo prosta većina, što znači podršku 15 od 28 članica bloka

Dve zemlje EU odbile plan o racionalizaciji korišćenja gasa: U pitanje dovedena i njegova zakonitost!
gasovod ukrajina eu1 - Copyright Profimedia/Pixabay

Poljska i Mađarska odbile su da podrže plan Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa za 15 odsto, preneo je Rojters u subotu, pozivajući se na dokument koji je objavila Češka Republika, koja trenutno predsedava pregovorima unutar bloka.

Zemlje EU složile su se prošle nedelje oko plana za smanjenje upotrebe gasa kako bi se popunile skladišta jer su zabrinute da bi moglo da dođe do prekida snabdevanja iz Rusije.

Savet EU je u petak odobrio plan. Međutim, prema Rojtersu, za njegovo usvajanje bila je potrebna samo prosta većina, što znači podršku 15 od 28 članica bloka.

Mađarska, koja trenutno vodi pregovore da obezbedi veće isporuke gasa iz Rusije, od samog početka se protivila toj šemi. Prema dokumentu u koji je Rojters ušao, Budimpešta je dovela u pitanje zakonitost plana, tvrdeći da će uticati na energetsku bezbednost zemlje.

Poljska je, u međuvremenu, prvobitno pristala da smanji potrošnju, ali je u petak glasala protiv plana, prenosi agencija. Varšava je nazvala pravnu osnovu dokumenta „neispravnom“ i poručila da odluke koje se tiču energetskog miksa zemalja EU treba da se donose uz jednoglasno odobrenje svih država članica.

Profimedia
Severni tok 1

Novousvojeni plan racionalizacije nije obavezan osim ako Savet EU ne pokrene „upozorenje Unije“ o bezbednosti snabdevanja gasom.

Osim toga, uključuje niz izuzetaka. Posebno su izuzete države članice koje nisu povezane na gasne mreže drugih zemalja EU. Pored toga, članice mogu zatražiti ublažavanje uslova ako premaše svoje ciljeve za skladištenje ili ako su njihove strateški važne industrije u velikoj meri zavisne od gasa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike