Zbog podrške separatistima i klevetanja: Nov odgovor Kine na tajvanski "dil" sa Amerikom!

03.08.2022

08:00

0

Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima

Zbog podrške separatistima i klevetanja: Nov odgovor Kine na tajvanski "dil" sa Amerikom!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine, saopštio je danas portparol Kancelarije Državnog saveta Kine za tajvanske poslove, Ma Sjaoguang.

Prema njegovim rečima sankcije su uvedene "Tajvanskoj fondaciji za demokratiju" i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj, prenosi agencija Tass.

Posle posete Pelosi Tajvanu, Kina povukla oštre poteze

Kina je od danas obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, a Kina je zapretila britanskim poslanicima da kroče na Tajvan.

Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, pomorandže i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.

- Te organizacije su povezane sa separatističkim elementima na Tajvanu, klevetale su našu zemlju i pokušale da utiču na međunarodnu zajednicu za kršenje principa jedne Kine - navodi se u saopštenju kineskog zvaničnika.

Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima, dodaje se dalje.

Pelosi poručila: SAD neće napustiti Tajvan

Nedvosmisleno mora da bude jasno da SAD neće napustiti Tajvan, izjavila je danas predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven sa kojom se sastala u Tajpeju.

- Naša delegacija došla je na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo -  istakla je Pelosi

Pored toga, Peking je sankcionisao nekoliko kompanija koje se bave energetskim, medicinskim, satelitskim i mrežnim tehnologijama, koje su obezbeđivale sredstva za pomenute fondove, piše u saopštenju.

Predstavnici menadžmenta i ovlašćena lica u kompanijama koje su finansirale ta dva fonda više neće moći da posećuju kontinentalni deo Kine i da sarađuju sa kineskim preduzećima, naveo je Ma Sjaoguang.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike