Kineska vojska se „priprema za rat“! Objava uznemirila Amerikance, došla posle razgovora Bajdena i Sija

30.07.2022

11:36

0

Na društvenoj mreži Veibo 80. grupa armija objavila je post koji je izazvao brojne reakcije

Kineska vojska se „priprema za rat“! Objava uznemirila Amerikance, došla posle razgovora Bajdena i Sija
AP22108333775267 (1) - Copyright AP Photo/Andy Wong, File

Objava kineske vojne grupe o „pripremanju za rat“ privukla je na društvenoj mreži Veibo stotine hiljada pozitivnih reakacija i odobravanje korisnika. Iako je došla u trenutku kada je Peking upozorio Vašington na provokacije u vezi sa Tajvanom, post bi mogao biti potpuno bezazlen - i odnosi se na predstojeću godišnjicu Narodnooslobodilačke armije i citat iz govora predsednika Sija Đinpinga, navodi državni list Global tajms.

Poruka koja sadrži samo dva znaka na mandarinskom jeziku postavljena je u petak na Veibo stranici 80. grupe armija Narodnooslobodilačke armije, sa sedištem u Vejfangu, u provinciji Šandong. Brzo je dobila preko 300.000 pozitivnih reakcija i skoro 20.000 komentara.

Fraza bi se mogla prevesti kao „pripremite se za rat“ ili „spremni za borbu“, ali Global Tajms tvrdi da je tačan prevod „Priprema za rat!“

Si je ranije rekao da samo oni sposobni da se bore mogu da spreče početak borbi, a da samo oni koji su spremni za rat ne moraju da ulete u njega, saopštio je list, koji je podružnica Pipls Dejlia, zvaničnog lista vladajuće Komunističke partije Kine.

Kako bi pojasnila svoju objavu, 80. grupa armija napisala je i komentar, u kom je naglasila da „moramo imati na umu fundamentalnu odgovornost pripreme za rat i juriša na putu jake vojske“.

Prvog avgusta biće obeležena 95. godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke armije, a kineska vojska se užurbano priprema za proslavu. Međutim, objava na Veibu dolazi samo dan nakon telefonskog razgovora između Sija i američkog predsednika Džozefa Bajdena, u kojem je kineski lider poslao veoma jasnu poruku SAD.

AP Photo/Mark Schiefelbein
 

- Oni koji se igraju vatrom u njoj će nestati. Nadamo se da su SAD svesne toga - rekao je Si Bajdenu, prema kineskom saopštenju posle razgovora.

- Peking se čvrsto protivi tajvanskom separatizmu bilo koje vrste - dodao je Si.

Iako je Bajden insistirao da se američka politika u vezi sa ostrvom nije promenila, on nije demantovao glasine da predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi namerava da poseti Tajvan u avgustu.

Pentagon je navodno razvio „plan za vanredne situacije“ za slanje dodatnih brodova i borbenih aviona u region, dok je Kina zapretila SAD „neizdržljivim posledicama“ ukoliko do posete dođe, a neki stručnjaci idu toliko daleko da zagovaraju napad na Tajvan u odgovor na takvu „provokaciju“.

Peking zvanično smatra ostrvsku teritoriju Kine suverenom teritorijom, koja će u dogledno vreme biti reintegrisana. Tajvan je bio pod kontrolom nacionalističkog Kuomintanga, partije koja je napustila kopno uz pomoć SAD nakon što je izgubila od Narodnooslobodilačke armije u kineskom građanskom ratu 1949. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike