Španska vlada htela da ohrabri žene da se osećaju dobro u svojim telima, a onda se saznalo kako su bahato montirali slike (FOTO)

31.07.2022

08:48

0

Autor: N. Pavlović

Neverovatan slučaj ironije

Španska vlada htela da ohrabri žene da se osećaju dobro u svojim telima, a onda se saznalo kako su bahato montirali slike (FOTO)
španska vlada - Copyright Twitter/Ministerio de Igualdad

Španska vlada je pokrenula letnju kampanju kojom je želela da ohrabri žene kojima je neprijatno da nose kupaće kostime na plaži, ali bi ceo projekat sada mogao da završi na stubu srama.

Naime, dve žene koje se vide na reklamnom posteru su istakle da su njihove fotografije iskorišćene bez dozvole, a jedna se požalila i da su cenzurisali deo na kome se vidi da ima protetičku nogu iako cela kampanja zagovara stav da ne treba da nas bude sram svojih tela, kakva god da su.

Britanska manekenka Sijan Grin-Lord (32) kazala je da je za kampanju saznala kada ju je neko porukom obavestio o tome, a ona je već druga žena čije su slike iskorišćene bez dozvole.

Prvo se javila Njaomi Nikolas-Vilijams iz Londona koja je saopštila da je španska vlada upotrebila fotografiju sa njene Instagram stranice.

Španski institut za žene je objavio sliku na kojoj se vide žene različite građe uz slogan "Nemojte da vam bude neprijatno. Leto pripada i nama".

Ministarka za ravnopravnost Irene Montero je navela na Tviteru: "Uživajte (u letu) kako god, gde god i sa kim god želite".

Jedna od prikazanih žena je imala i mastektomiju, a Sijan se može videti u donjem levom uglu, ali se ne vidi njena proteza što ju je veoma razljutilo. Kako je istakla, izmenjen je i njen kupaći kostim.

- Ne znam ni kako da objasnim količinu besa koju sada osećam. Jedna je stvar koristiti sliku bez moje dozvole, ali je sasvim druga stvar da menjate moje telo. Ne znam ni šta da kažem, ali malo je reći da je ovo pogrešno - poručila je.

Kako se navodi, Sijan je nogu izgubila kada ju je udario taksi dok je bila na odmoru u Njujorku 2013. godine. Šetala je Menhetnom sa prijateljicom kada ju je vozilo "pokupilo" na trotoaru.

Kreatorka kampanje, Arte Mapaće, izvinila se i poručila je da će novac koji je primila za projekat podeliti sa ljudima sa slike.

Španska vlada tek treba da se oglasi.

Druga žena, Najomi, istakla je da su iskoristili njenu sliku jer su žurili da ispune rok.

- Izvinili su se i rekli su da će mi kompenzovati sve. Da su me pitali na početku, razmislila bih i verovatno bih im dozvolila da upotrebe moju sliku - kazala je.

Kako je naglasila, veoma je ironično što Institut za žene nije tražio njenu saglasnost.

- Trebalo bi da znaju bolje - navela je.

Pošto se na slici nalazi i žena kojoj je izvršena mastektomija, Najomi se nada da je makar ona dala saglasnost da bude prikazana na reklamnom posteru.

Ideja je bila da se ohrabre žene da odbace stereotipe i "estetsko nasilje", koje se odnosi na društveni pritisak koje neke žene osećaju da moraju da se prilagode idealima lepote.

Poster koji reklamira kampanju prikazuje žene različitih godina, kostitucije i boja kože u kupaćim kostimima na plaži.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike