Prijavljen još jedan smrtni slučaj u Španiji! Majmunske boginje haraju Evropom!

30.07.2022

12:15

0

I u Brazilu smrtni slučaj

Prijavljen još jedan smrtni slučaj u Španiji! Majmunske boginje haraju Evropom!
profimedia-0695981306 - Copyright Profimedia

U Španiji je danas registrovan drugi smrtni slučaj majmunskih boginja, što je, kako se smatra, drugi smrtni slučaj te bolesti u Evropi i tek treći van Afrike.


Španija je prijavila prvi smrtni slučaj u petak, ubrzo nakon što je Brazil prijavio svoj prvi smrtni slučaj uzrokovan majmunskim boginjama van afričkog kontinenta tokom aktuelnog talasa bolesti, preneo je Rojters.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije od 22. jula, prijavljeno je samo pet smrtnih slučajeva.

SZO je prošle subote proglasila epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.
Profimedia
 

Situacija u Srbiji

Do sada je u Srbiji registrovano deset slučajeva majmunskih boginja, od kojih je većina sa teritorije Beograda dok su dva slučaja zabeležena u Vojvodini.

Prema saznanjima svi oboleli su dobrog zdravstvenog stanja i imaju klasičnu kliničku sliku.

Prvi registrovani slučaj u Srbiji evidentiran je 17. juna, i u pitanju je bio muškarac koji je doputovao uz Nemačke.

Šta ako ste bili u kontaktu sa obolelim?

Ističe se da kontakti zaraženih osoba treba da prate svoju temperaturu dva puta dnevno, kao i da asimptomatski kontakti mogu da nastave rutinske svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao i u školu, ali ne smeju da napuštaju mesto boravka tokom perioda nadzora.

Za decu predškolskog uzrasta preporučuje se privremeno izdvajanje iz kolektiva - vrtić ili drugo.

Kao sumnjivi slučaj definiše se svaka osoba koja se javi sa neobjašnjivom akutnom ospom i koja ima jedan ili više od navedenih simptoma ili znakova koji su se javili najranije 15. marta ove godine.

Foto:Profimedia
 

Koji su simptomi virusa?

Simptomi su glavobolja, nagli porast telesne temperature veće od 38 stepeni, limfadenopatija (uvećani limfni čvorovi), mijalgija (bolovi u mišićima i telu), bol u leđima, astenija (hronična iscrpljenost organizma i pospanost koje se ne popravljaju ni nakon odmaranja).


Kako se navodi, verovatan slučaj je osoba koja ispunjava definiciju slučaja sumnje i jedno ili više od sledećeg: epidemiološka povezanost (izloženost licem u lice, uključujući zdravstvene radnike koji nisu koristili ličnu zaštitnu opremu), direktan fizički kontakt sa kožom ili kožnim lezijama, uključujući seksualni kontakt.

Zatim, kontakt sa kontaminiranim materijalima kao što su odeća, posteljina ili pribor verovatnog ili potvrđenog slučaja majmunskih boginja unutar 21 dan pre pojave simptoma, istorija putovanja u zemlju endemsku za majmunske boginje unutar 21 dan pre pojave simptoma, zatim više seksualnih partnera ili seksualni odnos sa nepoznatom osobom unutar 21 dan pre pojave simptoma.

Takođe, pozitivan rezultat serološkog testa na Orthopoxvirus, u odsustvu vakcinacije protiv velikih boginja ili druge poznate izloženosti Orthopoxvirus-ima, hospitalizovan/a zbog bolesti.

Kako se navodi, potvrđen slučaj je onaj koji ispunjava definiciju slučaja sumnje ili verovatnog slučaja i laboratorijski je potvrđen virus majmunskih boginja testom lančane reakcije polimeraze (Real time PCR) i/ili sekvenciranjem.

Odbačeni je onaj ili verovatan slučaj sa negativnim rezultatom na testu lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu (Real time PCR) i/ili sekvenciranjem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike