Zelenski ponovo preti, Donjeck granatiran, Lavrov: "Žao nam je ukrajinskog naroda"

24.07.2022

13:50 >> 21:18

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zelenski ponovo preti, Donjeck granatiran, Lavrov: "Žao nam je ukrajinskog naroda"
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini završila je 151. dan.

Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su u petak u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da će narednih dana početi izvoz Crnim morem.

Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev potvrdio je juče u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim stav svoje zemlje o potrebi da se situacija u Ukrajini reši diplomatskim putem, saopštila je pres služba predsednika Kazahstana.

Šta znamo do sad?

U toku je 151. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Oči sveta uprte u Teheran: Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

23.17 - Toliko od portala 24sedam za danas. Čitamo se ponovo od jutarnjih sati, kao i svih prethodnih dana. Hvala na poverenju!

22.43 - Zelenski: Nastavićemo da nanosimo štetu

- Čak i okupatori priznaju da ćemo pobediti. Stalno to čujemo u njihovim razgovorima. To govore svojim rođacima kada ih zovu - rekao je Zelenski pozdravljajući predstojeći Dan ukrajinske državnosti, 28. jul, novouvedeni državni praznik koji je on kao predsednik proglasio u avgustu prošle godine, prenosi Rojters.

21.56 - Štajnamjer: Rat u Ukrajini je i rat protiv jedinstva Evrope

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da je rat koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi protiv Ukrajine takođe "rat protiv jedinstva Evrope".

AP Photo/Michael Sohn, File
 

- Ne smemo dozvoliti da budemo podeljeni, ne smemo dozvoliti da se uništi veliko delo ujedinjene Evrope koje je tako obećavajuće započeto - rekao je predsednik Štajnmajer tokom govora u gradu Paderbornu na zapadu Nemačke, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

21.15 - Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck i Jasinuvatu

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) saopštilo je da je ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Jasinuvatu.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File
 


- Zabeleženo je granatiranje sa strane VFU u pravcu ... 18:25 - naselje Krasnogorovka - grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 122 mm; 18:30 - naselje Avdiivka - naselje Jasinuvata: ispaljeno je šest granata kalibra 122 mm - saopštilo je predstavništvo u Telegramu.

Oružane snage Ukrajine ispalile su i sedam granata na naselje Spartak i četiri na Mineralni.

20.59 - Napad Ukrajinaca

Ukrajinske snage su između 20 i 20.36 gađale Novobahmutovku i Gorlovku. Na Novobahmutovku je ispaljeno šest granata kalibra 122mm i 18 granata kalibra 203 i 122mm, dok je na Gorlovku ispaljeno tri granate kalibra 203mm i 15 granata kalibra 122mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

20.20 - Zaharova: Američke diplomate jure od kuće do kuće u različitim zemljama i mole diplomate da se ne fotografišu sa Lavrovom

+Američke diplomate traže od stranih kolega da se ne fotografišu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, napisala je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova svom Telegram kanalu.

Prema njenim rečima, na ovaj način predstavnici Stejt departmenta pokušavaju da demonstriraju „izolaciju“ Rusije.

„U međuvremenu, američke diplomate jure od kuće do kuće u različitim zemljama i mole diplomate (nemojte se sad smejati naglas) da se ne fotografišu sa Lavrovom kako Rusija ne bi koristila ove fotografije kao dokaz odsustva izolacije“, navela je Zaharova. rekao.

Ona je dodala da u te svrhe Moskva ne koristi fotografije, već „glupost i potpuni nedostatak osećaja za realnost“ visokih predstavnika Sjedinjenih Država.

20.11 - Ankara: UIažu se napori da se što pre pokrene izvoz žita

Zajednički Koordinacioni centar u Istanbulu, koji je uspostavljen nakon nedavnog dogovora o otpremanju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, preduzima napore da se što pre pokrene izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Turske.

U tvit-objavi turskog ministarstva odbrane se kaže da Koordinacioni centar radi na uspostavljanju bezbednog transporta žitarica na svetska tržišta i izražava se očekivanje da će prvi brod sa ukrajinskiom žitaricama uskoro napustiti ukrajinske luke, navodi se u izveštaju TAS S.

Foto: Pixabay


Turski mediji prenose da će Tursku, Rusiju i Ukrajinu u Koordinacionom centru predstavljati vojna lica sa činom pukovnika ili generala, kao i da će Ujedinjene nacije imati svog predstavnika.

20.01 - Ukrajina može da otpremi 60 tona žitarica za 8-9 meseci

Ukrajina bi mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom perioda od osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane, izjavio je danas savetnik za ekonomska pitanja ukrajinskog predsednika Oleg Ustenko.

Pixabay


- Ako bi naše luke bile trenutno deblokirane i od nas se traži da isporučimo 60 miliona tona žitarica, tu količinu mogli bismo da otpremimo za osam do devet meseci - rekao je Ustenko za ukrajinski TV kanal 24, prenosi TAS S.

19.35 - Lavrov: "Žao nam je ukrajinskog naroda"

Lavrov je rekao da će Rusija pomoći narodu Ukrajine da se oslobodi "antinarodnog i antiistorijskog režima".

- Žao nam je ukrajinskog naroda, koji zaslužuje bolje. Žao nam je ukrajinske istorije koja se urušava pred našim očima i žao nam je onih koji su podlegli državnoj propagandi kijevskog režima, sa ciljem da Ukrajina postane neprijatelj Rusije - rekao je on.

- Ruski i ukrajinski narod će nastaviti da žive zajedno - rekao je šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

18.13 - Džonson želi još jednom u Ukrajinu pre nego što napusti Dauning Strit

Boris Džonson želi treći put u Ukrajinu usred ruske invazije kako bi se ponovo sastao sa Zelenskim pre nego što napusti Dauning strit, piše Telegraf.

AP Photo/Frank Augstein
 

17.55 - Lavrov: Zabrana fotografisanja sa mnom opsesija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je opsesijom pokušaje predstavnika zapadnih zemalja da zabrane ruskim partnerima da se fotografišu sa njim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

17.34 -  Zaharova: "Kalibri" uništili vojni objekat u luci Odesa

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, saopštila je da su rakete "Kalibar" uništile objekat vojne infrastrukture u ukrajinskoj luci Odesa.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP


Zaharova je na Telegramu napisala da je visokopreciznim udarom raketa "Kalibar" uništen objekat vojne infrastrukture u luci Odesa, prenosi RIA Novosti. Ukrajina je juče saopštila da su ruske snage izvele raketni udar na Odesu.

16.49 - Ukrajinske trupe granatirale Aleksandrovku

Ukrajinske trupe granatirale su u 16.20 Aleksandrovku, na koju je iz tenka ispaljeno 30 granata, u 16.28 granatiran je Kujbiševski okrug Donjecka na koji je ispaljeno šest granata kalibra 152mm, dok je u 16.30 granatirana Staromihajlovka, na koju je ispaljeno pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

15.50 - Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti izvoz žita iz Rusije

Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke - rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

12.11 - Rusija: U Odesi uništeni vojni brod Ukrajine i skladište Harpuna

Ruska mornarica uništila je u luci Odesa ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa Harpun, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da su ciljevi uništeni visokopreciznim raketama dugog dometa.

Rusko ministarstvo dodaje da su onesposobljeni i proizvodni pogoni preduzeća za remont i modernizaciju brodova pomorskih snaga Ukrajine.

Profimedia
 

11.40 - Ustenko: Ukrajina bi mogla da izveze 60 miliona tona žitarica

Ukrajina bi mogla da izveze 60 miliona tona žitarica za osam do devet meseci da njene luke nisu blokirane, izjavio je danas ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Oleh Ustenko.

10.44 - Novi detalji sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

Novi detalji sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji su danas objavljeni govore da će se proces kontrolisati iz turskog univerziteta pri Ministarstvu odbrane.

Ceo proces kontrole izvoza pšenice i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine obavljaće se iz zajedničkog koordinacionog centra koji je formiran na univerzitetu Ministarstva odbrane Turske. On se nalazi u području Leventa, na obali Bosfora u evropskom delu Istanbula.

Pixabay
 

9.00 - DNR: U granatiranju Donjecka poginuo civil

Jedan civil je poginuo, a dvoje je povređeno kada su ukrajinske trupe danas granatirale Donjeck, saopštio štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Ukrajinske oružane jedinice napale su okrug Kirov u Donjecku, a tom prilikom je jedan čovek ubijen. Žena i tinejdžer, rođen 2005. godine, povređeni su kada su gađana još dva okruga Donjecka", objavio je štab na svom Telegram kanalu.

8.43 - Rusija otvara novu vojnu bazu

Otvaranje ruske vojne baze u Zaporoškoj oblasti biće garancija bezbednosti regiona od pokušaja spoljne agresije, saopštio je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, o ovom pitanju će se detaljnije razgovarati posle referenduma i ulaska Zaporoške oblasti u sastav Rusije, prenosi Sputnjik.

- Rusija ne napušta svoju teritoriju niti povlači vojsku, zato smo sigurni da će tako biti i sa Zaporoškom pokrajinom, koja želi da postane oblast u sastavu Ruske Federacije - istakao je Rogov.

8.26 - Ukrajina postala fabrika oružja za ilegalni izvoz?!

Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje, a postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi, dok istovremeno političari pozivaju na efikasno praćenje oružja.

Evropski policijski organ Evropol ima indicije o organizovanom švercu oružja iz Ukrajine, a prijavljeno je više slučajeva, prenosi danas Dojče vele.

7.35 - Zelenski: Snage UKR postepeno se kreću ka Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište...ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti - rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska ispalila je najmanje sedam granata u oblasti hidroelektrane Hakovka u Hersonskoj oblasti, saopštila je u subotu vojno-civilna administracija te oblasti, koja je pod ruskom kontrolom. Ukrajinska vojska je prothodne noći napala i most preko reke Ingulec kod sela Darjevka u regionu Herson, dodaje se u saopštenju.

7.20 - Noćas granatiran Donjeck

Oružane snage Ukrajine noćas su četiri puta gađale Donjeck iz topova kalibra 155 mm i minobacača 120 mm, saopšio je zvaničnik misije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi TAS S.

Kijevski, Kirovski i Petrovski okrug granatirani su sa područja Pervomajskog i Marijinke, a ispaljeno je ukupno 15 granata i 10 mina.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike