Plivač posle kupanja u jezeru preminuo! Zarazio se amebom koja jede mozak

20.07.2022

19:44

0

Vlasti su istakle da sprovode testove u saradnji sa nacionalnim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi utvrdile prisustvo amebe u jezeru

Plivač posle kupanja u jezeru preminuo! Zarazio se amebom koja jede mozak
FX5YHmjXgAYah6b - Copyright Foto:Printskrin/Tviter/@KWCH12

Stanovnik Misurija koji se zarazio "amebom koja jede mozak" je umro, saopštili su zdravstveni zvaničnici.


Plivač je bio u poseti plaži jezera Tri fajers u okrugu Tejlor u Ajovi, koja je otad zatvorena. Ministarstvo zdravlja Misurija je 7. jula objavilo da ima potvrđeni slučaj amebe Neglerija fauleri (Naegleria fowleri), poznatije kao "ameba koja jede mozak", retke ali često smrtonosne infekcije, piše Idenpendent.

Već sledećeg dana je objavljeno da je plaža u Ajovi privremeno zatvorena "u znak predostrožnosti zbog potvrđenog slučaja infekcije amebom Neglerija fauleri kod stanovnika Misurija koje je nedavno potencijalno bio izložen dok je plivao na plaži".

 

 

Vlasti su istakle da sprovode testove u saradnji sa nacionalnim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi utvrdile prisustvo amebe u jezeru. Plivač iz Misurija je tretiran na odeljenju intenzivne nege zbog primarnog amebnog meningoencefalitisa, životno ugrožavajuće infekcije koju uzrokuje ameba.

Ali, on je kasnije preminuo, a portparolka Ministarstva zdravlja Misurija Lisa Koks ukazala je da "iako je pojava Naglerije fauleri ekstremno retka, jednom kad se neko inficira obično je fatalno".

 

 

Ljudi mogu da se zaraze amebom kad voda u kojoj se nalazi uđe u telo kroz nos. Potom ona može da otputuje do mozga i uništi moždano tkivo. Simptomi primarnog amebnog meningoencefalitisa uključuju veliku glavobolju, groznicu, mučninu, povraćanje, ukočen vrat i napade.

CDC navodi da je od 154 poznata slučaja primarnog amebnog meningoencefalitisa prijavljena u SAD od 1962-2021. preživelo svega četvoro ljudi. U nedavnom slučaju koji je stekao pažnju javnosti, trogodišnji dečak je umro od ove infekcije u septembru 2021, nakon što se zarazio amebom u bazenu u Teksasu. Nakon toga su otkriveni propusti u testiranju kvaliteta vode u nekoliko vodenih parkova.


 Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike