Mađarska traži još gasa od Rusije, turbina za Severni tok 1 zaglavljena u Nemačkoj

21.07.2022

21:36

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Mađarska traži još gasa od Rusije, turbina za Severni tok 1 zaglavljena u Nemačkoj
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 148. dan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u utorak u Teheran, gde učestvuje u tri runde najavljenih bilatralnih pregovora i na samitu država garanata Astanskog procesa za Siriju. Saradnja Moskve i Teherana u borbi protiv terorizma načinila je region bezbednijim, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi posle sastanka sa ruskim kolegom.

Rusija je spremna da odigra svoju ulogu u prevazilaženju problema u vezi s dopremanjem hrane po svetu, naveo je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je istakao da situacija u Ukrajini nije toliki razlog za pomenutu krizu i dodao da će "Rusija dati svoj doprinos u rešavanju krize sa hranom".

Zamenik predsednika Saveta za bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini i da će mir biti pod ruskim uslovima.

Šta znamo do sad?

U toku je 148. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Oči sveta uprte u Teheran: Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.35 Kijev potvrdio razgovore o debklokadi izvoza žitarica

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se sutra u Turskoj održati nova runda pregovora o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica pod okriljem Ujedinjenih nacija.

- Ukratko, mogao bi da bude potpisan dokument kojim se strane obavezuju da će dopustiti bezbedno funkcionisanje izvoza na Crnom moru, rekao je za Rojters portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

On je dodao da će ukrajinska delegacija na pregovorima isključivo podržati odluke kojima se garantuju bezbednost ukrajinskih južnih regiona, "jake pozicije" ukrajinske vojske na Crnom moru i siguran izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

23.10 Zaharova: EU gura samu sebe u ćorsokak

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će poslednja runda sankcija EU imati razarajuće posledice po bezbednost i delove globalne ekonomije.

- Evropska unija nastavlja da gura samu sebe u ćorsokak sa zavidnom upornošću, navela je protparolka ministarstva Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

23.05 Lukašenko: Zapad je isprovocirao rat, Ukrajina da prihvati ruske uslove


Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je rekao da Rusija, Ukrajina i Zapad moraju da se dogovore da prekinu rat kako bi se izbegao nuklearni sukob, pri čemu je insistirao na tome da Ukrajina prihvati ruske zahteve.

- Moramo ovo da zaustavimo, da postignemo sporazum, prekinemo ovaj nered, operaciju i rat u Ukrajini, rekao je Lukašenko za AFP.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Optužio je Zapad da je tražio konflikt sa Rusijom i isprovocirao rat.

- Trenutno, u ovom momentu, rat može da se okonča sa prihvatljivim uslovima za Ukrajinu... Oni bi trebalo da sednu za sto i pristanu na to da nikada ne prete Rusiji, rekao je Lukašenko.

22.35 Gutereš stigao u Istanbul na potpisivanje sporazuma

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je večeras u Istanbul gde bi sutra trebalo da bude potpisan sporazum između ruske i ukrajinske strane, kojim bi se oslobodio izvoz ukrajinskih žitarica.

"Gutereš je sleteo u Tursku, u sklopu njegovih napora da obezbedi globalno snabdevanje ukrajinskim žitaricama, ruskom hranom i đubrivom", saopšteno je iz kancelarije portparola generalnog sekretara UN.

AP Photo/Theresa Wey
 

 

22.15 Stejt department pozdravio najavu sporazuma o žitaricama

Stejt department je pozdravio večeras najavu potpisivanja sporazuma kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, javlja Rojters.

Iz Stejt departmenta dodaju i da će Rusiju smatrati odgovornom za sprovođenje dogovora.

Nešto ranije iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se sutra u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prisustvovaće događaju u društvu Erdogana

21.30 - Rojters: Turbina za Severni tok 1 zaglavljena u Nemačkoj

Turbina za gasovod Severni tok 1 koja se transportuje iz Kanade zaglavljena je u tranzitu u Nemačkoj pošto Rusija još nije dozvolila njen transport nazad, objavio je Rojters, pozivajući se na izvore.

Turbina je bila na remontu u Kanadi, a 17. jula stigla je u Nemačku. Trenutno nije poznato kada bi turbina mogla biti vraćena Rusiji, rekla su dva dobro upućena izvora dodajući da bi do tada mogli proći dani ili sedmice.

20.25 - Ankara: Sutra sporazum o izvozu ukrajinskog žita

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske će se sutra okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, saopšteno je danas iz kancelarije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je ranije u toku dana najavio da ide u Istanbul, prisustvovaće događaju u društvu Erdogana u Palati Dolmabahče sutra u 15.30 po srednjeevropskom vremenu, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

20.08 - Putin i princ Muhamed razgovarali o saradnji u okviru OPEK+

Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman razgovarali su danas telefonom i istakli značaj dalje saradnje u okviru grupe proizvođača nafte OPEK+, saopštio je Kremlj.

Detaljno je razmotrena aktuelna situacija na svetskom tržištu nafte, naglašena je važnost dalje koordinacije u okviru OPEK+.

19.50 - Šef MI6: Verujem da će Rusima ponestati snage

Ruska vojska će verovatno imati neki prekid u operacijama u Ukrajini narednih nedelja, čime će dati Kijevu odlučujuću priliku da uzvrati udarac, rekao je danas šef britanske obaveštajne službe.

On je u obraćanju na bezbednosnom forumu u Aspenu u Koloradu rekao da veruje "da će Rusima ponestati snage", prenosi Rojters.

"Naša je procena da će Rusima biti sve teže da isporuče ''materijal za živu silu'' u narednih nekoliko nedelja", rekao je Ričard Mur, šef Tajne obaveštajne službe, poznate kao MI6.

18.56 - Mađarska traži dodatnih 700 miliona kubika gasa od Rusije

Mađarska je od Rusije zatražila dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Moskvi dodajući da je cilj mađarske vlade da obezbedi energetsku sigurnost zemlje.

- Neki mogu da prodaju prazna obećanja, drugi da ruše kanale komunikacije, ali činjenica je da fizička realnost ne može da se menja i jednostavno sada nije moguće kupiti dodatni prirodni gas u Evropi bez ruskih izvora - rekao je Sijarto na konferenciji sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

18.56 - Zelenski: Dobro sam, živ i zdrav

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas se obratio građanima putem Instagrama, a poručio je da se oseća dobro, komentarišući tako "lažne vesti o njegovom zdravlju koje su plasirali ruski hakeri".

- Danas je Rusija pokrenula više lažnih vesti prema kojima ukrajinsku državu ne kontroliše Zelenski jer je u bolnici, ili, precizije rečeno, na intenzivnoj nezi, te da je u 'ozbiljnom zdravstvenom stanju' - kazao je Zelenski.

16.14 - Rusija očekuje da Zapad shvati opasnost slanja oružja u Ukrajinu

Rusija je spremna da dodatno pokaže aspekte operacije u Ukrajini, očekuje da će Zapad shvatiti opasnost od napumpavanja Kijeva oružjem, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Spremni smo da dodatno pokažemo sve nijanse, sve aspekte situacije, kako se ona razvija, i polazimo od toga da će naši zapadni susedi ipak u nekoj fazi shvatiti apsolutnu kontraproduktivnost i opasnost pumpanja Ukrajine savremenim vrstama oružjem, ohrabrujući ukrajinski režim da nastavi bezumne oružane napade na civile, na sopstvene građane - rekao je Lavrov novinarima posle sastanka sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

15.21 - Sijarto doputovao u Rusiju, razgovaraće o snabdevanju gasom

 

 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je doputovao u Moskvu kako bi razgovarao o snabdevanju gasom svoje zemlje i pronalaženju mirnog rešenja za rat u Ukrajini.

Sijarto će se sastati sa ruskim ministrom kolegom Sergejem Lavrovom i zamenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom, javila je mađarska novinska agencija MTI, pozivajući se na portparola mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

15.09 - Zelenski: Nove sankcije EU Rusiji nedovoljne

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je kao nedovoljne nove sankcije EU koje pogađaju izvoz ruskog zlata, veliku Sberbanku, nacionalistički motorciklistički klub "Noćni vukovi" i glumce koji podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Rusija mora da oseti mnogo veću cenu zbog rata, da bi je to nateralo da traži mir - istakao je on.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

15.07 - EU usvojila paket održavanja i usklađivanja sankcija

Savet EU danas je usvojio nove mere za pooštravanje postojećih ekonomskih sankcija protiv Rusije, uključujući i usavršavanje njihove primene i jačanje njihove efikasnosti.

Sedmi paket sankcija uvodi novu zabranu kupovine, uvoza ili transfera direktno ili indirektno, zlata, uključujući i nakit, ako je poreklom iz Rusije i ako je izvezen iz Rusije u EU ili u bilo koju treću zemlju.

Pixabay
 

14.02 - Zaharova: Rusija i SAD nemaju kontakte povodom Ukrajine

Moskva i Vašington nemaju kontakte kada je reč o Ukrajini, svi razgovori o toj temi se svode na tehnička pitanja, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Nema zvaničnih rusko-američkih kontakata o Ukrajini. O tehničkim pitanjima se razgovara na nivou naših diplomatskih misija, ambasada u Moskvi i Vašingtonu. To su tehnički problemi i pitanja - rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je TASS.

13.51 - Rusija priprema DNR i LNR za zimu

Pred Rusijom je ozbiljan zadatak pripreme oslobođenih teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike za zimu, izjavio je ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov na sastanku s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Pripremamo se za zimu kada je reč o obnavljanju puteva i magistrala koji povezuju republike, odnosno centre snabdevanja. Zbog toga tu ima mnogo posla i on se samo povećava - rekao je ministar.

13.35 - Britanija šalje UKR artiljerijsko i protivtenkovsko oružje

AP Photo/Frank Augstein
Ben Volas

Britanija će poslati u Ukrajinu veći broj artiljerijskog naoružanja i više od 1.600 komada protivtenkovskog oružja, kako bi se ojačala odbranu te zemlje od Rusije, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Oružje će biti poslato nakon što je britanski premijer Boris DŽonson prošlog meseca obećao vojnu podršku u iznosu od još milijardu funti (1,2 milijarde dolara), preneo je Rojters.

Ukupna podrška Velike Britanije Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju iznosiće 2,3 milijarde funti.

13.14 - Kijev planira da okonča sukob pre zime

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da Kijev namerava da okonča sukob pre zime i ponovo obećao „mnogo iznenađenja“.

- Sada je važno ne dozvoliti Rusima da se rat protegne i na zimu. Mnogo zavisi od obučenosti naših vojnika. Prelomićemo tok ovog rata. Uskoro sledi mnogo iznenađenja - napisao je Jermak na svom Telegram kanalu.

AP photo
 

12.51 - Peskov: Sankcije ne dovode do promene stava zemalja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas, komentarišući sedmi paket sankcija Evropske unije, da čak i najteža ograničenja nikada nisu dovela do promene stava zemalja protiv kojih se uvode, pa neće ni Rusije.

12.33 - Nemački izvoz u Rusiju pao za 41 odsto

Izvoz nemačkih kompanija u Rusiju drastično je opao zbog sankcija povodom rata u Ukrajini.

Izvoz iz Nemačke u Rusiju, u junu, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, pao je za 41,6 odsto, na obim od 1,2 milijardi evra, saopštio je Statistički zavod.

12.25 - Zaharova: Ukrajina želi nuklearnu katastrofu u celoj Evropi

Napadi ukrajinske vojske na nuklearna postrojenja u Zaporožju pokazuju da je cilj kijevskog režima da izazove nuklearnu katastrofu u čitavoj Evropi, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za novinare.

- U Ukrajini se nastavljaju provokacije koje stvaraju pretnje nuklearnim objektima. Oružane snage Ukrajine su 18. jula koristile bespilotnu letelicu da izvedu napad na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje. Do udara je došlo u neposrednoj blizini bezbednosno kritičnih objekata nuklearne elektrane - skladišta istrošenog nuklearnog goriva i rezervoara za hlađenje reaktora. Samo pukom srećom nije došlo do oštećenja opreme i nuklearne katastrofe - istakla je Zaharova, prenosi TASS.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

12.20 - Peskov: Ako SAD Ruisiju proglase „sponzorom terorizma“, to će imati ozbiljne posledice po odnose sa Vašingtonom

Ukoliko Kongres SAD Rusiju proglasi „sponzorom terorizma“, to će imati veoma negativne posledice po odnose Moskve s Vašingtonom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Veoma negativno ocenjujemo posledice takvog koraka - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara kakav je stav Kremlja o posledicama eventualne odluke Kongresa SAD da Rusiju proglasi „sponzorom terorizma“.

12.08 - Nemački ministar zbog gasne krize za duži zimski odmor za studente

Ministar nauke nemačke pokrajine Donje Saksonije, Bjern Timler, povodom preteće krize sa gasom, zatražio je dužu zimsku pauzu za visokoškolske ustanove u zemlji.

Kako bi se prevazišlo hladnije godišnje doba i smanjila potrošnja zbog grejanja, visokoškolske ustanove bi trebalo da imaju dužu zimsku pauzu, kazao je nemački ministar za „Hanoverše Algemanje cajtung“.

12.01 - Mađarska povećava državnu cenu gasa i struje

Prema današnjoj uredbi Vlade, mnogi Mađari će plaćati znatno više za energiju koju potroše iznad određene količine. Mađarska će od 1. avgusta ukinuti ograničenje cene gasa i struje za domaćinstva sa većom potrošnjom

11.55 - Rusija: Pogođena komanda mesta i štab SBU u Krematorsku

Profimedia
 

Ruska avijacija i artiljerija pogodili su za dan devet ukrajinskih komandnih mesta i sedište Službe bezbednosti Ukrajine u Kramatorsku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Nastavljaju se udari operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih snaga i artiljerije po vojnim ciljevima na teritoriji Ukrajine. Za dan je pogođeno devet komandnih mesta, među kojima je i 59. brigada marinaca u Nikolajevu, gde su bili stacionirani strani plaćenici, kao i 14. mehanizovana brigada u oblasti Artemovsk i štab SBU u gradu Kramatorsku - navodi se u dokumentu ruskog ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

Saopšteno je da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili tokom proteklog dana ukrajinski helikopter Mi-8 i još pet dronova.

11.44 - Trećina Nemaca: Merkel da se izvini zbog energetske krize

Svaki treći Nemac smatra da bi bivša kancelarka Angela Merkel trebalo da se izvini zbog energetske krize, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Za mnoge Nemce Merkelova snosi saodgovornost za energetsku krizu u Nemačkoj i Evropi.

Tako 32 odsto smatra da bi Merkel trebalo da se izvini za svoju pogrešnu energetsku politiku zbog zavisnosti od ruskog gasa, navodi se u istraživanju instituta „INSA“.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Angela Merkel i Vladimir Putin

11.39 - Medvedev: Ukrajina bi mogla da nestane kao država

Ukrajina bi, usled raspleta događaja, mogla kao država da nestane sa karte sveta, upozorio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Nakon državnog udara 2014. godine Ukrajina je izgubila nezavisnost države i pala pod direktnu kontrolu koketivnog Zapada, a počela je i da veruje da će NATO garantovati njenu bezbednost. Kao rezultat svih trenutnih događaja, Ukrajina bi mogla da izgubi i ono što je ostalo od njenog državnog suvereniteta i nestane sa karte sveta - napisao je Medvedev.

11.08 - Ukrajinska vojska pali pšenična polja u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska je napadima iz višecevnih raketnih bacača zapalila polja sa pšenicom u Pologovskom rejonu Zaporoške oblasti, rekli su za Sputnjik lokalni poljoprivrednici.

- Ispaljuju rakete praktično svakodnevno. Pšenica na poljima je već spremna za žetvu, ali mi ne možemo da završimo posao zbog stalnih naleta. Teško je izračunati koliko je hektara već uništeno. Nadamo se da na kraju neće biti uništen ceo prinos i da ćemo uspeti makar nešto da prikupimo - rekao je jedan od poljoprivrednika.

 

 

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici sada strahuju da idu u polja, jer uvek postoji opasnost od napada ukrajinske vojske.

10.38 - Zapad zainteresovan za otvaranje fronta u Moldaviji?

Šef Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Andrej Kartapolov je izjavio da je Zapad zainteresovan za otvaranje „drugog fronta“ u Moldaviji.

Na okruglom stolu o Pridnjestrovlju u Savetu Federacije Rusije on je podsetio na to da je ministarka inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras, koja bi mogla da postane i premijer te zemlje, ranije govorila o isporukama savremenog naoružanja Kišinjevu, pri čemu je neutralni status Moldavije garantovan njenim ustavom.

10.21 - Čavošoglu: U avgustu sastanak o napretku Švedske i Finske

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu

Zvaničnici Turske sastaće se sa kolegama iz Finske i Švedske u avgustu da ocene napredak ovih zemalja u ispunjavanju zahteva Ankare u okviru sporazuma za ukidanje veta na njihovu kandidaturu za NATO članstvo, izjavio je danas ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

10.13 - Britanija: Rusi se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini

Ruske snage verovatno se približavaju drugoj najvećoj ukrajinskoj elektrani u Vuglegirski, udaljenoj 50 kilometara severoistočno od Donjecka, pokazuju današnje procene britanske obaveštajne službe.

- Rusija daje prioritet zauzimanju ključne nacionalne infrastrukture, kao što su elektrane - navelo je britansko Ministarstvo odbrane, a prenosi Rojters.

09.42 - Medvedev: EU izgubila vezu za stvarnošću

Rukovodstvo Evropske unije je konačno izgubilo vezu sa stvarnošću i primorava Ukrajince da žrtvuju svoje živote radi stupanja u EU, a politički lupeži manipulišu temom obnove ukrajinske državnosti u ranijim granicama računajući na uštedu novca koji se izdvaja za Kijev, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

- Gradski ludaci koji sebe nazivaju rukovodstvom Evropske unije konačno su izgubili vezu sa stvarnošću i primoravaju nesrećne Ukrajince da žrtvuju svoje živote radi stupanja u Evropsku uniju - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, NATO istovremeno nastavlja da se, „protivno logici i zdravom razumu“, približava granicama Rusije, stvarajući „realnu opasnost od svetskog sukoba i stradanja znatnog dela čovečanstva“.

09.25 - CIA: U Ukrajini poginulo oko 15.000 ruskih vojnika

Sjedinjene Američke Države procenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne žrtve.

08.39 - Kremlj: Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom

Zvanični Kremlj je danas saopštio da Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom, kojima bi se rešio postojeći sukob i naglasio da mogućnosti za dijalog i dalje postoje.

- Ni predsednik Rusije Vladimir Putin, ni ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikada nisu govorili o zatvaranju ovih vrata, mogućnosti za dijalog između Moskve i Kijeva postoje - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

08.33 - Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom

Zvanični Kremlj je saopštio da Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom, kojima bi se rešio postojeći sukob i naglasio da mogućnosti za dijalog i dalje postoje.

- Ni predsednik Rusije Vladimir Putin, ni ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikada nisu govorili o zatvaranju ovih vrata, mogućnosti za dijalog između Moskve i Kijeva postoje - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

08.04 - Ruske trupe odbranile most preko Dnjepra

Ruske snage PVO odbile su pokušaj Kijeva da izvede raketni napad na most Antonovski preko Dnjepra u Hersonu. Svih 12 raketa „Himars“ je oboreno, saopštio je za Sputnjik zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da je deo oborenih raketa palo u Dnjepar.

07.51 - Ponovo radi Severni tok!

Nakon planiranog tehničkog održavanja počeo je sa radom gasovod „Severni tok“, prenosi agencija „Frans pres“, koja se poziva na operatora.

Operater gasovoda „Nord Strim AG“ ranije je objavio da se obnavljanje isporuka ruskog gasa u Evropu gasovodom „Severni tok“ očekuje u četvrtak nakon desetodnevne obustave zbog planiranih radova na održavanju gasovoda, koji su uključivali testiranje mehaničkih komponenti i automatizovanog sistema.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Prethodno je šef nemačke Savezne mrežne agencije Klaus Miler izjavio da će isporuke gasa iz Rusije gasovodom „Severni tok“ u četvrtak, 21. jula, iznositi 30 odsto maksimalnog kapaciteta gasovoda.

Ranije je govorio da će se koristiti 40 odsto kapaciteta gasovoda.

07.16 - Poslednji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Napad ukrajinskih dronova-kamikaza na Zaporošku atomsku stanicu nije doveo do oštećenja opreme niti do tehnogene katastrofe;

- Jedan od dva drona-kamikadza uništen je dok je prilazio stanici;

- Rusija je pozvala UN i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da preduzme mere kako bi sprečile provokacije na radijaciono opasnim objektima u Ukrajini;

- Ne prestaju provokacije Kijeva prema objektima atomske energetike Ukrajine;

- Nacionalisti su razmestili vojnu tehniku u medicinske ustanove Konstantinovke, Torecka i Nikolajeva.

07.05 - Strani instruktori na prvim linijama fronta

Prema informacijama kojima raspolaže Narodna milicija LNR, strani instruktori stižu u Donbas kod Soledara i Artemovska kako bi obučili ukrajinske militante da koriste zapadno oružje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike