Kadirov najavio demilitarizaciju NATO članica, Putin se sastao se sa Erdoganom i Raisijem, u ukrajinskoj luci gori brod sa gorivom!

19.07.2022

21:42

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kadirov najavio demilitarizaciju NATO članica, Putin se sastao se sa Erdoganom i Raisijem, u ukrajinskoj luci gori brod sa gorivom!
Ukrajina Rusija rat ratovanje - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty/Efrem Lukatsky Tobias Schwarz/Pool/Russian Defense Ministry

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 146. dan.

Seversk se nalazi pod kontrolom snaga Luganske Narodne Republike, saopštio je MUP narodne milicije.

Vlasti samoproglašne Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da su došle do pouzdanih podataka kojima se ukazuje da ukrajinska vojska stoji iza napada na pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolju, rekao je danas izvor blizak istrazi.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je Kijev još jednom potvrdio da ne namerava da pregovara sa Rusijom i da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne želi mir.

Šta znamo do sad?

U toku je 146. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.40 Serija vazdušnih udara

Ruska armija izvršila je seriju vazdušnih napada na Harkov i druga mesta u Ukrajini.

21.21 - Rusija na američkoj listi zemalja koje trguju ljudima

SAD su danas uvrstile Rusiju na listu zemalja koje se bave "politikom ili obrascem" trgovine ljudima i prinudnog rada i čije snage bezbednosti ili oružane grupe koje podržava vlada "regrutuju ili koriste decu" za vojne aktivnosti.

21.13 - Austrija se sprema za nestašicu gasa

Austriji preti nestašica gasa predstojeće jeseni i zime, a male, oskudne količine značajnog energenta su realna mogućnost, smatraju političari i stručnjaci. 

21.01 - Gori brod sa gorivom u ukrajinskoj luci

 

 

Na društvenim mrežama se deli snimak na kome se vidi kako gori brod sa gorivom u ukrajinskoj luci Reni na Dunavu.

20.53 - Počeo samit Putin-Erdogan-Raisi u Teheranu

U Teheranu je večeras počeo trilateralni susret predsednika Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Ebrahima Raisija.

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin, Ibrahim Raisi i Redžep Tajip Erdogan

20.25 - Belgorod pokrovitelj dva regiona u LNR

Šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik rekao je da je Belgorodska oblast preuzela pokroviteljstvo nad dva regiona LNR – Belokurakinskim i Troickim.

- Belgorodska oblast je preuzela patronat nad dva okruga republike odjednom - Belokurakinskim i Troickim. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je primetio da odnosi naših regiona nisu samo susedski, već zapravo srodnički. I to je teško pobiti - mnoge porodice imaju bliske rođake sa obe strane granice. Stoga je sada neophodno uspostaviti odnose koje su kijevske vlasti nasilno prekinule“, napisao je Pasečnik na svom Telegram kanalu.

19.38 - Zaporoška oblast će se snabdevati ruskim gasom

Oslobođene teritorije Zaporoške oblasti u potpunosti će preći na snabdevanje gasom iz Rusije nakon izgradnje gasovoda Berdjansk - Melitopolj, saopštio je šef administracije regiona Evgenij Balicki.

Izgradnja gasovoda će omogućiti da se snabdeju naselja koja su zbog postupaka Kijeva ostala bez gasa.

19.32 - Kadirov: Posle Ukrajine demilitarizacija čeka zemlje NATO-a

Profimedia
Ramzan Kadirov

Kadirov je na Telegramu objavio video sa svojim pomoćnikom - komandantom specijalnog odreda „Ahmat“ Aptijem Alaudinovom sa kojim je, kako kaže, konačno uspeo da se sastane i porazgovara.

- Planovi su grandiozni. Mi već razrađujemo plan za demilitarizaciju zemalja NATO-a, a prva na redu nakon zauzimanja Kijeva je Poljska - napisao je Kadirov.

19.26 - EU se plaši da se gasovod Severni tok neće vratiti u funkciju

Evropska unija ne očekuje da će ruski gasovod Severni tok nastaviti ispumpavanje gasa u Nemačku kada se planirani radovi na održavanju završe ove nedelje, objavio je u utorak Volstrit žurnal, pozivajući se na visokog zvaničnika Evropske komisije.

19.24 - Kijev nudi Poljskoj, SAD, Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj svoju teritoriju kao poligon za testiranje, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov

19.10 - Na novoj sankcionoj listi Evropske unije protiv Rusije našlo se 55 ljudi, saopštila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona.

- Juče smo u Briselu pojačali sankcije protiv Rusije. Uveli smo zabranu uvoza zlata iz Rusije. Takođe smo pojačali individualne sankcije usvajanjem dodatnih ograničavajućih mera protiv pojedinih lica. Te mere se odnose na 55 ljudi - saopštila je Kolona, ali nije precizirala o kojim licima se radi.

19.05 - Počeo sastanak Putina i Erdogana

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

U Teheranu je danas počeo sastanak ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je ranije da dvojica predsednika nameravaju da razgovaraju o ključnim pitanjima za rusko-tursku saradnju, primeni najvećih projekata u oblasti trgovine i ekonomije, kao i o brojnim međunarodnim pitanjima, među kojima su situacija u Ukrajini i izvoz ukrajinskog žita, prenosi TASS.

Putin i Erdogan su se prethodno odvojeno sastali sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

18.59 - Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Sinkevič priznao je da snage PVO grada i oblasti ne mogu da izađu na kraj sa ruskim raketama

- Grad gađaju svaki dan već nekoliko nedelja. To znači da je bolje napustiti grad da bi se spasili - rekao je on za Bi-Bi-Si.

18.29 - Oslobođena 254 mesta u DNR

Ruska vojska i snage DNR i LNR do sad su oslobodile 254 mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike. Ističe se da snage nastavljaju ofanzivu u nekoliko pravaca.

18.08 - Raisi o saradnji s Rusijom u borbi protiv terorizma

Saradnja Moskve i Teherana u borbi protiv terorizma načinila je region bezbednijim, izjavio je danas predsednik Irana Ebrahim Raisi posle sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Office of the Iranian Supreme Leader via AP
Vladimir Putin i Ebrahim Raisi

- Naša saradnja u borbi protiv terorizma načinila je region bezbednijim. Ostali se bore protiv terorizma samo rečima, dok naša saradnja sa Rusijom pokazuje da su naše reči u skladu sa našim delima - kazao je Raisi, a preneo TASS.

Iranski predsednik je dodao da se nada da će Putinova poseta biti prekretnica u razvoju odnosa dve zemlje.

17.11 - Bivši šedski poručnik ubijen kod Harkova, borio se na strani Ukrajine

Švedski državljanin (28), koji je služio u švedskom ratnom vazduhoplovstvu u gradu Upsali, ubijen je u blizini Harkova dok se borio na strani Ukrajine, objavila je danas švedska SVT televizija.

Švedski državljanin je bio poručnik dok je služio u ratnom vazduhoplovstvu, prema neimenovanom izvoru sa švedske TV došao je u Ukrajinu pre dva meseca, a kod Harkova je pogođen delovima granate u grudi, preneo je TASS.

Prema nepotvrđenim podacima, nekoliko stotina Šveđana se bori za Ukrajinu, dodao je SVT.

16.18 - Ukrajinske snage su praktično ostale bez mogućnosti da izviđaju teren iz vazduha bespilotnim letelicama kratkog i srednjeg radijusa delovanja duž cele linije fronta u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je za Sputnjik predstavnik Narodne milicije DNR.

16.10 - Peskov: Rusija će pomoći da žito stigne u sve delove sveta

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Rusija je spremna da odigra svoju ulogu u prevazilaženju problema u vezi s dopremanjem hrane po svetu, naveo je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je istakao da situacija u Ukrajini nije toliki razlog za pomenutu krizu i dodao da će "Rusija dati svoj doprinos u rešavanju krize sa hranom", prenosi TASS.

16.02 - Putin stigao u Iran

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Teheran, gde će učestvovati u tri runde najavljenih bilaterlanih pregovora i na samitu država garanata Astanskog procesa za Siriju.

15.40 - Ukrajinci granatirali predgrađe Nove Kahovke

Ukrajinska armija je granatirala predgrađe Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, a informacije o eventualnoj materijalnoj šteti i žrtvama se utvrđuju, saopštio je šef lokalne administracije Vladimir Leontjev.

- Vidi se crni dim. Ponovo je gađano predgrađe Nove Kahovke. Tačan broj ispaljenih raketa je za sada nepoznat, prema prvim podacima, bilo ih je između četiri i šest - rekao je Leontjev.

15.28 - Bela kuća dodala Rusiju na spisak država u kojima postoji rizik od protivpravnog hapšenja

Profimedia
 

Bela kuća je dodala Rusiju na spisak država u kojima, navodno, postoji rizik od protivpravnog hapšenja, savetujući Amerikancima da izbegavaju putovanja u Rusku Federaciju, izjavio je visoko rangirani zvaničnik američke administracije.

- Administracija uvodi novi indikator rizika u preporukama Stejt departmenta za putovanja, u kojem je naglašen povećan rizik od protivpravnog hapšenja, s kojim se Amerikanci suočavaju u određenim državama“, rekao je predstavnik američke administracije i dodao da je novi indikator rizika D dodeljen Kini, Iranu, Severnoj Koreji, Mijanmaru, Venecueli i Rusiji.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije rekao da SAD treba da budu dosledne u slučajevima „protivpravno osuđenih“ Amerikanaca i da se drže standarda koji važe za sve podjednako.

15.14 - Ambasador EU u Kijevu: Nema prečica za članstvo Ukrajine

Ambasador Evropske unije u Ukrajini Mati Mazikas izjavio je da brzih i kratkih puteva ka članstvu te zemlje u EU ne može biti i da Kijevu predstoji marljiv rad na tome.

- Ne može biti kratkih ili brzih puteva ka samom članstvu. U samom srcu EU je zajedničko tržište. A zajedničko tržište ne može funkcionisati ako se ne poštuju sva pravila, propisi i standardi. Zbog toga Ukrajinci moraju da da obave veoma marljiv posao - rekao je on u intervjuu za televizijski kanal „Juronjuz“.

AP Photo/Pascal Bastien
 

15.12 - Ukrajina: Potopićemo rusku Crnomorsku flotu

Ukrajina se priprema da uništi rusku Crnomorsku flotu oružjem koje je dobila od zapadnih zemalja i povrati Krim, rekao je danas zamenik ukrajinskog ministra odbrane Volodimir Havrilov.

On je rekao da ukrajinska vojska jača sopstvene mornaričke antiraketne kapacitete i da čeka oružje dugog dometa od drugih zemalja pre nego što pokrene napad.

14.30 - Ukrajinska vojska posustaje u borbama kod Soledara

Ukrajinska vojska teško obuzdava ofanzivu u pravcu Soledara u Donbasu, pošto savezničke snage Rusije, DNR i LNR nastupaju istovremeno iz nekoliko pravaca, rekao je za Sputnjik pripadnik artiljerijskog odreda Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

- Ukrajinske snage sada manje odgovaraju na napade, jer su rastureni na nekoliko pravaca. Dok ranije nisu očekivali ofanzivu ni sa jedne strane, sada je očekuju sa četiri-pet strana. Svaki grad osvajamo na drugi način: LNR s jedne strane, DNR s druge, Rusija s treće - rekao je sagovornik.

14.08 - Sankcije izazvale talas problema u Nemačkoj: Bez gasa staje proizvodnja papira

Nemački proizvođači papira upozoravaju da bi obustava isporuke gasa ugrozila njihovu proizvodnju.

- Niko ne zna da li će na jesen ili zimu moći još da se proizvodi - rekao je predsednik Udruženja industrije papira Nemačke Vinfrid Šaur navodeći da bi obustava isporuke gasa značila praktično i obustavu proizvodnje papira.

13.54 - Konašenkov: U protekla 24 sata oboren ukrajinski Mi-24 u DNR

Profimedia
Igor Konašenkov

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su u protekla 24 sata ukrajinski helikopter Mi-24 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i četiri bespilotne letelice u oblasti Harkov, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata ruske snage PVO oborile su helikopter Mi-24 ukrajinske vojske u blizini naselja Pokrovskoje u DNR i četiri ukrajinske bespilotne letelice u blizini naselja Peščanoje, Petropavlovka, Topoljskoje i Izjum u Harkovskoj oblasti - rekao je Konašenkov.

13.30 - Ukrajina: Najmanje jedna osoba poginula u napadu na Kramatorsk

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom raketnom napadu na centar grada Kramatorska na istoku Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

10.15 - Medvedev: Rusija će ostvariti sve ciljeve, mir pod našim uslovima

Zamenik predsednika Saveta za bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, izjavio je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini i da će mir biti pod ruskim uslovima.

Medvedev je na Telegramu napisao da Vašington nastavlja da "upumpava" oružje u Ukrajinu i da će to oružje završiti u rukama kriminalaca širom sveta.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

10.14 - SAD: Predstavnički dom za pristupanje Švedske i Finske u NATO

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se izražava podrška ulasku Finske i Švedske u NATO, dva meseca nakon što su ove zemlje podnele zahtev da postanu deo vojne alijanse u vreme ruskog napada na Ukrajinu.

9.12 - Ozbiljan napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine

U pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine postignut je ozbiljan napredak, ostali su samo tehnički problemi, izjavio je upućen izvor za ruske medije.

On nije mogao da precizira kada će biti održan sledeći sastanak.

Prošle sedmice u Istanbulu su održani pregovori vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i delegacije UN o problemu izvoza žita iz ukrajinskih luka.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

08.58 - U Hersonskoj oblasti uništene gotovo sve diverzantsko-izviđačke grupe OSU

U Hersonskoj oblasti uništene su gotovo sve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Pristalice ovih grupa su uhapšene i sada su u zatvoru, saopštile su lokalne vlasti.

08.24 - Tužilaštvo DNR završilo istragu: Tvrdnje o vazdušnom udaru ruskih snaga na pozorište u Marijupolju lažne

Tužilaštvo DNR završilo je istragu u vezi sa eksplozijom u pozorištu u Marijupolju u martu, a ona je pokazala da su tvrdnje o vazdušnom udaru ruskih snaga bile lažne i da je najverovatnije aktivirana eksplozivna naprava unutar pozorišta.

Tvrdnje da je tada poginulo 300 ljudi su takođe fejk, jer su tokom istrage pronađeni posmrtni ostaci 14 osoba, rekao je načelnik Istražne uprave Tužilaštva DNR Aleksej Kucurubenko.

07.32 - Snimak dejstva ruske artiljerije

Na društvenim mrežama je objavljen snimak dejstva artiljerije ruskih padobranaca na frontu Herson-Nikolajev.

07.28 - SAD: Nastavićemo da pružamo Ukrajini obaveštajne podatke

SAD će nastaviti da pružaju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštio je danas Stejt department, preneo je Rojters.

07.12 - Zelenska će se obratiti Kongresu SAD

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratiće se u sredu Kongresu SAD, saopštila je danas kancelarija predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Američki kongresmeni ugostiće Zelensku, suprugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u 11 časova po lokalnom vremenu, saopštila je kancelarija Nensi Pelosi, preneo je Rojters.

07.00 - Ukrajinci ponovo granatiraju DNR

Ukrajinske snage od jutros granatiraju više gradova na teritoriji DNR - Donjeck, Jasinovatu, Avdejevku.

06.35 - ​UN: Glad se može izbeći tako što će se hrana iz Rusije vratiti na svetska tržišta

Glad u mnogim delovima sveta može se izbeći ove godine tako što će se hrana iz Rusije i Ukrajine, kao i đubrivo iz Rusije, odmah vratiti na svetska tržišta, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, govoreći na događaju posvećenom prehrambenoj bezbednosti.

- Rizikujemo da se ove godine suočimo sa gladi u mnogim regionima. Sledeće godine bi situacija mogla da bude još gora. Ali možemo da izbegnemo ovu katastrofu ako reagujemo sada i zajedno donesemo hrabre i koordinisane političke mere - rekao je Gutereš.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike