Grci obavili istragu: Ima li opasnosti od radioaktivnosti na mestu pada aviona - pomenuli i belu masu?!

17.07.2022

14:25

0

Istaknuto je da će grčki timovi narednih dana nastaviti sa operacijom uklanjanja municije

Grci obavili istragu: Ima li opasnosti od radioaktivnosti na mestu pada aviona - pomenuli i belu masu?!
Tan2022-7-17_65312573_0 - Copyright (AP Photo/Giannis Papanikos)

Rezultati istrage koju je na području Kavale sproveo specijalni tim, na mestu gde je pao avion koji je sinoć poleteo iz Niša za Bangladeš, pokazuju da na zemlji ni u vazduhu nema opasnih supstanci.

- Rezultati pokazuju da nema radioaktivnih elemenata, ni hemijskih ni bioloških, tako da nema razloga za zabrinutost građana - naveli su zvaničnici.

Istraga se nastavlja, a specijalni timovi locirali su šest tela. Prema rečima zvaničnika dron je snimio jezive prizore, s obzirom na to da su neka tela raskomadana.

Objašnjavajući proces prenosa tela, zvaničnici su naveli da će to biti urađeno po ugovoru koji ima ukrajinski konzulat i da će tela biti prebačena u Komotini na forenzičko ispitivanje i u pogrebno preduzeće koje ima ugovor sa ukrajinskom vladom.

Istaknuto je da će grčki timovi narednih dana nastaviti sa operacijom uklanjanja municije koja je razbacana u zoni pada aviona, zbog čega će i dalje postojati mere preduzete za blokadu tog područja.

Upitan o beloj supstanci koja je ranije izazivala zabrinutost jer niko nije znao šta je to, gradonačelnik je pojasnio da ipak nema razloga za brigu.

Prema rečima poslanika parlamenta Kavale Janisa Pašalidisa, jedno od šest tela pronađeno je ugljenisano, dok timovi i dalje pokušavaju da lociraju još dva člana posade.

Podsetimo, u padu je stradalo osam osoba, a svi su državljani Ukrajine, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova.

Avion je prevozio opremu, uključujući svetleće minobacačke granate i granate za obuku u Bangladeš, kada se srušio u blizini Elefterupolija u severoistočnom regionu Kavale.

Antonov 12, koji je u vlasništvu ukrajinske kargo avio-kompanije Meridijan, srušio se nešto pre 23 sata po lokalnom vremenu.

Avion je putovao iz Srbije u Bangladeš preko Jordana kada se srušio, rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Fejsbuku u nedelju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike