Više niko ne može da zaustavi besne Šrilančane: Demonstranti upali u rezidenciju, pa se okupali u predsednikovom bazenu! (VIDEO)

09.07.2022

11:51

0

Autor: 24sedam

Vojska je pokušala da ih spreči da prodru u palatu, ali su oni probili barikade, dok je Radažapaksa evakuisan na sigurno

Više niko ne može da zaustavi besne Šrilančane: Demonstranti upali u rezidenciju, pa se okupali u predsednikovom bazenu! (VIDEO)
Šri Lanka - Copyright Printscreen Twitter/Resist_05

Nekoliko hiljada demonstranata u prestonici Šri Lanke Kolombu probilo je danas policijske barikade i upalo u rezidenciju predsednika Gotabaje Radžapakse.

Nezadovoljnici traže ostavku Radžapakse zbog ekonomske krize, a na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se da neki od njih plivaju u bazenu u predsedničkoj rezidenciji.

Najmanje 21 osoba, uključujući dvoje policajaca, povređena je i hospitalizovana u protestima, javlja Rojters.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

 

 

Ekonomija Šri Lanke se potpuno urušila nakon nekoliko meseci nestašica goriva, hrane i električne energije.

Ostrvsku zemlju su progutali dugovi, pad prihoda od turizma zbog pandemije koronavirusa, kao i rast životnih troškova. Država hrli ka bankrotu, a novca za uvoz goriva, mleka ili toalet papira nema.

Premijer Ramil Vikremesing rekao je pre nekoliko dana da zemlja ne može da uvozi gorivo zbog ogromnih dugova naftnih korporacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike