BRIKS voljan da se dodatno proširi: Još tri zemlje spremne da se pridruže alijansi!

14.07.2022

12:15

0

Razgovori o tome mogli bi da budu obavljeni već sledeće godine

BRIKS voljan da se dodatno proširi: Još tri zemlje spremne da se pridruže alijansi!
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Saudijska Arabija, Turska i Egipat planiraju da se pridruže BRIKS-u, a o njihovim potencijalnim kandidaturama za članstvo moglo bi se razgovarati na samitu sledeće godine u Južnoafričkoj Republici, rekao je ruskim medijima u četvrtak Purnima Anand, predsednica organizacije.

- Sve ove zemlje pokazale su interesovanje za ulazak i spremaju se da podnesu zahtev za članstvo. Verujem da je ovo dobar korak, jer se na proširenje uvek gleda pozitivno - to će definitivno ojačati globalni uticaj BRIKS-a - kazala je ona za ruski list Izvestija.

Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) čine preko 40 odsto globalne populacije i skoro četvrtinu svetskog BDP-a. Navedeni ciljevi bloka uključuju promovisanje mira, bezbednosti, razvoja i saradnje na globalnom nivou, kao i doprinos razvoju čovečanstva.

Anand je rekla da je pitanje proširenja pokrenuto tokom ovogodišnjeg samita BRIKS-a, koji je održan krajem juna u Pekingu.

Predsednica Foruma BRIKS-a je izjavila da se nada da pristupanje Saudijske Arabije, Turske i Egipta neće oduzeti mnogo vremena, s obzirom na to da su oni „već uključeni u proces“, iako sumnja da će se sve tri istovremeno pridružiti alijansi.

- Nadam se da će se ove zemlje uskoro pridružiti BRIKS-u, jer su svi predstavnici ključnih članica zainteresovani za proširenje, tako da će do njega doći vrlo brzo - dodao je Anand.

Vest o planovima tri nacije da se pridruže BRIKS-u stiže nakon što su Iran i Argentina zvanično podneli zahtev za članstvo krajem juna, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh rekao je da je blok „veoma kreativan mehanizam sa širokim aspektima“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike