Kako je trenutna kriza još više zbližila Rusiju i Indiju: Dok Evropa zapada u problem, Delhi u Moskvi vidi važnog partnera

16.07.2022

19:13

0

Previranja među velikim silama su uočljiva u poslednjih nekoliko meseci, a jačanje saradnje u Aziji sve je očiglednije

Kako je trenutna kriza još više zbližila Rusiju i Indiju: Dok Evropa zapada u problem, Delhi u Moskvi vidi važnog partnera
AP17152702630631 - Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinska kriza, koja traje skoro pet meseci, ukazala je na dramatičnu promenu u strukturi međunarodnih odnosa. Ona se najviše manifestuje u ubrzanom pomeranju Rusije ka Aziji i u razilaženju interesa velikih sila.

To nije posledica samo ovogodišnjeg dešavanja, nego višedecenijskog međusobnog razumevanja velikih nacija.

Samo u poslednje dve i po godine desilo se mnogo toga što ukazuje na previranja: politika sankcija, trgovinski ratovi, kontroverze oko kovida 19, nuklearna pitanja Irana i Severne Koreje i američko povlačenje iz Avganistana samo su neki primeri.

Trenutna kriza samo je ubrzala sve veći jaz i rastući nesporazum. To se oseća u svim zemljama sveta koje su na bilo koji način povezane sa svetskim silama u sukobu.

Ovu situaciju zanimljivo je opisao indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar na marginama dijaloga o Rajsini.

Suprotstavljajući se kritikama zbog stava Nju Delhija, on je naglasio da bi trenutna kriza mogla da bude „poziv na buđenje“ za Evropu da sagleda stvari koje se dešavaju u Aziji već deset godina, aludirajući na to da su krize u Aziji zanemarene i da se nacionalni interesi globalnog juga ne razumeju.

Profimedia
Vladimir Putin i Narendra Modi

Sada se pokazalo da su zapadne zemlje zauzele jasan stav prema Indiji: „ili ste sa nama, ili protiv nas“. Takav stav izgleda posebno neosnovano s obzirom na to da je tokom prva dva meseca ukrajinske krize u zemlje EU izvezeno više od 70 odsto ukupnog ruskog izvoza fosilnih goriva, a udeo američkog uvoza prevazilazi indijski. To ukazuje i da Zapad ne razume ulogu Indije u međunarodnoj agendi, kao ni istoriju razvoja zemlje.

Isti stav od proglašenja nezavisnosti

Nakon sticanja nezavisnosti, politička kultura Indije zasnivala se na tri stuba: težnji za većim političkim i ekonomskim statusom, principu neutralnosti i pokušajima da zauzme i proširi svoj moralni stav kao glas postkolonijalnog sveta kad god je moguće. Izbalansiran politički stav jasno je definisao prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru i pre nego što je ona postala nezavisna.

Na međunarodnoj sceni ovaj stav je institucionalizovan u Pokretu nesvrstanih i, nakon kolapsa bipolarnog sistema, modifikovan u „višesvrstanost“. Politika Indije s vremena na vreme jeste pokazivala izvesno približavanje i SAD i SSSR-u, ali je nastojala da uravnoteži pozicije zemalja. Bez obzira na konceptualne modifikacije, suština spoljne politike ostala je netaknuta: Indija sledi svoju uravnoteženu poziciju i eksplicitno izražava interese zemalja u razvoju. Generalno, ova politika je štitila funkcionalne, koegzistencijalne i egzistencijalne nacionalne interese tadašnje zemlje.

Srž funkcionalnog aspekta je trajni privredni rast koji je prvo bio orijentisan na domaće tržište. Krajem veka reforme liberalizacije ovom elementu su dodale spoljnu dimenziju. Uprkos nekim socio-ekonomskim preprekama, rezultati su za sada očigledni: Indija je postala jedna od najvećih ekonomskih sila.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Narendra Modi i Vladimir Putin

- Razvojni obrazac se može izraziti kao međuigra između principa i interesa indijske nacionalne politike. Za mnoge u Indiji američka politika se smatrala štetnom prema tri gore navedene dimenzije. Haotično povlačenje iz Avganistana i teško predvidljiva politika sankcija prema Iranu dveju uzastopnih administracija jasni su primeri. Uprkos činjenici da su Indija i SAD pokušale da usklade svoje pozicije o luci Čabahar i uvozu nafte, nametnuta ograničenja su se pokazala kao faktor neizvesnosti, što je zaustavilo ekonomsku saradnju i povezivanje i ugrozilo energetsku bezbednost, a to je pitanje od velikog značaja za indijsku ekonomiju - pisao je za RT Ivan Ščedrov, mlađi naučni saradnik IMEMO RAS, neprofitne organizacije koja deluje u okviru Povelje Ruske akademije nauka.

S obzirom na to da aktuelna kriza ne šalje signale o pokušajima postizanja međusobnog razumevanja, jedini način da se preispitaju vrednosti jeste pronalaženje novih ciljanih puteva i izvora saradnje. To bi važilo i za Rusiju, koja traži azijske pravce ekonomske interakcije. Indija može imati političke i ekonomske koristi tako što će biti posrednik između zemalja, i finansijsku korist od unosnijih poslova i povećane uloge ekonomskog čvorišta.

Jedna od ključnih oblasti proverene saradnje Rusije i Indije jeste vojna sfera. Indijski vojni uvoz bio je spas za ruski sektor nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali zbog činjenice da ukupan robni promet iznosi 12 milijardi dolara i da ukupnoj trgovini doprinosi samo sa 1,3 odsto, još uvek ima prostora za poboljšanje.

Redovna saradnja u oblasti poljoprivrede

Iako Indija u sferi poljoprivrede malo zavisi od uvoza, koji opada zbog rastuće domaće proizvodnje, Rusija tradicionalno igra važnu ulogu kada su u pitanju jestivo ulje i đubriva.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Narendra Modi i Vladimir Putin

- U međuvremenu, Ruska Federacija shvata da zbog krize Indija zauzima izvozno orijentisanu poziciju i to tumači kao sukob interesa - ističe Ščedrov.

Uprkos prilično velikim rezervama žitarica, zemlja nije imuna na klimatske anomalije, posebno na toplotne talase, ciklone i poplave, ali bez obzira na to, domaća potrošnja je velika, što znači da skoro redovno ima potrebe za žitaricama, uljem, stočnom hranom i drugim proizvodima u srednjoročnoj perspektivi.

Transakcije sa niskim cenama čine ovu oblast saradnje još atraktivnijom, a uzajamno korisno partnerstvo može se proširiti na druge zemlje u kojima postoji ogromna potreba da se osigura sigurnost hrane.

Energenti i dalje na prvom mestu

Indija sada sprovodi inicijative za tranziciju energije s ciljem povećanja udela obnovljivih izvora energije. Ključni aspekt ovde je posvećenost vlade da obezbedi energetsku bezbednost zemlje i da ne dođe do naglog pada konvencionalnih izvora energije.

S tim u vezi, Rusija može postati profitabilan partner u slučaju isporuke uglja, gasa i nafte. Takvom saradnjom izbegli bi se eksterni rizici, koji su delom prouzrokovali prošlogodišnju krizu uglja i nestašicu struje u pojedinim državama.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Povećanje cene barela nafte za jedan dolar odnelo bi iz nacionalnog budžeta više od milijardu dolara. Zato je Indija naručila duplo više ruske nafte nego što je kupila 2021. godine i sada povećava učešće u projektu „Sahalin 1“. Uzimajući u obzir neometano povećanje udela gasa koje je podržano inicijativama poput „Jedna nacija, jedna gasna mreža“, saradnja u energetskom sektoru veoma je korisna za obe strane.

Često se može čuti da Rusija može da pruži podršku inicijativama indijske energetske tranzicije. Prvo, izgradnja malih hidrostanica u Utarakandu, Arunačal-Pradešu, Himačal-Pradešu, Džamuu i Kašmiru pomoći će da se eliminišu nestašice struje. Drugo, zajednički radovi u sferi nuklearne energije pokazali su se efikasnim ne samo u Indiji, već i u drugim zemljama, o čemu svedoči elektrana Rupur. Relevantnost energetskih multilateralnih regionalnih projekata (kao što su Nepal-Butan-Bangladeš) samo će se povećati.

Projekti koji povezuju

Mnogi bilateralni projekti zahtevaće jačanje logističke infrastrukture. Dugo vremena saradnja između Indije i Rusije u oblasti povezivanja napredovala je laganim tempom, a sada je visoko na dnevnom redu.

Pre svega, unapređuje se razvoj transportnih koridora Sever-Jug i Čenaj-Vladivostok, a njihova zajednička implementacija obezbediće veću stabilnost snabdevanja. Rusija sada intenzivira pregovore sa Iranom, zemljom koja može biti „uporište“ za mnoge trgovinske artikle.

Ovo neće koristiti samo infrastrukturnom razvoju ruskih regiona i povećati bilateralnu trgovinu, nego može postati i indijska kapija u Centralnu Aziju, koja je deo „proširenog susedstva“.

AP Photo/Eraldo Peres
Narednra Modi, Si Đinping i Vladimir Putin

Nivo indijske trgovine zaostaje ne samo za Rusijom i Kinom, već je daleko iza nivoa trgovine sa drugim delovima susedstva. Bilateralna trgovina sa Savetom za saradnju u Zalivu i Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN) čini više od 11 odsto ukupne trgovine Indije. U međuvremenu, nivo trgovine sa centralnom Azijom niži je za više od 50 puta.

U teoriji, ovaj projekat će ojačati poziciju Indije u regionu i može postati „protivteža” aktivnoj ekonomskoj politici Kine, što je u velikoj meri razlog za zabrinutost lidera zemalja centralne Azije.

Sa povećanim fokusom na Indo-Pacifik, pomorski koridor Čenaj-Vladivostok takođe postaje veoma važan. Indija ne vidi ovaj konceptualni okvir kao strategiju ili kao klub ograničenih članova. Zemlja nastoji da spreči da bilo koja pojedinačna sila dominira regionom ili njegovim plovnim putevima.

Zato postoji mogućnost da se podstaknu projekti povezivanja kako bi se povećala bilateralna trgovina i uloga Indije i Rusije u regionu. Istovremeno, ako Indija može da bude alternativa u centralnoj Aziji, povećana uloga Rusije takođe se može pozitivno primetiti u jugoistočnoj Aziji.

U stvari, potencijal saradnje nije ograničen na gore navedene oblasti i može se realizovati u oblastima u rasponu od teške industrije do infrastrukture otporne na katastrofe i inicijativa za pametne gradove. Ruski stav na tu temu izrazio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prilikom posete Indiji.

Profimedia
Sergej Lavrov

- Sa Indijom smo podržali koncept premijera Narendre Modija „Make in India“ („Napravi u Indiji"). Počeli smo da zamenjujemo jednostavnu trgovinu lokalnom proizvodnjom, prebacujući proizvodnju robe potrebne Indiji na njihovu teritoriju - rekao je on.

- Ruska vlada shvata da će Indija slediti sopstvene nacionalne interese i da „večno prijateljstvo” ne postoji u spoljnoj politici. Ako ranije odnosi između zemalja nisu uvek morali da imaju jake ekonomske temelje, sada se stvari menjaju. Sovjetsko-indijsko strateško partnerstvo nastalo je zato što su zemlje nastojale da pronađu zajedničke interese - istakao je Ščedrov i dodao:

- Danas su ekonomski odnosi postali aktuelniji i zemlje treba da ponovo otkriju tačke zajedničkog interesa u ekonomskoj sferi i da razviju posebne modele saradnje. Da bi oni postali obeležje indijsko-ruske saradnje, postoji ogromna potreba za političkom voljom obeju strana, koja proizilazi iz istorije našeg prijateljstva i principa međusobnog poštovanja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike