Demonstranti oborili vladu Šri Lanke: Predsednik pobegao iz zemlje, ostavio pismo o ostavci, premijer pristao da ode s funkcije!

09.07.2022

13:57

0

Radžapaksa je evakuisan kada su okupljeni na protestu nagrnuli u njegovu rezidenciju

Demonstranti oborili vladu Šri Lanke: Predsednik pobegao iz zemlje, ostavio pismo o ostavci, premijer pristao da ode s funkcije!
Tan2022-7-9_125517682_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Amitha Thennakoon

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge pristao je da podnese ostavku da bi se formirala prelazna vlada sačinjena od predstavnika svih partija, navedeno je u saopštenju iz njegove kancelarije.

To je usledilo nakon intenziviranja antivladinih protesta zbog kojih je predsednik Gotabaja Radžapaksa evakuisan pre nego što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju, preneo je Rojters.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TASS bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u prestonici Kolombu.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Gotabaja Radžapaksa

- Prema informacijama koje imam, predsednik je već napustio zemlju avionom - rekao je on i dodao da je predsednik prosledio pismo o ostavci svojim poverljivim saradnicima.

U zavisnosti od situacije, pismo će biti objavljeno kasnije danas.

Ova informacija još nije zvanično potvrđena, navela je ruska agencija.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku Radžapakse, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta ranjene su oko 32 osobe, uključujući nekoliko policajaca.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Gotabaju Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podsetila je britanska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike