Ne smiruje se haos u Šri Lanki: Demonstranti zapalili privatnu rezidenciju premijera! (FOTO)

09.07.2022

17:10

0

Autor: 24sedam

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku predsednika

Ne smiruje se haos u Šri Lanki: Demonstranti zapalili privatnu rezidenciju premijera! (FOTO)
Tan2022-7-9_111355616_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Amitha Thennakoon

Demonstranti su danas upali u privatnu rezidenciju premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea i zapalili je nekoliko sati nakon što je on rekao da će podneti ostavku kada se formira nova vlada.

Kancelarija premijera saopštila je da su demonstranti nasilno ušli u njegovu kuću u Kolombu, preneo je AP.

Za sada se ne zna da li je premijer bio u rezidenciji u vreme napada, dodala je američka agencija.

Vikremesinge je potvrdio da će podneti ostavku posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

- Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija- napisao je on na Tviteru.

- Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera- istakao je.

Vikremesinge je svoju odluku saopštio nakon sastanka lidera političkih partija kojim je predsedavao predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena.

Vest o ostavci premijera usledila je posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS S bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku predsednika Šri Lanke, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta povređeno je 39 osoba, uključujući dvojicu policajaca, koji su smešteni u bolnicu. Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podsetila je britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike