Potpuno rasulo u Šri Lanki: Demonstranti upali u rezidenciju predsednika, vojnici zapucali! (VIDEO/FOTO)

09.07.2022

08:56

0

Zemlja je u najgoroj ekonomskoj krizi od sticanja nezavisnosti 1948, a među najvećim problemima su nestašica goriva i lekova, a nezadovoljni građani zahtevaju ostavku predsednika i smenu vlade

Potpuno rasulo u Šri Lanki: Demonstranti upali u rezidenciju predsednika, vojnici zapucali! (VIDEO/FOTO)
profimedia-0706144096 - Copyright Profimedia

Desetine hiljada Demonstranata već nedeljama izražavaju bes u blizini rezidencije predsednika Šri Lanke, a u petak je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac da ih rastera.

Nezadovoljnici koji zahtevaju smenu vlade i ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse upali su u subotu u njegovu zvaničnu rezidenciju.

Radžapaksa je prebačen u bezbedniju oblast, rekao je zvaničnik u njegovoj kancelariji novinskoj agenciji DPA, dok je AFP citirao visokog zvaničnika odbrane koji je rekao da je „predsednik otpraćen na sigurno“.

 

 

Tokom najnovijih protesta ispred Radžapaksine rezidencije, što je redovno dešavanje poslednjih nedelja, vojnici su pucali u vazduh, pokušavajući da spreče gnevnu masu da uđe u palatu, ali su demonstranti na kraju uspeli da se probiju.

Šri Lanka je u najgoroj ekonomskoj krizi od sticanja nezavisnosti 1948, a među najvećim problemima su nestašica goriva i lekova.

Ekonomija Šri Lanke se potpuno urušila nakon nekoliko meseci nestašica goriva, hrane i električne energije.

Ostrvsku zemlju su progutali dugovi, pad prihoda od turizma zbog pandemije koronavirusa, kao i rast životnih troškova. Država hrli ka bankrotu, a novca za uvoz goriva, mleka ili toalet papira nema.

Premijer Ramil Vikremesing rekao je pre nekoliko dana da zemlja ne može da uvozi gorivo zbog ogromnih dugova naftnih korporacija.

 

 

Kriza je počela da pogađa srednju klasu, za koju se procenjuje da čini 15 do 20 odsto urbane populacije ove zemlje. Srednja klasa je od sedamdesetih imala stabilan rast jer se ekonomija otvorila za trgovinu i investicije.

Porodice srednje klase su donedavno bile prilično ekonomski bezbedne, ali sada i oni koji nikada nisu brinuli o hrani ili gorivu, moraju da sastavljaju kraj sa krajem.

Najmanje 21 osoba, uključujući dvoje policajaca, povređena je i hospitalizovana u tekućim protestima, navodi Rojters.

Uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine, a nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike