(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) U poplavama u Indiji stradalo najmanje 16 ljudi, spasioci svedočili užasavajućim prizorima (VIDEO/FOTO)

09.07.2022

11:08

0

Autor: 24sedam

Timovi spasilaca pregledali su klizave planinske staze i koristili pse tragače i radare kako bi locirali desetine nestalih tokom loših vremenskih uslova

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) U poplavama u Indiji stradalo najmanje 16 ljudi, spasioci svedočili užasavajućim prizorima (VIDEO/FOTO)
poplave u Indiji - Copyright Printscreen Twitter

U poplavama izazvanim neočekivanim kišama koje su zahvatile njihove improvizovane kampove tokom godišnjeg hinduističkog hodočašća u blizini svetilišta u pećini Amarnat u indijskom Kašmiru najmanje 16 ljudi je izgubilo život, a desetine su povređene, saopštili su danas indijski zvaničnici.

Radnici hitne pomoći spasili su hiljade hodočasnika, dok su vlasti obustavile hodočašće na dva dana, jer kiša nije prestala da pada, prenosi AP.

 

 

Timovi spasilaca pregledali su klizave planinske staze i koristili pse tragače i radare kako bi locirali desetine nestalih tokom loših vremenskih uslova, a civilni i vojni helikopteri evakuisali su povređene u bolnice.

U snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama može se videti jedan od kampova, kao i scena koja je uznemirila mnoge korisnike Tvitera - otkopavanje tela koje je voda zatrpala zemljom.

 

 

Oko 15.000 hodočasnika premešteno na bezbednije lokacije, dok je najmanje polovini povređenih ukazana prva pomoć, saopštili su zvaničnici.

 

 

Hodočašće u Amarnatu počelo je 30. juna ove godine i desetine hiljada poklonika već je posetilo pećinsko svetilište u kojem Hindusi obožavaju Lingam, prirodno formirani ledeni stalagmit, kao inkarnaciju Šive, boginje uništenja i regeneracije, a ove godine zvaničnici očekuju skoro milion posetilaca nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

Pećina se nalazi na 4.115 metara nadmorske visine, veći deo godine je prekrivena snegom, osim u kratkom letnjem periodu kada je otvorena za hodočasnike, a stotine njih umrlo je u prošlosti zbog iscrpljenosti i izloženosti teškim vremenskim prilikama tokom putovanja kroz ledene planine.

 

 

U snežnoj oluji 1996. godine nastradalo je više od 250 ljudi.

Hodočašće se završava 11. avgusta, u noći punog meseca za koju hindusi kažu da obeležava sećanje na Šivu koja otkriva tajnu stvaranja univerzuma, navodi AP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike