Lopovi "operišu" tokom sezone godišnjih odmora! Policija poziva na oprez i savetuje šta da radite u slučaju pljačke stana!

06.07.2022

05:07

0

Autor: I.P.

Upravo u ovo vreme kriminalci iskorištavaju izostanak stanara i manji broj komšija da počine pljačku

Lopovi "operišu" tokom sezone godišnjih odmora! Policija poziva na oprez i savetuje šta da radite u slučaju pljačke stana!
Španska policija - Copyright Profimedia

Španska policija je zamolila za oprez prilikom objavljivanja sadržaja sa godišnjih odmora na društvenim mrežama, posebno ako je prethodno navedeno mesto stanovanja ili su objavljene fotografije doma, kako bi se sprečile pljačke praznik kuća tokom sezone odmora. 

Policija je dala preventivne savete kako ne bi bili žrtve provala u kuće tokom letnjih meseci i praznika. Upravo u ovo vreme kriminalci iskorištavaju izostanak stanara i manji broj komšija da počine pljačku.

Stoga se prepoiručuje zaključavanje vrata ključem kako bi se sprečio ulazak kriminalaca metodom klizanja, kojom se između okvira vrata i brave ubacuje komad plastike. Osim toga, iz policije skreću pažnju da se obavezno zatvore svi ulazi u kuću kao što su oni podrumiski, garaže i bašte, kao i prozori.

S druge strane, mogu se primeniti mere kako bi dom ne bi izgledao bez stanara tokom odmora. 

Španska policija apostrofira kao takve  neostavljanje svih roletni spuštenih, kao i traženje od člana porodice da povremeno proveri stanje u kući. 

U slučaju da vlasnici imaju automatizovane sisteme, predlaže se da se koriste opcija koja bi svetla u kući povremeno aktivirala.

Biti pažljiv prema ljudima izvan okruženja je takođe još jedan od saveta policije. 

- U slučaju da vidite sumnjive osobe ili čujete neobične zvukove u nekoj od obližnjih kuća, pozovite nadležne službe, poručuju iz policije.

Policija je takođe izvestila o tome kako postupiti u slučaju da ste žrtva-  kako bi se olakšao rad istražitelja i sarađivala u pronalaženju ukradenih predmeta. 

Najpre su upozorili da pri povratku, ako su vam vrata nasilno otvorena ne ulazite, već zovite policiju.

Da bi se olakšala istraga i praćenje mogućih krađa, preporučeno je da se pre odlaska na odmor ima spisak sa elektronikom za domaćinstvo i njihovim serijskim brojevima, kao i fotografijama nakita i dragocenosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike