Masakr migranata između Maroka i Španije: Novi, uznemirujući izveštaji brutalnosti na granici!

27.06.2022

20:50

0

Autor: A. B.

Prema informacijama, marokanski pripadnici snaga napadali su ih i okupljali na malim površinama na terenu i mnogim ranjenima nisu pružili pomoć

Masakr migranata između Maroka i Španije: Novi, uznemirujući izveštaji brutalnosti na granici!
Tan2022-6-24_12571439_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Javier Bernardo

Najmanje 18 migranata i tražilaca azila je ubijeno, a desetine drugih je povređeno nakon što su marokanske snage bezbednosti upotrebile prekomernu silu protiv njih dok su pokušavali da pređu u enklavu Melilja, navodi se u saopštenju "Euro-Med Human Rights Monitor" u kome se izražava oštra osuda.

Marokanske snage bezbednosti izvele su nasilne udare protiv stotina afričkih migranata i tražilaca azila dok su pokušavali da pređu granicu ka španskom gradu Melilja u petak ujutro.

Dok su neki uspeli da zaobiđu kontrolne punktove i stignu do tog područja, marokanske bezbednosne snage su nasilno intervenisale kako bi sprečile više njih da pređu, što je dovelo do nasilnih sukoba.

Kao rezultat toga, najmanje 18 migranata je umrlo, prema marokanskim vlastima. Drugi izveštaji pokazuju da je broj poginulih premašio 18, pored povreda nekih policajaca. 

Broj mrtvih migranata i tražilaca azila će verovatno porasti, jer su neki migranti pretrpeli ozbiljne povrede, a vlasti nisu uspele da im pruže odgovarajuću medicinsku pomoć.

"Euro-Med Monitor" je pregledao fotografije i video snimke na kojima se vidi kako marokanske snage bezbednosti nehumano hapse stotine migranata i tražilaca azila. 

Napadali su ih i okupljali na malim površinama na terenu i mnogim ranjenima nisu pružili pomoć.

O incidentu bi trebalo da se otvori hitna i nezavisna istraga. Sahranu žrtava treba odložiti dok se ne prikažu nadležnim medicinskim organima radi utvrđivanja pravih uzroka smrti. A svi koji su umešani u nasilje nad migrantima i tražiocima azila i njihovo nehumano postupanje, treba da odgovaraju.

Marokanske vlasti treba da preispitaju svoju nasilnu politiku prema migrantima i tražiocima azila i da se pridržavaju pravila međunarodnog prava i relevantnih povelja o ljudskim pravima, uključujući Konvenciju o izbeglicama iz 1951. godine i njen protokol iz 1967. godine, Konvenciju protiv torture i drugog okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili Kazna iz 1984. godine, čiji je potpisnik Maroko, i marokanski ustav iz 2011. koji garantuje zaštitu prava na život i fizički integritet svih osoba, uključujući građane i migrante.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike