Američki veterani obučavaju trupe u Ukrajini bez obzira na upozorenja Pentagona: Vašington pere ruke od njih u strahu od sukoba sa Rusijom

05.07.2022

18:14

0

Oni koji su na terenu tvrde da ih vojni zvanični ignorišu kad pokušaju da stupe u kontakt

Američki veterani obučavaju trupe u Ukrajini bez obzira na upozorenja Pentagona: Vašington pere ruke od njih u strahu od sukoba sa Rusijom
Američki vojnici/Ilustracija - Copyright AP Photo/Nathan Posner

Izvestan broj američkih veterana navodno obučava ukrajinske vojnike u blizini fronta rusko-ukrajinskog sukoba, uprkos tome što ih Pentagon poziva da to ne čine, piše „Njujork tajms" u članku objavljenom u nedelju.

- Amerikanci su u Ukrajini - navodi se u saopštenju, uz napomenu da se ne zna tačan broj državljana SAD koji se bore na prvim linijama sukoba. „Njujork tajms" dodaje da se neki od ovih Amerikanaca dobrovoljno javljaju za timove za evakuaciju žrtava i da budu specijalisti za uklanjanje bombi, stručnjaci za logistiku i instruktori.

Njujorški list takođe tvrdi da trenutno postoje mali timovi bivših pripadnika specijalnih operacija koji pružaju obuku ukrajinskim vojnicima i, u nekim slučajevima, pomažu kijevskim snagama da planiraju borbene misije.

Dok su SAD obećale skoro 7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, do sada su se uzdržavale od direktnog uključivanja u sukob. Vašington je zvanično povukao svojih 150 vojnih instruktora iz Ukrajine neposredno pre početka sukoba krajem februara, a predsednik Džozef Bajden izjavio je da „neće voditi treći svetski rat u Ukrajini“.

Pentagon je negirao bilo kakvu povezanost sa bilo kojim američkim dobrovoljačkim grupama i više puta je upozoravao američke građane da ne putuju u Ukrajinu kako bi učestvovali u sukobu.

Peri Blekburn Mlađi, potpukovnik specijalnih snaga u penziji, koji je jedan od dobrovoljaca koji trenutno obučavaju vojnike u Ukrajini, potvrdio je za „Njujork tajms" da njegova jedinica ne komunicira sa američkom vojskom i da je malo verovatno da će Vašington prihvatiti odgovornost za postupke jedinice.

24sedam/Profimedia
 

- Nemamo komunikaciju sa američkom vojskom. To je linija koju ne žele da pređu. Oni neće preuzeti nikakvu odgovornost za naše dobro ili naše postupke. U stvari, verovatno bi uradili upravo suprotno - rekao je on.

Neki od veterana vide svoju misiju u Ukrajini kao način da unaprede američke interese, istovremeno izolujući Vašington od direktnog učešća.

- Mi sprovodimo spoljnu politiku SAD na način na koji vojska ne može - rekao je Endrju Milburn, penzionisani pukovnik specijalnih operacija marinaca koji predvodi drugu grupu veterana dobrovoljaca koji pružaju obuku i savete.

- Mi možemo da uradimo posao, a SAD mogu da kažu da nemaju nikakve veze sa nama, i to je apsolutno tačno - kazao je Milburn, napomenuvši da ne dobija nikakav odgovor kad god pokuša da kontaktira američke vojne zvaničnike sa zapada Evrope.

- Svaki put kada se obratimo, bivamo odbijeni. Toliko se plaše da će se nešto loše desiti i da će izgledati kao da je to u nadležnosti vlade. Mi smo persone non grata - tvrdi on.

U međuvremenu, „Njujork tajms" navodi da neki stručnjaci upozoravaju da bi prisustvo američkih dobrovoljaca moglo da izazove „tragičnu nezgodu koja će uplesti Sjedinjene Američke Države u eskalaciju sličnu onoj u Vijetnamu“.

- Baš kao u Vijetnamu, rizik je da nas nehotice uvuku sve dublje i dublje, korak po korak. Razlika je u tome što su ulozi veći u Ukrajini. Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji bilo bi mnogo lakše da uđu u direktan sukob koji bi brzo mogao da postane veoma ozbiljan - rekao je Džordž Bibi, bivši šef Ruske analize u okviru CIA.

Najmanje 21 Amerikanac ranjen je u borbama od početka sukoba, navodi „Njujork tajms", pozivajući se na neprofitnu organizaciju koja ih evakuiše. Takođe, dvojica američkih državljana su ubijena, navodi Stejt department, dok su dvojica zarobljena, a jedan se navodno vodi kao nestao u akciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike