Peskov reagovao na moguću vojnu bazu NATO u Finskoj, samo 20 kilometara od Rusije: Odgovor će stići iz našeg ministarstva odbrane

05.07.2022

12:45

0

Grad koji se pominje kao mogući domaćin vojnih kontingenata Alijanse spreman je da žrtvuje i svoj aerodrom

Peskov reagovao na moguću vojnu bazu NATO u Finskoj, samo 20 kilometara od Rusije: Odgovor će stići iz našeg ministarstva odbrane
Dmitrij Peskov - Copyright Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP

Odgovor Rusije na moguće uspostavljanje baze NATO u Finskoj stići će iz ministarstva odbrane, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je odgovorio na izveštaje finskih medija, koji su tvrdili da gradonačelnik grada blizu ruske granice želi pojačano vojno prisustvo Zapada.

- U više navrata smo razgovarali o tome da relevantni planovi postoje u ministarstvu odbrane i da je u toku rad na obezbeđivanju naše bezbednosti - rekao je Peskov i dodao da se stav Rusije prema predstojećem pristupanju Finske Alijansi nije se promenio, dodao je on.

Prošle nedelje finski emiter "Ile" citirao je gradonačelnika Lapenranta Kimoa Jarvu koji je rekao da bi njegov grad i ceo region mogli imati koristi od priliva investicija nakon što se zemlja učlani u NATO. On je istakao i da bi gradski aerodrom mogao da se koristi u vojne svrhe.

Lapenranta, grad od oko 70.000 stanovnika, nalazi se u regionu Južne Karelije, 20 kilometara od ruske granice.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin primetio da je Jarva pogrešno verovao da će NATO objekat u njegovom gradu učiniti stanovnike bezbednijim. Naprotiv, vojna infrastruktura bila bi primarna meta u slučaju potencijalnog sukoba, istakao je on u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak.

Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin i Vjačeslav Volodin

Finska i druga nordijska država Švedska uskoro će se pridružiti NATO. Oni su zatražili članstvo nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru. Helsinki i Stokholm prekinuli su nacionalnu tradiciju neutralnosti koja je trajala decenijama, pa čak i vekovima, tražeći pristupanje vojnom savezu koji predvode SAD.

Obe zemlje istakle se da nakon ulaska u Alijansu nemaju obavezu da prihvate da se u njihovoj državi oforme vojne baze NATO.

Moskva je saopštila da su dve nacije ugrozile svoju bezbednost ulaskom u blok, koji Rusija smatra neprijateljskim i koji služi interesu američke hegemonije. Rečeno je da će ruska vojska u skladu sa tim reagovati na promenu u ravnoteži snaga u baltičkom regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike