Prvi put u istoriji: Doneta odluka da se Elizabeta II povuče sa kraljevskih dužnosti!

03.07.2022

17:10

0

Uloga šefa države uključivala je otvaranje godišnjeg zasedanja parlamenta, imenovanje premijera, odlaženje u posete i ugošćavanje državnika koji dođu u posetu, što su dužnosti koje su prethodno bile navedene na listi od 13 tačaka

Prvi put u istoriji: Doneta odluka da se Elizabeta II povuče sa kraljevskih dužnosti!
AP Photo/Alastair Grant, File

Bakingemska palata je donela odluku da redukuje ili ukine pojedine dužnosti koje britanska kraljica Elizabeta II (96) mora da ispuni kao monarh tokom godine, piše Dejli mejl.

Njen naslednik princ Čarls (73) spreman je da preuzme neke od zahtevnijih zvaničnih dužnosti, dok su događaji poput otvaranja godišnjeg zasedanja parlamenta ukinuti.

To je prvi put tokom više od jedne decenije da su izmenjene kraljičine dužnosti.

Dobro upućeni izvor iz palate umanjio je značaj izmena, rekavši da to nije drastična promena, već malo "ažuriranje" dužnosti nakon jubileja.

Nova kraljičina uloga i dužnosti staviće akcenat na podršku široj kraljevskoj porodici, uz smanjenje specifičnih dužnosti koje će obavljati.

Ona će i dalje obavljati dve ključne uloge - šefa države i šefa nacije.

Uloga šefa države uključivala je otvaranje godišnjeg zasedanja parlamenta, imenovanje premijera, odlaženje u posete i ugošćavanje državnika koji dođu u posetu, što su dužnosti koje su prethodno bile navedene na listi od 13 tačaka.

Profimedia
 

Ove specifične dužnosti su razvodnjene nejasnim jezikom koji kaže da kraljičina uloga obuhvata niz parlamentarnih i diplomatskih dužnosti i da ona samo prima druge šefove država, naveo je list.

Kao šef nacije, kraljica će ispunjavati svoje dužnosti "samo tamo gde je to prikladno ili neophodno".

Velika Britanija je od 2. do 5. juna obeležila platinasti jubilej Elizabete II, kojim je obeleženo njenih 70 godina na britanskom tronu, kada 96-godišnja kraljica nije prisustvovala obeležavanju Dana zahvalnosti prvi put otkako je na čelu monarhije, a nakon zdravstvenih tegoba koje je osetila tokom ranijeg pojavljivanja na vojnoj paradi.

Bonus video

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug