Nadmašila Viktoriju: Kraljica Elizabeta je zvanično najdugovečniji britanski monarh, a malo joj fali da ispiše svetsku istoriju!

13.06.2022

20:35

0

Autor: A. B.

Ako bi kraljica Elizabeta vladala još oko dve godine, do maja 2024, ona bi nadmašila Luja XIV kao najduže vladajući monarh ikada

Nadmašila Viktoriju: Kraljica Elizabeta je zvanično najdugovečniji britanski monarh, a malo joj fali da ispiše svetsku istoriju!
kraljica - Copyright Aaron Chown/Pool Photo via AP

Kraljica Elizabeta II je zvanično drugi najduže vladajući monarh u svetskoj istoriji, sa 70 godina i 127 dana na tronu i to se računa od ponedeljka, 13. juna.

Kraljica, koja je započela svoju vladavinu 1952. godine sa 25, već je britanski monarh sa najdužim stažom ikada, nadmašivši svoju prababu, kraljicu Viktoriju, 2015. 

Ovog meseca, Velika Britanija je proslavila 70-godišnju vladavinu kraljice Elizabete II jubilejem — četiri dana događaja u čast njene službe.

Kraljica je u ponedeljak nadmašila dugu vladavinu tajlandskog kralja Bumibola Aduljadeja, koji je obavljao svoju ulogu od 1946. do smrti 2016. godine.

To ostavlja samo jednog monarha ispred Elizabete u knjigama rekorda: francuskog kralja Luja XIV. Luj je svoju titulu stekao sa samo četiri godine, 1643, i ostao je kralj do svoje smrti 1715 — 72 godine i 110 dana. Počeo je samostalno da vlada 1661. godine.

Ako bi kraljica Elizabeta vladala još oko dve godine, do maja 2024, ona bi nadmašila Luja XIV kao najduže vladajući monarh ikada.

Elizabeta je postala kraljica nakon što je njen otac, kralj Džordž VI, umro 6. februara 1952. Naredne godine, zvanično je krunisana sa 27 u ceremoniji krunisanja koja je bila prva emitovana na televiziji uživo, a gledalo ju je oko 27 miliona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kao princeza, služila je u Drugom svetskom ratu kao prva ženska članica kraljevske porodice i aktivni član vojske.

Služila je u ženskom ogranku britanske vojske — Pomoćnoj teritorijalnoj službi i naučila da vozi i održava vozila.

Otkako je postala kraljica, upoznala je 13 od 14 američkih predsednika koji su služili tokom njene vladavine - sve osim predsednika Lindona Džonsona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike